Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská vláda přiznává ekonomické trable a nabízí lék. Radikálně omezí zdanění firem ze zahraničí, včetně ČR

Čínská vláda přiznává ekonomické trable a nabízí lék. Radikálně omezí zdanění firem ze zahraničí, včetně ČR

16.07.2012 14:29, aktualizováno: 16.7. 15:00

Aktualizováno

„Ekonomika zatím nevykazuje stabilní zotavení a hospodářské potíže mohou nějaký čas pokračovat,“ přiznal překvapivě otevřeně čínský premiér Wen Ťia-pao poté, co Čína ve 2Q vykázala nejslabší úroveň růstu za poslední tři roky. Vláda však nezůstala u rétorického pokrčení rameny, ale rozhodla se do větší šíře otevřít brány zahraničním investorům. Lákadlem se kromě již dříve uvolněného vstupu zahraničních firem do země mají stát i menší překážky k návratu jejich zisků z Číny zpět.

Čína podle informací britského deníku Financial Times sníží zdanění zisků zahraničních firem působících v Číně při převodu pryč ze země, a to až o polovinu. Omezení zdanění proběhne také v případě dividend vyplácených čínskými společnostmi zahraničním investorům. V obou případech bude snížení dosavadních sazeb daní podmíněno smlouvou zemí s Pekingem ohledně nemožnosti dvojího zdanění. Takovouto smlouvu má s Čínou podepsána například Velká Británie, ale od roku 2009 také Česká republika. Snížení vybraných daní se však nebude týkat společností sídlících v USA, které v rámci celosvětového působení podléhají zdanění amerických institucí.

"V současné době zůstává hospodářský růst naší země v pásmu, který jsme vytyčili. Vidíme už přitom vliv, který má politika stabilizace," řekl Wen během víkendové návštěvy města Čcheng-tu, které leží na jihozápadě země. Čínská ekonomika se podle něho začíná stabilizovat, ale problémy zřejmě ještě nějaký čas potrvají.

 Hrubý domácí produkt Číny ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 7,6 procenta, což znamenalo další zpomalení pod konsensus Bloomberg +7,7 procenta, a zároveň nejnižší tempo růstu za poslední tři roky. Druhá největší ekonomika světa roste pomaleji navzdory tomu, že tamní úřady přistoupily k novým stimulačním krokům.

Čínská ekonomika přitom dosud platila za jeden z motorů globální ekonomiky, když za posledních 20 let rostla průměrným tempem kolem 9,5 procenta. Vláda v Pekingu, ale už dříve hospodářské zpomalení avizovala, a cíl pro růst na letošní rok stanovila na 7,5 procenta.

Nově chystané zmírnění zdanění zisků zahraničních firem v Číně je výsledkem vleklých jednání Pekingu s mezinárodními experty a lobby firem. Nejedná se přitom o malé peníze. V loňském roce odešlo jen na dividendách čínských firem zahraničním investorům 65 miliard dolarů, přičemž KPMG odhaduje celkový odvod z těchto toků do čínské státní kasy asi na 8,6 miliardy dolarů, což je více než polovina všech daní zaplacených zahraničními firmami v Číně.

Snížením výše popsaných daní až o polovinu tak sice Čína nejprve přijde o nemalý příspěvek do rozpočtu, ale ekonomové očekávají následný pozitivní dopad vlivem vyšších investic zahraničních firem díky vidině tučnějších zisků.

Podobnou iniciativu, která měl za cíl snížit daně uvalené na přeshraniční převod zisků čínských firem, Čína představila již na konci roku 2009. Tehdy však byly podmínky pro získání daňových úlev podmíněny tak dlouhým seznamem podmínek, že na ně málokdo dosáhl. Dva zdroje FT z čínských regionálních politických kruhů ujišťují, že tentokráte v sobě politická opatření žádný háček nemají. Firmy zapsané a sídlící v zemích majících s Čínou uzavřenou smlouvu proti dvojímu zdanění automaticky nově automaticky dosáhnou na daňovou úlevu dividend z čínských operací jejich plně vlastněných dceřiných společností.

„V širším kontextu, je třeba věc brát tak, že se Čína s ohledem na ekonomický vývoj posledních několika letech rozhodla vytvořit příznivější prostředí pro zahraniční investory,“ shrnuje poslední kroky vlády v oblasti zdanění Khoon Ming Ho z KPMG China.

Čínská vláda dále slíbila, že se zaměří na podporu tvorby nových pracovních míst a firmám, které pociťují výpadek tržeb kvůli poklesu exportní poptávky, nabídne finanční pomoc a daňové úlevy. Podle víkendového prohlášení čínského premiéra Peking také podpoří soukromé investice, modernizaci průmyslu a další rozvoj urbanizace s cílem více podpořit spotřebu.

(Zdroj: FT, CNBC, ČTK, China Daily, MZV, MFČR)


Čtěte více:

Čína po dlouhé pauze snížila sazby podruhé za měsíc a hlásí výraznější zpomalení inflace. Bude přistání ještě tvrdší?
09.07.2012 8:58
Čínská centrální banka ve čtvrtek překvapivě snížila své základní úrok...
Čína zvýšila obchodní přebytek, růst dovozu ale zpomaluje
10.07.2012 12:16
Čína měla v červnu obchodní přebytek 31,7 miliardy dolarů (asi 658,4 ...
Čínská ekonomika rostla ve 2Q nejpomaleji za poslední tři roky, nenaplnila očekávání
13.07.2012 8:25
Hrubý domácí produkt Číny ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 7,6 ...

Váš názor
  • Tleskáme !!!
    16.07.2012 15:28

    Ale zároveň musi současné i budoucí firmy zahrnout do svých budoucích nákladů vyšší požadavky na mzdy zejména zvyšovánmí minimálních mezd a také nově zavedené zdravotní pojištění pracujících a na bezpečnost práce, které dríve nebyly požadovány.Cihna chce omezit odchod zahr.firem jelikož se přesunují houfně od 2010 do zejména do Indonesie a Malajsie.Ještě jedna zmínka.Dnes v headlinech proběhlam news, jak China láka své malé ovečky z Wall street zpět do rodných končin.Je jasné , co se začína odehrávat a připravovat na jejich burzovním poli.Také tleskám !!!
    AMN
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data