Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pentagon: Americké dluhopisy v čínských rukou nejsou hrozbou pro národní bezpečnost

Pentagon: Americké dluhopisy v čínských rukou nejsou hrozbou pro národní bezpečnost

12.09.2012 7:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americké státní dluhopisy v hodnotě víc jak 1 bilionu USD, které drží Čína, a možnost jejich „náhlého a rozsáhlého“ prodeje nepředstavují hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států, uvádí se ve zprávě amerického ministerstva obrany.

Vzhledem k objemu čínských devizových rezerv, má Peking „jen málo atraktivních možností pro jejich investování“ krom amerických obligací, píše se v pětistránkovém dokumentu, vypracovaném pro Kongres, z něhož cituje agentura Bloomberg.

Po americké centrální bance je Čína druhým největším držitelem amerických dluhopisů. Poté, co Washington nedávno schválil prodej většího množství zbraní Tchaj-wanu, se v čínských vojenských kruzích ozvaly hlasy volající po použití „finanční zbraně“ jako odvety, což mělo Američanům „dát lekci“ pro případ dalších zbraňových transferů na odtržený ostrov.

Pravděpodobně v reakci na tyto výroky Kongres požádal Pentagon o vypracování studie o motivaci čínských nákupů a o tom, jestli by možnost agresivního výprodeje obligací dala Pekingu mocenskou páku v případě vojenské nebo politické krize. Americké dluhopisy v čínských rukou se staly tématem prezidentské kampaně republikánského kandidáta Mitta Romneyho. Ten na nominačním sjezdu ve floridské Tampě uvedl, že si od Číny peníze půjčovat nechce.

Úředníci z Pentagonu jsou k možným rizikům skeptičtí: „Pokus využít cenné papíry ministerstva financí by měl omezený účinek a pravděpodobně by víc než Spojené státy poškodil Čínu,“ uvádí se ve zprávě s tím, že tato nepřesvědčivá hrozba nenabízí Pekingu odstrašující potenciál.

Názor ministerstva obrany sdílí šéf dluhopisové divize společnosti CRT Group LLC David Ader. Číňané jsou podle něj při správě peněz velmi rafinovaní a uvědomují si, jaké škody by mohl hromadný prodej napáchat jim a světovému obchodu, na němž jsou taktéž závislí. Derek Scissors, analytik think-tanku Heritage Foundation, sice celkovou výši amerického dluhu považuje za národně-bezpečnostní riziko, avšak čínská držba obligací je prý „vedlejším tématem“. Pokud by však došlo na nejhorší a odpadly veškeré zábrany, Čína „zaútočí na americký dluhopisový trh a smíří se následnou finanční ztrátou,“ tvrdí Scissors.

Podle Iry Jerseyho z Credit Suisse (20,27 CHF, 0,85%) by v případě radikálního snížení čínské držby amerických dluhopisů na trh vstoupili jiní hráči: „V dnešním prostředí by zvýšení výnosu o 50 bazických bodů v desetiletém sektoru vedlo k razantnímu nárůstu poptávky ze strany domácích i zahraničních investorů, včetně centrálních bank.“ Na záchranu by samozřejmě přispěchal i Fed. Zahraniční investoři nyní drží 50.3 % z celkových 10,52 bilionů USD v obligacích vydaných americkou vládou.

„Čínští představitelé se často tváří, jako kdyby Spojeným státům prokazovali nákupy amerických dluhopisů velkou službu, a někdy dokonce naznačují, že tato politika by mohla být velmi snadno změněna ve snaze potrestat Ameriku. Ve skutečnosti se Číňané řídí pouze vlastním zájmem. Dokud budou intervenovat na měnových trzích, aby udrželi hodnotu své měny vůči dolaru uměle nízko, musí nakupovat dolarová aktiva,“ říká Wayne Morrison z výzkumného střediska Kongresu.

Čína loni snížila objem amerických dluhopisů ve svém portfoliu o zhruba 0,7 % na 1,15 bilionu USD. V rámci druhého pololetí roku došlo k poklesu čínské držby o 12 %, čili 163 mld. USD, z rekordních 1,31 bilionu USD, které Peking nashromáždil k červenci 2011. V tom samém období přišly Spojené státy o nejvyšší známku u ratingové agentury Standard & Poors a prohloubila se evropské dluhová krize. A výnos? U desetiletého dluhopisu klesl z 2,80 % na 1,88 %.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university