Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Být Bernankem, odstoupím. Jeho QE na úkor skupinky likviduje americkou ekonomiku (+ video)

Faber: Být Bernankem, odstoupím. Jeho QE na úkor skupinky likviduje americkou ekonomiku (+ video)

14.09.2012 13:24, aktualizováno: 14.9. 18:45
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Centrální bankéři zdevalvovali na tiskárnu peněz a šéf Fedu Ben Bernanke by místo oznámení dalšího kvatitativního uvolňování měl rezignovat kvůli způsobu, jakým nenávratně křiví americkou ekonomiku. Uvedl to známý investor Marc Faber. Právě Bernanke je podle něho představitelem ultraexpanzívní měnové politiky, která vyvolala finanční krizi a zcela likviduje zdravé základy americké ekonomiky.

„Kdybych způsobil to, co Bernanke, zcela jistě rezignuji. Cesta Fedu posilovat ceny aktiv a vytvářet tak bohatství je absurdní a směšná, takto to fungovat nemůže. Je to krátkodobé vzepětí, po kterém přijde o to prudší pád,“ varuje Faber.

Neomezené QE3, cestou dalších odkupů hypotečního dluhu (oznámení rozsah 40 mld. USD/měsíc může být uvolněn) spolu s pokračováním programu Twist do konce roku má za cíl právě udržování cen aktiv vysoko a toky do pseudoekonomiky, ne do reálné ekonomiky. QE pomáhá bohatým k dalšímu růstu cen jimi držených aktiv, ale nemá vůbec žádný vliv na lidi na ulici, kteří se potýkají se stále vyššími náklady na krytí životních potřeb kvůli růstu cen. Jen malý segment ekonomiky roste, zatímco naprostá většina ekonomiky je zničena skrze QE,“ uvedl Faber.


Šéf Fedu Ben Bernanke včera oznámil obnovení odkupu dlouhodobého hypotečního dluhu do objemu 40 miliard dolarů měsíčně, pokračování programu Twist do konce roku 2012 a udržování sazeb u nuly nejméně do poloviny roku 2015. „Tito tiskači peněz jsou plně zodpovědní za současnou krizi. Pokud to takto bude pokračovat, nebudeme se už bavit o fiskálním útesu, ale o fiskálním Grand Canyonu,“ uvedl metaforicky Faber k dalšímu a dalšímu zadlužování.

Faber na CNBC: Bernanke by měl skončit



S Faberem nesouhlasí část komentátorů, která poukazuje na zlepšování reálné ekonomiky. „Klíčové je zlepšování nezaměstnanosti, což zaručuje budoucí růst, uvádí například Mike Konczal z Roosevelt Institute. „Měnová politika byla v posledních letech příliš utažená. Byli jsme svědky propadu HDP, stagnace či poklesu mezd, nárůstu nezaměstnanosti. Svět kolabuje kvůli kolapsu nemovitostního trhu a masívní nezaměstnanosti,“ míní Konczal.

Faber slova odmítá. „To, že QE pomáhá ekonomice, by takoví komentátoři říkali i v roce 2001, kdy nízké úrokové sazby postupně provokovaly realitní bublinu v USA a nakonec je dovedly k finanční krizi 2008?“ ptá se Faber. „Máme-li krizi celého západního světa, máme ji proto, že vláda pohltila víc jako polovinu ekonomik. Je to rakovina, která bere lidem svobodu,“ uzavírá Faber.

Faber na CNBC: Vládní výdaje jsou rakovina


Stejným směrem jako u Fabera jde názor na QE3 amerického realitního magnáta a miliardáře Donalda Trumpa. Také podle něj další měnová stimulace příliš nepomůže reálné ekonomice. "Dolar ztratí na hodnotě, inflace vystrčí růžky. Skutečná pomoc realitnímu trhu bude mizivá, protože hypoteční sazby jsou už nyní na minimech a banky stejně nepůjčují. Tyto peníze se tedy projeví opět pouze na akciovém trhu," uvedl Trump shodně jako Faber s tím, že peníze Fedu opět pomohou bohatým. Také on potvrdil, že z růstu akciového trhu těží a v posledních dvou letech nakoupil akcie Bank of America, Deere, Caterpillar, Procter & Gamble a Johnson & Johnson. Stejně "specifická" je podle Trumpa situace na realitním trhu, zejména s domy k bydlení. Zatímco běžní lidé se stěží dostanou k novým půjčkám, ti s dostatkem zdrojů mohou výhodně kupovat přímo od bank, které se snaží zbavit pro neschopnost splácet zabavených domů. Trump, jako stoupenec republikánů a prezidentského kandidáta Mitta Romneyho, také odsoudil prezidenta Obamu a jeho zahraniční politiku, z jejíhož pohledu je podle něj "nejhorším prezidentem v dejinách USA".

(Zdroj: CNBC, Bloomberg) 


Čtěte více:

QE3 nebude jako QE1 a QE2... Akciím nepomůže, ale zlato možná vynese na nové rekordy
13.09.2012 12:43
Fed již napumpoval do globální ekonomiky 2,3 bilionu dolarů skrze dvě...
Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30
13.09.2012 18:50
Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zah...

Váš názor
  • Pako Pájo
    16.09.2012 4:27

    Děkuji ti za to že jsi stale hrdý Čech.Takových už tady moc není. Co mám možnost tady a na podobných diskuzích číst, tak většina na to že jsou Češi, příliš hrdý nejsou a spíše píší, že kdyby měli tu možnost tak by emigrovali. Na co jsi pyšný ty. Bez udání důvodu to zní zoufale a jako ironie. Já taky můžu napsat že jsem hrdý na přiklad na to že jsem blbec. Tak sem s těmi důvody. Je to že tvůj prezident krade veřejně pera, nebo naše policie a soudnictvi ovladá mafie zatažená sem našimi politiky kde opilý ridič, který srazí ženu a pak je chycen na útěku si telefonuje svým kamošům a policie jen nečinně přihlíží a pak misto aby se dostavil k soudu je na dovolene u moře. Možná si hrdý na narod opilců kteří chlastaji pačokovaný chlast a jedinné řešeni s jakým prijde policije je prohibice. Okradáni důchodců a poplatky u lékaře. takpovidej je toho daleko vic
    zdenka
    • Zdenka Bearbullová
      16.09.2012 12:47

      Pokud se prezentuješ jako žena, bylo by lepší psát v ženském rodě, ať to není tak nápadné. Co se týče Paji, má osobní zkušenosti z přednášek, které v americe realizoval, na téma, jak se nestát nepohyblivým manipulovatelným hamburgrem.A co se týče lásky k něčemu, je prvním krokem pochopit, že láska je nepodmínečná.Pokud Tvůj prděd nebyl parchant, s kořeny nesouvisí , zda je momentálně u moci nějaký postkomunistický parchant a to díky tomu, že nás slavná amerka díky vlastním mocenským zájmům přenechala rusům.Ona ta socha svobody zapláče pokaždé, když tak nějak omylem v rámci Vaší hry, vyvrždíte rodinu afgánských zemedělců.
      Velkamedvědice
      • Re: Zdenka Bearbullová
        16.09.2012 13:14

        a co takhle napsat neco k veci - ne o placici sose svobody ale o tech ceskych policistech - soudcich - mafii - okradani duchodcu - otravenem chlastu a obcanech bouricich se ze jim berou patoky - ty jsi na to taky hrda. nebo clanek .....Ceska republika cerna dira kde mizi kradena auta z cele Evropy. Zkazene maso a potraviny na prodej v obchodech. Stihani policajti za kradeze a falsovani dokladu :o)) tak joooo
        *********
  • prvni veta?
    14.09.2012 19:33

    tak ja mam problem uz s nadpisem "Faber: Být Bernankem, odstoupím. Jeho QE na úkor skupinky likviduje americkou ekonomiku"
    Mudrc
  • První otrava metanolem se objevila i v Praze
    14.09.2012 18:10

    to je ale zprava - ze by Rupik - podle jeho vyronu by se tak dalo soudit.
    Realbull
  • Joo Faber ma vzdycky pravdu
    14.09.2012 16:14

    Faber by se mel radeji zamyslet co by mel delat on sam a neradit co by kdyby - jen aby se zase zviditelnil a okecal jak on sam se ztrapnuje - na to tady mame prece nase vlastni, jemu podobny.
    realbull
  •  
    14.09.2012 15:09

    Ano, dnes shortaři typu Faber pláčou mimořádně usilovně. Ameriko jedem, tisknem, nebrzdíme!!
    GT2
  • Být já Faberem
    14.09.2012 14:44

    tak si uživám života, a nepletu se do politiky. To totiž není ekonomika nýbrž politika (aspoň si to myslím)
    Tom55
  • Zlatá slova
    14.09.2012 14:24

    Někdo by měl Faberova slova vytesat do kamene a tím kamenem denně mlátit věštšinu centrálních bankéřů do hlavy. Třeba by se přestali chovat jako hovada.
    Thud
    • Re: Zlatá slova
      14.09.2012 14:34

      ...tak tak , tak si šnupněte a tetelte se radostí dokud jsou nové drogy na trhu :) Je hezky a vše je tak levné a mnoho nových velkých vrcholů je před námi všemi že? :o) anebo (|) no uvidíme , uvidíme :o)
      benny
  • Formulace
    14.09.2012 13:57

    Ta 1. věta mi nějak nedává smysl, něco v ní chybí, nebo ne? "Centrální bankéři zdevalvovali na tiskárnu peněz ..."
    oh171
    • Re: Formulace
      14.09.2012 14:19

      myšleno tak , že se z bankéřů stali obyčejní tiskaři
      vlcak
      • to vlcak
        14.09.2012 14:35

        Ano, to mě také napadlo, ale jistě šlo tu větu napsat (nebo přeložit) lépe :-)
        oh171
  •  
    14.09.2012 13:56

    Problém amerických financí spočívá v tom, že byla vyňatá značná část peněz z přirozeného výrobně- spotřebního koloběhu a byl vytvožen nový "mimotělní" oběh financí. V tomto oběhu obchodují velcí hráči s různými indexi, jako žetony v kasinu, přičemž se peníze přelévají od jednoho hráče k druhému aniž je vytvářena jakákoliv přidaná hodnota. Tyto peníze pak chybí v reálné ekonomice. Dodání dalších financí centrální bankou bude působit jen do té doby, než je opět velcí hráči stáhnou do své ďábelské hry o finanční žetony. A tak to bude pokračovat do té doby dokud nebudou parlamentem změněna pravidla hry. A parlament ovládají velcí hráči.
    Juniper
  • a to bude brzky konec
    14.09.2012 13:33

    Tzv demokracie v usa,ještě vyhraje Obama a průser je na světě.takže jim to vychází tesme se na konec roku to ani nostradamus nevymyslel code tady semele.
    xxx
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university