Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Raketové NWR (+14 %), zářící KB (+8 %), chřadnoucí KITD (-5 %) a CETV (-4 %)

Týden na pražské burze: Raketové NWR (+14 %), zářící KB (+8 %), chřadnoucí KITD (-5 %) a CETV (-4 %)

08.06.2012 18:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Růstový týden má za sebou hlavní trh pražské burzy, jehož index PX poskočil o 3,12 procenta na 886 bodů. Lvím podílem k tomu přispěla o bezmála 14 % posilující a nad 100 korun na akcii se navrátivší emise těžební společnosti NWR, která tak výrazně zkorigovala předchozí ztráty. K silně růstovým emisím se přidala se ziskem více než 8 % Komerční banka, která dokázala odolat tlaku periferních zemí eurozóny, zejména Španělska, na finanční tituly, a posílila o více jak 8 % k 3360 . S nižšími zisky ji následují silné emise VIG, Erste a ČEZ.

Na opačném konci SPADového spektra i v tomto týdnu figurují duální emise s americkými trhy, tedy technologický KIT digital s týdenním odpisem 5,3 % k 60 korunám a mediální CETV s 4,2% odpisem k 113 Kč/akcie. KITD zasáhlo páteční oznámení, že až 15,1 milionů akcií soukromých investorů půjde na trh a bude tak tlačit tržní cenu akcií KITD dále dolů. 
 

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Vítězové % změna Závěr Kč Poražení  % změna Závěr Kč
NWR 13,97 102 KITD -5,34 60,5
KB 8,18 3360 CETV -4,23 113,2
VIG 3,32 733,6 PM ČR -0,45 11299
Erste 2,58 365,2 Telefónica CR -0,11 380,5
ČEZ 1,92 745
Orco 0,84 69,6
Pegas 0,72 420
Unipetrol 0,65 170,6
Fortuna 0,53 94,5
AAA Auto 0,44 18,08

 

Projděme si týden z pohledu relevantních zprávy k tuzemským titulům podrobně. Hned v pondělí PX přerušil sérií poklesů a přidal 0,5 %. Spekulace o tom, že evropský záchranný mechanismus ESM by mohl být využit na pomoc evropským bankám je podpořily – KB +0,5 %, Erste Bank +3 %. Třídenní volný pád dokázaly zastavit akcie NWR, které posílily o více než 2 %. Další výrazné ztrátě se nevyhnuly akcie duální emise KIT digital. Po pátečním propadu na americkém trhu Nasdaq o 9,5 % na 2,95 USD/akcie titul v Praze v průběhu dne opět ztrácel až přes 10 procent. Městský soud v Praze ustanovil dceřiné firmě developera ECM Real Estate Investments, společnosti ECM China Investments, odděleného insolvenčního správce. Stal se jím brněnský advokát Adam Sigmund. Za úkol bude mít přezkoumat do řízení přihlášenou pohledávku mateřské firmy ECM Real Estate Investments, a to vzhledem k tomu, že insolvenčním správcem obou společností je Ivo Hala.

V úterý negativně na akciové trhy zapůsobilo vůbec první veřejné připuštění člena kabinetu španělské vlády, že země by mohla přijmout vnější finanční pomoc. Evropa by měla poskytnout finanční zdroje na stabilizaci španělských bank, u nichž se nebavíme o astronomických sumách, uvedl španělský ministr financí Cristobal Montoro. NWR bez nových zpráv korigovala další část ztrát z minulého týdne a připsala přes 5 %. Analytici Komerční banky snížili doporučení pro akcie NWR na „držet“ z „prodat“ a cílovou cenu na 103 ze 136 . Na ČEZu tisk psal o zapojení českých firem do tendru na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Společnosti, které usilují o získání této zakázky, se podle HN začínají předhánět v tom, kdo zaměstná nejvíc českých subdodavatelů. Zakázky za sto miliard korun by měl od zahraničních partnerů získat Metrostav, 500 milionů by se mělo najít pro TS Plzeň a celkem by mělo vzniknout tisíce nových pracovních míst. Mezi českými firmami jsou však slyšet i hlasy, že na splnění těchto slibů by nakonec nemuselo dojít. Naposledy s nárokem na dividendu v pondělí obchodovala Fortuna. Samotná výplata dividendy se uskuteční 25. června 2012.

