Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin dnes v Petrohradě zahájí ekonomické fórum. Investoři očekávají potvrzení reformního kurzu

Putin dnes v Petrohradě zahájí ekonomické fórum. Investoři očekávají potvrzení reformního kurzu

21.06.2012 16:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Domácí i zahraniční investoři a podnikatelé budou dnes s napětím sledovat projev ruského prezidenta Vladimira Putina, kterým odstartuje Mezinárodní ekonomické fórum v Petrohradě. Všeobecně se očekává, že staronový prezident, který nedávno nastoupil třetí funkční období, vytyčí nové priority hospodářské politiky státu a zaujme jasné stanovisko vůči modernizačnímu tažení svého předchůdce (a zároveň nástupce) Dmitrije Medveděva.

Otázek mají byznysmeni mnoho, stejně jako obav.“Rád bych lépe rozuměl současným prioritám vlády, abychom věděli, kde můžeme jako IT firma být užiteční,“ prohlásil šéf ruské pobočky Hewlett-Packard Alexander Mikojan. Nastínění strategických cílů státu by podle něj investorům pomohlo lépe rozvíjet byznys.

Uwe Kumm z významné konzultantské společnosti Roland Berger Strategy by zase rád znal Putinův názor na hospodářský růst Ruska. Obzvlášť by ho zajímalo, jak hodlá ruský prezident zlepšit investiční klima v zemi a podporovat netěžařské sektory ekonomiky jako těžké strojírenství, chemický průmysl a infrastrukturu.

Podobně zvědavý je Philippe Pegorier, výkonný ředitel ruské divize francouzského strojírenského gigantu Alstom. „Velmi bych ocenil, kdyby bylo potvrzeno, že současný trend modernizace ruského průmyslu bude zachován a že zahraniční investoři jsou v zemi stále vítáni,“ uvedl Pegorier.

O obsahu zahajovacího projevu je zatím známo velmi málo. Agendě letošního petrohradského fóra, jehož hlavním tématem je „Vůdcovství, které funguje“, mají dominovat diskuze o efektivitě různých typů vlády. Krom zahájení konference se Putin, který zde jako prezident naposledy vystoupil v roce 2007, setká s vybranými zahraničními investory.

Lákání zahraničního kapitálu bude letos těžší než dřív, jelikož se investoři kvůli značné nejistotě ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky rizikovějším trhům typu Ruska začínají vyhýbat. Navíc přestává zdražovat ropa, hlavní zdroj devizových a rozpočtových příjmů země, což se spolu se stagnací těžby podepisuje na zpomalování hospodářského růstu.

„Velkým rozdílem oproti předchozím funkčním obdobím Vladimira Putina je fakt, že příjmy z ropy už ekonomiku nezachrání,“ tvrdí Chris Weafer, hlavní stratég investiční banky Troika Dialog. Reformní agenda je teď podle něj mnohem naléhavější a následky promrhané šance na dosažení pokroku budou mnohem nebezpečnější.

Konference by krom projevů a diskuzí měla přinést oznámení několika větších obchodů. Minulý rok byly v Petrohradě podepsány kontrakty za 8 mld. USD. Letos se například čeká, že letecký přepravce Transaero se společností Sukhoi podepíše smlouvu na nákup šesti středně velkých letadel Superjet 100, čtyři obří modely A380 by si měl objednat od evropského Airbusu. Velká pozornost bude věnována osudu gigantického podmořského ložiska plynu Štokman v Barentsově moři, které má rozvíjet konsorcium ruského Gazpromu, francouzského Totalu a norského Statoilu. Společnosti se zatím nebyly schopné dohodnout na investičním plánu a spekuluje se, že Nory by v konsorciu mohl nahradit koncern Royal Dutch Shell.

Ruská ekonomika nyní roste slušným tempem kolem 4 % a v porovnání s eurozónou stát operuje s velmi nízkým rozpočtovým schodkem. Veřejný dluh dosahuje příznivých 10 % HDP. Investorům však dělá starosti nedostatek náznaků, že by země od letošních voleb směřovala k politickým a ekonomickým reformám. O tom, že situaci v zemi považuje řada investorů i běžných občanů za rizikovou, svědčí údaje o odtoku kapitálu, který loni dosáhl rekordních 85 mld. USD. Letos tempo odlivu peněž vzrostlo: za první kvartál z Ruska odteklo 35 mld. USD.

(Zdroje: Moscow Times, Vedomosti, Kommersant)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university