Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Státní dluh stoupl ke konci září na 43,3 % HDP, na jednoho Čecha vychází 157 tisíc Kč (+komentář)

Státní dluh stoupl ke konci září na 43,3 % HDP, na jednoho Čecha vychází 157 tisíc Kč (+komentář)

10.10.2012 14:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce září zvýšil o 153 miliard korun na 1,652 bilionu korun, což odpovídá 43,3 procentu výkonu české ekonomiky. Růst dluhu je podle ministerstva financí způsoben tím, že resort využívá příznivých podmínek na trhu a vydává dluhopisy do rezervy. Na každého Čecha tak připadá dluh více než 157.000 korun

Za posledních 12 měsíců stát zvýšil svůj dluh o 195,5 miliardy korun. Během roku 2011 státní dluh stoupl o 155 miliard na 1,499 bilionu . Růst dluhu za tři čtvrtletí roku dvojnásobně přesahuje deficit státního rozpočtu za toto období. MF vydalo za tři čtvrtletí letošního roku na domácím trhu státní dluhopisy za 138 miliard korun.

"Během třetího čtvrtletí se státní dluh zvýšil o 16,6 miliardy, meziročně o 195,5 miliardy korun. Nízké výnosy na trhu byly motivací k navýšení dluhu výrazně nad rámec potřeby státního rozpočtu. Dvouletý výnos byl v 3Q průměrně na 0,65 procenta, zatímco o kvartál dříve 1,26 procenta a ve třetím kvartále minulého roku na 1,6 procenta. Emise byly zaměřeny o něco více na krátké splatnosti, čímž stlačily průměrnou splatnost dluhu opět mírně dolů na 5,6 roku," uvedl Tomáš Vlk, analytik Patria Online.

Ministerstvo vydalo v únoru letošního roku rovněž emisi dluhopisu na zahraničních trzích v celkové jmenovité hodnotě dvě miliardy eur (cca 50 miliard Kč). To je 68 procent z celkového plánovaného limitu pro emise dluhopisů na zahraničních trzích. Krátkodobý státní dluh vzrostl během třetího čtvrtletí o 2,1 procentního bodu na 21,4 procenta. Tím byla podle MF udržena cílová hranice 25 procent.

Opatrnost a vydávání dluhopisů do rezervy dává podle Vlka smysl jednak vzhledem k příznivým podmínkám na trhu a rovněž kvůli riziku jejich zhoršení. "Fiskální konsolidaci komplikuje zhoršující se politická situace a destabilizace vládní koalice. Česká republika byla v tomto směru už varována agenturou Moody's, i když o zhoršení ratingu či jeho výhledu prozatím nešlo. Podobná varování by však výhledově mohla narušit současný pohled investorů na ČR jako na ekonomiku, která účinně napravuje státní finance," uvedl analytik Patria Online s tím, že o riziko jde i z toho důvodu, že dluhová krize v eurozóně zdaleka nekončí. "Prozatím jsou česká aktiva zprávami z periferie a změnami nálad investorů ovlivňována relativně málo a za tuto odolnost vděčí právě i pozitivnímu hodnocení státních financí," dodal Vlk.

Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. Příští rok počítá MF podle návrhu rozpočtu s hrubou výpůjční potřebou ve výši 238,8 miliardy korun. Ministerstvo letos rovněž plánuje vydat dvě emise státních dluhopisů pro občany, přičemž v rámci jarní emise prodalo dluhopisy za více než 15 miliard korun. Rovněž příští rok chce úřad vydat spořící dluhopisy pro drobné investory, a to za 20 miliard korun.