Středečnímu obchodování chyběl objem. PX si ale polepšil o 0,75 %. Optimismus na evropských trzích podpořilo očekávání ohledně zasedání ECB. Ta ponechala klíčovou sazbu dle očekávání na úrovni 1,00 procenta (ačkoli několik členů bankovní rady již dnes hlasovalo pro snížení sazeb), ale guvernér Mario Draghi na následné tiskové konferenci řekl, že ECB bude nadále dodávat neomezenou likviditu bankám ve formě 3měsíčních refinančních operací, dokud bude potřeba. Rozhodnutí o nových krocích na podporu ekonomiky nicméně nepadlo. Komerční banka vylétla až nad 3200 a končila s 2,3% ziskem. Erste ale zbrzdilo snížení ratingu ze strany Moody’s, které se týkalo několika rakouských a německých bank. Erste spolu s UniCredit Bank Austria a Raiffeisen Bank stihlo snížení ratingu od Moody’s spolu s 6 německými bankami kvůli negativním podmínkám na části jádrových trhů bank v regionu střední a východní Evropy a možnému dalšímu šoku z eurozóny. Erste Group obdržela o dva stupně horší hodnocení „A3“ z dosavadního „A1“, výhled je negativní. Raiffeisen je snížena o stupeň na „A2“ s výhledem stabilním, Bank Austria ze skupiny UniCredit rovněž o stupeň na „A3“ s výhledem negativním. K Erste Moody’s ve zprávě uvedla, že „rozsáhlá expozice vůči Maďarsku a Rumunsku činí banku více závislou na vývoji na zbývajících úspěšnějších trzích v regionu střední a východní Evropy, zejména v České republice a na Slovensku“. Titul po červeném úvodu a následném výletu do mírného zisku, během něhož se podíval k 370 za akcii, na lokálním trhu nakonec uzavřel se ztrátou zhruba jednoho procenta.

ČEZ se dostal až k 750 . Servisní služby v energetické skupině ČEZ budou nově zajišťovat tři společnosti. Sníží se tak počet útvarů a dceřiných společností, které dosud tyto služby poskytovaly. ČEZ tím chce uspořit náklady a zefektivnit spolupráci uvnitř skupiny. Valná hromada společnosti Unipetrol včera rozhodla, že firma uhradí ztrátu 5,9 miliardy korun z roku 2011 z nerozděleného zisku z předchozích let. Valná hromada také znovuzvolila tři členy devítičlenné dozorčí rady, kterým skončilo funkční období. Jsou jimi Bogdan Dzudzewicz, Ivan Kočárník a Andrzej Kozlowski. Společnost dále oznámila, že Ivana Ottise, který zodpovídal za rafinérský segment, v představenstvu od 25. června nahradí šéf České Rafinérské Marek Switajewski. Tisk pak uvedl, že z televize Nova loni na konto mateřské společnosti CETV doteklo více než 2,5 mld. . Peníze šly podle informací E15 jak z obnovené výplaty dividendy, tak ze splátek úvěrů poskytnutých skupinou této dceřiné společnost.

Ve čtvrtek na pražskou burzu dorazila výraznější nákupní aktivita. Objem obchodů se přehoupl přes hranici 1,2 miliardy korun a překonal roční průměr. Trhy nakopl 2,3% růst Wall Street v očekávání stimulačního kroku Fedu. Atmosféru v průběhu dne podpořila ještě čínská monetární stimulace v podobě prvního snížení sazeb od konce roku 2008. Ben Bernanke následně ale jen zopakoval, že v případě zhoršení situace není vyloučena žádná z možností měnové politiky, avšak nic neslíbil. Wall Street tak ve čtvrtek zase většinu zisků odevzdala.

