Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Udělala koruna během léta další krok ke švýcarizaci?

Udělala koruna během léta další krok ke švýcarizaci?

22.08.2012 18:11

Jak zde napsali kolegové: „Nový týden přináší další zisky české koruně a posouvá domácí měnu vůči euru na úrovně nevídané na devizovém trhu skoro 4 měsíce ... Podporou pro českou měnu je stejně jako včera dopoledne celkové pozitivní nálada plynoucí z vidiny blízkého zásahu Evropské centrální banky na dluhopisových trzích ... Koruně pomáhá také dnešní zpráva banky Société Générale. Ta českou měnu označuje za možného kandidáta na příliv prostředků z eurových investic do „bezpečných přístavů".

 
Podívejme se, zdali bylo chování koruny v posledních týdnech a měsících výjimečné, popřípadě zda nám něco napoví o dalším vývoji. První graf ukazuje vztah mezi eurodolarem (zde na ose y) a korunodolarem rozdělený do čtyř období: do Q1 2009, od Q2 2010 do konce 2011, poté do května letošního roku a konečně letošní letní měsíce. Je jasné, že k výraznému odklonu od zaběhlého mustru chování koruny nedošlo relativně k předchozímu období ani během první části roku 2012 a ani během léta. Oranžové a zelené body se v podstatě kryjí s tmavě modrými.

Rok 2012 tedy můžeme směle sloučit dohromady a dostaneme druhý obrázek; letošním rokem je pak opět proložena funkce. Ta se ve středu pozorovaných hodnot pohybuje v podstatě přesně na reakční funkci minulého roku, zároveň je ale patrné, že se ohýbá opačným směrem. Může jít samozřejmě o informační šum. Pokud by šlo o strukturálnější posun, znamenalo by to, že cca nad 21 korunami za dolar bude koruna na oslabování eura reagovat o něco méně citlivě než dříve. A pod cca 19 korunami za dolar bude na posilování eura reagovat citlivěji.

koruna

Zdroj dat: ČNB

Možná tak vidíme další projev toho, čemu zde již nějakou dobu říkám švýcarizace koruny. Ta je z grafu jasně patrná na posunu mezi prvním a druhým sledovaným obdobím (od světle modré k tmavě modré) – při daných hodnotách eurodolaru se v korunách za dolar začalo platit systematicky méně. S touto první vlnou švýcarizace pak nezahýbalo ani letošní jaro a léto (tj. koruna sice oslabuje, oslabuje ale mustrem roku 2011, ne mustrem roku 2009). Pokud nějaký systematický posun k druhé vlně švýcarizace nastal, pak je to zmíněná možná menší citlivost na posilování dolaru k euru (tj., hlavně na ROFF) a větší citlivost na oslabování dolaru (tj. RON) - více o ROFF/RON zde. Samostatnou kapitolou pak je možnost našeho vlastního QErvítkování (viz Máme se těšit na naše vlastní QErvítkování?).

Ještě se podívejme na vstupní proměnnou výše popsaných úvah a grafů – tedy eurodolar: Z faktorů, které určují jeho kurz, je již delší dobu dominantní přepínání trhů na averzi a náklonnost k riziku (ROFF, RON) a relativní monetární uvolňování. V principu platí, že když uvolňuje (či plánuje) více Fed než ECB, oslabuje dolar a naopak. Současné spekulace o tom, že ECB brzy masivně uvolní - například stanoví stropy pro výnosy periferních dluhopisů, by tak ale podle této logiky měly vést k oslabení eura/posílení dolaru (pokud zároveň nepočítáme s ještě masivnějším uvolněním Fedu). Co s tím? Před několika týdny jsem jako uvažovací mustr o eurodolaru prezentoval následující:

--počáteční ROFF kombinovaný s (očekávaným) impotentním (bez reálného efektu) QE přinese pravděpodobně nejednoznačný, či tlumený výsledek – ROFF sám o sobě zvyšuje poptávku po dolaru, ROFF není eliminován QE, monetární kvalita dolaru ale potenciálně upadá.

--počáteční ROFF kombinovaný s potentním QE by měl dolar jednoznačně oslabit – QE eliminuje ROFF a k tomu může také poškodit kvalitu dolaru.

--počáteční ROFF kombinovaný s impotentním zásahem ECB by měl nadvakrát oslabovat euro – zůstává dolar posilující ROFF a i monetární kvality eura upadají.

--počáteční ROFF kombinovaný s potentním zásahem ECB teoreticky přináší spíše nejednoznačný výsledek – zásah eliminuje ROFF, ale může i zhoršovat kvalitu měny.

Současná situace a reakce trhů je jednoznačně podle čtvrtého bodu s tím, že eliminace ROFFu má daleko vyšší význam, než potenciální zhoršení tradičních monetárních kvalit eura v budoucnu. A k tomu se přidává možnost kombinace s druhým bodem, okořeněným fiskálním útesem. Vidíme tak, že i přes plánovanou relativně vyšší expanzi ECB euro posiluje, protože se nehraje ani tak klasická soutěž monetárních ošklivek, ale hra o přežití jedné z nich.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Koruna obnovuje rally, je nejsilnější od konce dubna. Société Générale mluví o „bezpečném přístavu“
21.08.2012 13:26
Nový týden přináší další zisky české koruně a posouvá domácí měnu vůči...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data