(Zdroj: ČTK, MFČR)


Váš názor
  •  
    10.10.2012 18:09

    Jan Kraus dnes dopoledne na F1 krasne zahlasil...volit je potreba jit a zasadne vybirat kohokoli jen ne mistry sveta co sedej v poslanecke snemovne...ani jeden hlas komukoli z vladnouci garnitury
    OPTIMISTA
    •  
      10.10.2012 21:56

      Jenže ve skutečnosti, i kdyby se všichni vykroužkovali, tak ty pojebané staré strany zůstanou. Nic se nevyřeší tím, že do stejné strany nakroužkujeme úplné nováčky. Je to jen podvod na voliče, což z 90% oni nikdy nepochopí. Dokonce je to účelový podvrh na voliče, aby si současné strany udrželi stálé pozice. Těm, kteří ve skutečnosti tyto strany řídí, je úplně šumák, kterej poskok usedne v PS, protože bude hlasovat tak, jak mu bude sděleno. Lidi jsou pitomci, nejsou schopni pochopit, že tím nápadem s kroužkováním si z nich dělají mírně řečeno prdel :-(((
      Jesse
  • opravdu skvělé vyhlídky
    10.10.2012 17:30

    Samozřejmě, nikomu nic špatného nepřát, ale oni nám rozhodně nic dobrýho nepřejou... už začínám být z týhle celý státní, životní situace trochu zoufalá!!!
    Tvrdíková
  • já ho zaplatím
    10.10.2012 16:24

    Klidně, ale ať mi dá šamšula Kalousek písemný slib, že už další dluh splácet nemusím, protože se zadlužovat nebudu. Též ho vyzvu, aby mě při dalším zadlužování vynechal a na mou osobu dluhopisy neprodával. Fakt jeho nenažrané manýry nepotřebuji :-)
    Jesse
  • Proč dluh ?
    10.10.2012 16:06

    V privatizaci se stát zbavil všeho, co mu vydělávalo, prodal vše důležité pro jeho fungování - ve výdělečných podnicích začali vydělávat soukromí vlastníci, prodělečné musí stát dotovat, jelikož jsou strategicky důležité... Všechny tyto "demokratické" vlády jsou vlády zlodějů a korupčníků. A jejich hloupost a ziskuchtivost má teď platit národ ? Je to hajzlovina, nic jiného. Nadával jsem na komunisty, ale to, co přišlo po nich si zaslouží opravdu defenestraci.
    duchodce Jan
    • Re: Proč dluh ?
      11.10.2012 7:45

      všechno vydělávalo ? Tak proč se to tak podělalo. Raději se to prodalo protože se nikomu v tom bordelu nechtělo pokračovat. Proč jsi si to za babku nekoupil sám, měl jsi možnost jako každý jiný. Proto se v bývalem DDR po sjednocení všechno rychle zbouralo a začalo znova, protože to bylo levnější. Kde by asi byla Auto Škoda, kdyby to nevzali do rukou Němci? Několik vybrakovaných budov a všichni by jen nadávali jak to bylo ukradené pod cenou a zničeno aby nedělali konkurenci. Kam vy všichni na ty hesla chodite ?
      ttr77
    • Re: Proč dluh ?
      10.10.2012 17:46

      A kdo si myslíš že ti vládne dneska? Jen se podívej na jména ve vládě a na průzkumy koho tam chtějí lidi volit. Sámi strkáme hlavu do oprátky úplně dobrovolně a pak jen nadáváme jak se to sere. Ted´ když máme co jsme chtěli.
      Kocourek
    • Re: Proč dluh ?
      10.10.2012 16:26

      To nejsou dluhy domácností. Hypo si téměř nikdo nebere. Max. reinvestice hypo. Nedávají se peníze na zdravotnictví , na školství, ani nemají lidi nárok na sociální dávky. Jsou to dluhy vlády , která je nezodpovědná a nešetří.
      Jezdec.
      •  
        10.10.2012 21:37

        Jsou to dluhy státu, ne vlády (výdaje státu jsou po mnoho let trvale větší než příjmy=stále přibývá nový dluh plus vláčíme kumulovaný starý dluh). Většina výdajů státu je mandatorních (důchody a dávky), jejich snížení znamená měnit zákony a na to je třeba většina ve sněmovně. Vláda něco protlačila, k určitému snížení výdajů došlo, ovšem už to málo způsobilo postupné oslabení vlády a několikrát téměř její pád, který se teď možná už povede. Přijde ČSSD s bolševiky, kteří vyhrají volby na (z většiny falešných) slibech dalšího rozdávání. Kam to vede je snad dnes už každýmu víc než jasný.
        karel304
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data