Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pettis: Do roku 2015 ceny komodit zkolabují

Pettis: Do roku 2015 ceny komodit zkolabují

20.09.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Můj názor na ceny komodit je již dva roky negativní. Během této doby došlo k jejich oslabení, domnívám se však, že mají před sebou ještě znatelný pokles. Důvodů je několik. Producenti komodit byli v minulých deseti letech překvapeni prudkým růstem poptávky po komoditách. Reagovali se zpožděním a v následujících letech tak bude nabídka stále růst. Tito producenti ale často plně nechápou, jaké důsledky přináší hledání nové rovnováhy v čínské ekonomice. I ti největší býci ovšem dnes přiznávají, že čínský ekonomický růst, který dříve táhl většinu poptávky po komoditách, nyní zpomaluje. Podle mého názoru v následujících letech klesne ještě mnohem více, než tomu bylo doposud.

Posun čínské ekonomiky směrem k udržitelnějšímu růstu bude znamenat pokles intenzity, s jakou jsou využívány komodity. I kdyby se čínský růst nějakým zázrakem udržel na úrovni 10 %, nová rovnováha znamená mnohem menší poptávku po tvrdých komoditách. Nyní jsou navíc vysoko i zásoby těchto komodit v Číně a tato země tak bude v některých případech čistým prodejcem namísto toho, aby komodity stále nakupovala. Uvedená kombinace faktorů (rostoucí nabídka, klesající poptávka a velký objem zásob) vyústí v kolaps cen komodit. Očekávám, že například u mědi dojde v následujících dvou až třech letech minimálně k 50% cenovému propadu.

Na svých cestách po zemích jako je Austrálie, Peru či Brazílie jsem měl mnoho příležitostí k tomu, abych viděl, jak výrobci komodit přehnaně věří udržitelnosti současného ekonomického modelu Číny. Či přesněji řečeno, nepřemýšlí o tom, zda je udržitelný. Prudce tak navyšují produkční kapacity a současné cenové poklesy považují jen za krátkodobý jev. Gerard Minack, hlavní ekonom v Morgan Stanley Australia, k tomu udává konkrétní čísla. Například globální poptávka po oceli rostla v posledních dvaceti letech v průměru o 6 % ročně, většina tohoto růstu ale přišla v posledních deseti letech. Jestliže nepočítáme Čínu, tento růst dosáhl pouze 2 % ročně. Nejdříve vedla její silná poptávka k růstu cen komodit, protože chyběly dostatečné kapacity. Pak byl ale nastartován jejich růst, který trvá dodnes. Podobné je to i u jiných tvrdých komodit.

V Číně můžeme pozorovat tendenci k držení mnohem vyšší úrovně zásob komodit, než by odpovídalo daným podmínkám na trhu. Důvodem jsou nízké náklady financování, snaha zajistit se proti růstu cen komodit, používání zásob k získání úvěrů pro jiné aktivity a obecná víra, že vlastnictví fyzické komodity je výhodné. K současným vysokým zásobám pak musíme přičíst i komodity, které představují součást nedokončené a neprodané výroby. Obojí bude totiž znamenat nižší poptávku v budoucnu.

Ještě před rokem dosahovaly odhady růstu čínské ekonomiky 8 – 10 %, nyní klesly na 5 – 7 %. Historie ale ukazuje, že skutečnost může být ještě horší. Příkladem je Brazílie či Japonsko. U něj na konci 80. let panovalo přesvědčení, že hospodářský zázrak bude trvat i nadále a jen málo odvážných tvrdilo, že růst klesne na 3 % - 4 %. Nikdo nečekal pokles růstu pod 1 %. Podle mého odhadu je téměř nemožné, aby čínská ekonomika dosáhla nové rovnováhy při růstu, který v následujících deseti letech výrazně převýší 3 %. Na počátku období přitom bude jeho tempo vyšší, následně bude klesat. Na důležitosti bude navíc získávat spotřeba domácností a význam investic klesne, což bude pro komodity další negativní faktor.

Uvedené je výtahem z „By 2015 Hard Commodity Prices Will Have Collapsed“, autorem je Michael Pettis.

(Zdroj: Economonitor)


Váš názor
  •  
    20.09.2012 19:37

    Rok 2015 bude hodně hektický.
    Zdravý rozum
  • můj kořen
    20.09.2012 11:23

    mi řiká, že ten pán nemusí mít pravdu a můj Pennis věří naopak v růst....
    db
  • Zajištění proti inflaci
    20.09.2012 10:38

    V delším horizontu je také nutné brát v úvahu, že zadlužené státy provádějí výraznou proinflační politiku. Komodity na skladu nebo nakoupené na termín budou tím pádem fungovat jako zajištění proti inflaci měny.
    Dan.Brno
  •  
    20.09.2012 8:12

    Nemyslím si že by producenti byli hloupí kvůli tomu že rozjíždějí těžbu, také si nemyslím že by neočekávali pokles cen budoucnu. Spíš je za vyšší těžbou žene současná vysoká cena a fakt že nevydrží dlouho je naopak nutí k tomu aby produkci zvedli co nejrychleji a mohli tak produkci prodat ještě dříve než dojde k tomu na co se odkazuje článek. Jinými slovy snaží se teď vyvařit maximum, což v budoucnu nebude možné. Pokud by ovšem pouze přihlíželi, zásoba peněz kterou dnes k dispozici mají nebude nekonečná a tako firma nepřežije když ostatní berou zisky.
    Dvořák
    •  
      20.09.2012 10:01

      Kdyby se všichni producenti domluvili , snížili těžbu , tak by cena šla asi nahoru a zisky by měli stejné jako teď,ne ? Měli by přemýšlet tržně -- jo jasně kartel.
      duben
    • Postrádá to logiku.
      20.09.2012 9:10

      Z dlouhodobého hlediska je jasné, že komodity budou dražší. Hodně dražší. Můžou, a asi i budou, cenové výkyvy dolů, ale v budoucnu budou komodity určitě vzácnější, těžší dobyvatelné a tím pádem i rozhodně dražší.
      jarom
      • Re: Postrádá to logiku.
        20.09.2012 9:49

        to je jasné, ta Země nám toho už moc nenabídne.I když bych ale neházela všechny komodity do jednoho pytle.Koukám, že analytičtí odborníci rádi straší....a v poslední době hodně s Čínou
        ZUZKA
        •  
          20.09.2012 10:05

          On sice Pettis (který učí v Pekingu) má na Čínu poněkud medvědí náhled, i když zdaleka ne takový jako Chanos. Ale určitě dobře počítá s postupnou změnou struktury čínského HDP, kdy spotřeba domácností (a služby) dál porostou na úkor velkých investic. I když určitě střed a západ Velké země poskytuje k nim ještě dost příležitostí...
          Kalka.
          •  
            20.09.2012 10:14

            Cikáni z Chanova komodity zase posbírají a zavládne prorůstové oživení ekonomiky :-))
            Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data