Analytici Patria Finance snížili svou cílovou cenu pro akcie NWR na 140 ze 168 , ale stále doporučují tento titul "koupit". Důvodem změn byla zejména změna výhledu těžebního projektu projekt Debiensko ze strany NWR. Analytici UBS odebrali ČEZ ze seznamu nejméně preferovaných utilit, kam jej zařadili zhruba před měsícem. KIT digital oznámila, že několika svým investorům tento týden právně zakázala short-selling akcií, dokud nebude jasné, kolik ještě vydá nových akcií v rámce opce, kterou tito investoři získali při letošním nákupu části z 29miliardové emise.

Burza cenných papírů Praha slavnostně otevřela nový trh s názvem START, kam si mají chodit pro kapitál malé a střední firmy (SME). Pražská burza tímto krokem reaguje na situaci, kdy zejména banky výrazně omezily přísun peněz do segmentu SME, který platí za vitálně důležitý segment ekonomiky. Nový trh má mít i svůj vlastní systém zvláštních tvůrců trhu, kteří mají zodpovídat za likviditu.

Konec týdne byl červený. Trhy táhl dolů především zhoršený sentiment investorů, když se nenaplnily naděje směrem k dalším akcím ze strany Fedu. Negativní náladu na trzích přiživilo rozhodnutí Fitch Ratings nečekat na zprávy o případné finanční pomoci a srazit rating Španělska o tři stupně na známku "BBB". Výhled Fitch je dále negativní. Rating Španělska se nyní nachází pouze dva stupně od spekulativního pásma, kde řada institucionálních investorů již nesmí investovat. Fitch svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko je obzvlášť zranitelné, pokud by se dluhová krize v eurozóně prohloubila. Země má vysoký podíl čistého zahraničního zadlužení, Fitch se ale obává i vysokých nákladů na restrukturalizaci bankovního systému, které odhaduje na 50 až 60 miliard eur v základním scénáři a až na 100 miliard eur v krajním scénáři. Na snížení ratingu země navázalo horší hodnocení několika regionů. Nejlikvidnějším titulem ve SPADu byl opět ČEZ, který oslabil o 1,5%. Německý roční kontakt na dodávku elektřiny 2013 se přiblížil úrovni 48 EUR/MWh, je na minimech od listopadu roku 2010. Citi ve své analýze trhu s elektřinou v Evropě předpověděla, že nízké ceny elektřiny uzamkne po dekádu slabá poptávka. Připomeňme, že ČEZ má na rok 2013 vyprodánu zhruba polovinu produkce na průměrné ceně 52 EUR/MWh, tedy citelně nad nynějšími tržními cenami. Český kontakt, obchodovaný typicky s diskontem vůči německému, se pohybuje nad 47 EUR/MWh. Banky si v závěru týdne vedly smíšeně, proti poklesu Erste k 365 šly akcie KB. KIT digital trhy nepotěšila zprávou, že bude zastupovat čtveřici soukromých investorů v rámci budoucího prodeje až 15,1 milionu kusů vlastních akcií. Jedná se buď o již vydané akcie, nebo o akcie, které tito investoři získají v případě uplatnění držených warrantů. V rámci ohlášeného možného prodeje až 15,1 milionu akcií figuruje i 5,25 milionu akcií, které mohou investoři získat za 5 dolarů za kus v případě využití držených warrantů. KIT digital odhaduje, že by výnos z využití warrantů dosahoval 26,25 milionu dolarů. Ze samotného prodeje akcií podílníku naopak KIT digital podle dnešní zprávy žádný výnos mít nemá. Firma dále upozornila na riziko, že cenu akcií KIT digital mohou dále negativně ovlivnit další emise akcií, ke kterým by mohlo dojít v následujících 12 měsících. Titul reagoval negativně a propadl se k 60 . Unipetrol RPA schválil trvalé odstavení jednotky výroby močoviny v Chemoparku Záluží v Litvínově k 1. lednu 2013.

Od pondělka 18. června začne platit nová báze pražského indexu PX, propočtená na základě dat k 31. květnu tohoto roku. Největší pozitivní změnou v rámci této kvartální rebalance je nárůst společnosti Telefónica O2 CR ze současných 16 procent na 17,2 procenta. Pohorší si oproti tomu nejvíce NWR, jehož váhové zastoupení v indexu poklesne z aktuálních 5,1 procenta na 3,5 procenta.

Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům můžete sledovat v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů