Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA v srpnu: Nejsilnější růst v maloobchodě za šest měsíců navzdory největšímu skoku cen za 3 roky. Průmysl ale propadl...

USA v srpnu: Nejsilnější růst v maloobchodě za šest měsíců navzdory největšímu skoku cen za 3 roky. Průmysl ale propadl...

14.09.2012 14:52, aktualizováno: 14.9. 16:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dnešní várka nových dat ze Spojených států přinesla zprvu lepší informace, než trh čekal. Maloobchodní tržby zrychlily růst z červencových 0,6 procenta na 0,9% tempo, ačkoliv růst cenové hladiny akceleroval a dosáhl tempa nevídaného od června 2009. Pak ale přišla nečekaně špatná čísla z amerického průmyslu, který místo očekávané stagnace propadl přes procento. Závěr dnešního přísunu nových informací z největší ekonomiky světa ale nakonec patřil pozitivnímu překvapení, o které se postaral index spotřebitelské důvěry University of Michigan.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA za měsíc srpen vzrostly díky silnějším prodejům automobilů a vyšším cenám pohonných hmot o 0,9 procenta meziročně, zatímco konsensus trhu počítal jen s 0,8% růstem. Radost z dnešních dat přesto mírně kazí zároveň oznámená revize červencového růstu z 0,6 procenta na 0,8 procenta. 

Tržby u čerpacích stanic stouply o 5,5 procenta, což byl nejvýraznější růst za tři roky. Mohlo za to hlavně zdražení pohonných hmot. Poptávka po autech vzrostla o 1,7 procenta.  Mimo tyto kategorie však tržby rostly jen o 0,1 procenta. To je mnohem méně než v červenci, kdy obrat maloobchodů bez čerpacích stanic a prodeje aut vzrostl o 0,8 procenta. Snížily se tržby v obchodech se smíšeným zbožím a elektronikou. Obrat obchodů s potravinami, sportovním zbožím a internetových obchodů zůstal beze změny. 

Obrat čerpacích stanic je silně ovlivněn vývojem cen benzinu a prodej aut představuje velké nákupy. Údaj bez těchto kategorií tak nabízí jasnější obrázek toho, jakou chuť mají spotřebitelé utrácet. Výdaje spotřebitelů jsou pro americkou ekonomiku důležité, protože zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity země. Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla jen o 1,7 procenta.
 
Index spotřebitelských cen podle ministerstva práce USA za minulý měsíc zrychlil svůj meziroční růst z červencových 1,4 procenta na 1,7 procenta. Výsledek je zcela v souladu s očekáváním analytiků oslovených v průzkumu agentury Bloomberg stejně jako meziměsíční nárůst CPI o 0,6 procenta po červencové stagnaci. Meziměsíční růst indexu spotřebitelské důvěry je podle dat ministerstva nejsilnější od poloviny roku 2009. Ceny benzinu vzrostly nejvíce od července 2009 a na celkovém růstu indexu v srpnu se podílely až 80 procenty.

Po očištění o volatilní ceny energií a potravin byl  inflace v USA v srpnu na 1,9 procentech, zatímco ještě o měsíc dříve to bylo 2,1 procenta. Trh čekal zpomalení růstu jen na 2,0 procenta. Podle analytiků tak prý není třeba se obávat zvýšených inflačních tlaků, protože očištěná inflace je nízká.

Z eurozóny dnes také přišla konečná čísla o vývoji cen spotřebitelů za srpen. Meziroční růst indexu spotřebitelských cen zde zrychlil růst na 2,6 procenta z červencových 2,4 procenta. Inflace v zemích platících eurem tak vzrostla poprvé od září 2011, a to především kvůli rostoucím cenám energiím a paliv.

Fed včera oznámil třetí kolo nákupu dluhopisů a prodloužil termín, ve kterém hodlá udržet úrokové sazby blízko nuly, na nejméně polovinu roku 2015 z dosavadního konce roku 2014, hlavně kvůli přetrvávající vysoké nezaměstnanosti. Šéf Fedu Ben Bernanke rovněž uvedl, že věří, že inflace zůstane blízko cíle Fedu a poznamenal, že dlouhodobá očekávaní inflace jsou stabilní.

Studenou sprchu ale následně přinesla data z amerického průmyslu. Zatímco analytici v srpnu očekávali stagnaci výkonu amerického průmyslu, došlo k jeho poklesu rovnou o 1,2 procenta. To je nejhorší výsledek od března 2009. Červencový původně uváděný 0,6% růst se navíc dnes dočkal revize na 0,5 procenta. Průmyslová výroba zahrnuje produkci továren, rozvodných společností i těžbu, včetně dobývání ropy a zemního plynu. Produkce rozvodných firem, k nimž patří například distribuce elektřiny či vody, se během srpna snížila o 3,6 procenta.

V celkovém poklesu výroby se v srpnu odrážel propad výroby v továrnách o 0,7 procenta. To znamená, že celkově slabší globální ekonomika sráží růst i ve zpracovatelském sektoru USA. Svou roli zde sehrál i hurikán Isaac, který v srpnu zasáhl Mexický záliv. Fed odhaduje, že k poklesu průmyslové výroby hurikán přispěl asi 0,3 procentního bodu. Hurikán ovlivnil těžbu, která v srpnu klesla o 1,8 procenta. 

Výrazný pokles zaznamenalo i využití průmyslových kapacit ve Spojených státech, a to na 78,2 procenta ze 79,2 procenta za měsíc červenec. Analytici přitom očekávali setrvání využití kapacit na úrovni 79,2 procenta.

Index spotřebitelské důvěry University of Michigan za září předběžně vzrostl ze 74,3 bodu na 79,2 bodu, ačkoliv očekávání trhu bylo zcela opačné - konsensus agentury Bloomberg počítal naopak se snížením důvěry spotřebitelů na 74,0 bodu.

Wall Street po této vydatné dávce makrodat otevřela mírným růstem a posílá S&P 500 díky 0,6% růstu až na svá nová skoro 5letá maxima. Dolar ale pokračuje v oslabování a dostává se až na 1,3198 USD/EUR.

(Zdroj: Bloomberg, Eurostat, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data