Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vývoz ropy z Iráku nejvýše za 30 let, težba v Rusku na postsovětském maximu. Norský ropný sektor zažehnal stávky

Vývoz ropy z Iráku nejvýše za 30 let, težba v Rusku na postsovětském maximu. Norský ropný sektor zažehnal stávky

03.09.2012 12:11
Autor: ČTK

Vývoz ropy z Iráku dosáhl v srpnu 2,565 milionu barelů denně, nejvyšší úrovně za více než 30 let. Irák v srpnu získal z prodeje ropy 8,44 miliardy USD, oznámilo dnes ministerstvo ropného průmyslu. 

Mluvčí ministerstva podle agentury AP sdělil, že naprostá většina ropy se ze země vyvezla prostřednictvím terminálů v Perském zálivu, odkud se vypravovalo v průměru 2,25 milionu barelů denně. Zbylých 313.000 barelů proudilo ropovodem do tureckého přístavu Ceyhan. 

Irácký vývoz ropy od loňského roku postupně stoupá, i když pomaleji, než vláda předpokládala. Bagdád v minulých letech rozdělil mezi zahraniční ropné společnosti řadu koncesí k průzkumu, těžbě a rozvoji ropných polí a letos otevřel dva nové vývozní terminály. 

Před rokem Irák vyvážel v průměru 2,1 milionu b/d. Na výrazně vyšší úroveň se dostal hned počátkem roku, kdy byl uveden do provozu první irácký plovoucí terminál, po němž následoval další a nyní se chystá ještě třetí. Terminály plní tankery ropou z rostoucí těžby na rozlehlých polích v jižním Iráku. 

Irácká vláda měla původně v plánu zvýšit do roku 2017 těžbu na 12 milionů b/d, tedy asi na čtyřnásobek současného stavu. Vládní činitelé však v poslední době počítají s pomalejším růstem a objem těžby za pět let se spíše odhaduje na asi osm milionů barelů. I to by pro zemi, která má čtvrté největší zásoby ropy na světě, znamenalo vzestup mezi přední ropné producenty světa.

Těžba ropy v Rusku se v srpnu dostala na 10,38 milionu barelů denně, a zaznamenala tak nové maximum od rozpadu Sovětského svazu. Překonala tak dosavadní rekord 10,36 milionu barelů, jehož dosáhla ve všech třech měsících letošního prvního čtvrtletí, oznámilo ruské ministerstvo energetiky. 

Proti předešlému měsíci se těžba zvýšila o 0,4 procenta a její celkový objem dosáhl 43,89 milionu tun. Rusko zůstává největším světovým producentem ropy před Saúdskou Arábií, která je svázána kvótami ropného kartelu OPEC a minulý měsíc těžila 9,95 milionu barelů denně. 

Ruské těžaře motivuje ke zvyšování produkce nárůst světových cen ropy v posledních měsících. Produkce největší ruské ropné společnosti Rosněfť v srpnu poprvé překročila hranici deseti milionů tun. Zasloužil se o to nárůst těžby na novém ropném poli Vankor na východní Sibiři o 12 procent. 

Ruská produkce zemního plynu v srpnu zastavila pokles a zůstala na červencové úrovni 1,45 miliardy krychlových metrů. Těžba největšího světového producenta plynu Gazprom vzrostla o 0,4 procenta na 1,03 miliardy krychlových metrů.

Odborový svaz norských ropných vrtařů sjednal se zaměstnavateli dohodu o mzdách. Oznámily to odbory a sdružení zaměstnavatelů ropného odvětví. Na poslední chvíli tak byla odvrácena hrozba druhé stávky v norském ropném sektoru za pouhé dva měsíce. Obě strany se dohodly na zvýšení mezd pro 650 zaměstnanců servisní firmy KCA Deutag o 4,5 procenta a jednorázovém příplatku 3641 norských korun (cca 12.400 Kč). Odborový svaz Industri Energi pak odvolal stávku, která by zastavila práci na dvou klíčových instalacích v Severním moři. Stávka by ale zasáhla jen práci na vrtech, nikoli těžbu. 

Na přelomu června a července Norsko zasáhla 16denní stávka zaměstnanců norských plošin, která zastavila 13 procent denní těžby ropy a plynu. Norská vláda se nakonec do sporu vložila, protože hrozilo odstavení veškeré norské produkce, a v zájmu zachování reputace země jako stabilního vývozce stávku zakázala. Těžba ropy a plynu se na norské ekonomice podílí asi z 20 procent. 

Norsko je osmým největším vývozcem ropy na světě a druhým největším vývozcem plynu. Norští pracovníci ropných plošin jsou nejlépe placení na světě a v průměru podle agentury Reuters dostávají v přepočtu asi 3,6 milionu ročně.

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data