Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Goldman Sachs: Konec QE bude bolet. Evropa potřebuje svůj krach Lehman Brothers

Šéf Goldman Sachs: Konec QE bude bolet. Evropa potřebuje svůj krach Lehman Brothers

11.10.2012 12:16, aktualizováno: 11.10. 13:48

Aktualizováno

Kvantitativní uvolňování americké centrální banky bude muset být jednou ukončeno, a to bude pro Fed velmi obtížný a pro všechny bolestivý krok, řekl prezident a provozní ředitel Goldman Sachs Gary D. Cohn na výročním setkání MMF v Tokiu. „Rozumím tomu, čeho se (Fed) snaží docílit a řeknu vám, že únik z toho bude náročný. Ukončení QE bude bolet,“ varoval.

Federální rezervní systém v září spustil další kolo tzv. kvantitativního uvolňování (od roku 2008 v pořadí již třetí). Tentokrát ale pro masivní nákupy vládních aktiv nestanovil ani časový ani objemový limit. Peníze hodlá Fed do oběhu uvolňovat v řádu 40 miliard měsíčně tak dlouho, dokud uzná za vhodné. Podle guvernéra Fedu Bena Bernankeho, QE3, které má zafungovat částečně stimulací růstu cen aktiv jako jsou akcie, potrvá, dokud nebude patrné „udržitelné zlepšení“ na trhu práce. „Je jasné, že Fed chce vytvořit pracovní místa a docílit zhodnocení aktiv,“ uvedl k tomu Cohn.

Místopředsedkyně Fedu Janet Yellen se ve středu nechala slyšet, že centrální banka má pro uvedení měnové politiky do původního stavu, jakmile bude chtít QE3 ukončit, připravený plán. Jakmile Fed začne klíčovou úrokovou sazbu znovu zvyšovat ze současné takřka nulové úrovně, bude rozprodávat velké množství nakoupených aktiv a to „velmi pozvolným a předvídatelným způsobem“. Místopředsedkyně Fedu přitom přiznala, že cesta přibližování měnové politiky původnímu, předkrizovému stavu bude náročným úkolem a připustila, že bilance centrální banky může být v dané fázi citlivá vůči výraznějšímu růstu sazeb.

Kromě Fedu povolují měnové kohouty také další centrální banky, v posledních měsících v čele s ECB a Bank of Japan. Zatímco Evropská centrální banka srazila svou klíčovou úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta a zavázala se k nákupu dluhopisů vlád, které přistoupí na podmínky zahraniční finanční pomoci, japonská měnová autorita navýšila objem nákupu aktiv o dalších 10 bilionů jenů a zrušila omezení pro nákup dluhopisů. „Všechny (centrální banky) v podstatě postupují podobně, což snižuje dopad těchto kroků v porovnání se situací, kdy by tak činila jedna a ostatní vyčkávaly,“ podotýká Cohn. Šéf ECB Mario Draghi, který pracoval pro Goldman Sachs v letech 2002 až 2005, se od šéfa této investiční banky dočkal pochvaly za „skvěle odváděnou práci“ a odstranění velkého množství rizika. Cohn se ale zároveň domnívá, že ECB není schopna vyřešit skutečný dlouhodobý problém Evropy, jímž je ekonomický růst

 
Cohn zopakoval svou vizi z června, podle níž by Evropě v řešení dluhové krize pomohla událost typu bankrotu Lehman Brothers, k němuž došlo v roce 2008 ve Spojených státech. „Nejsem si jistý, co tou událostí bude, ale věřím, že přijde a každý se pak zhluboka nadechne v uvědomění, že situaci je třeba napravit,“ řekl.

QE si za dobu svého trvání, potažmo spuštěním jeho třetího kola, vytvořilo řadu kritiků a to i mezi uznávanými ekonomy a ostřílenými investory. Šéf dluhopisového obra PIMCO Mohamed El-Erian se v září nechal slyšet, že Fed nejen že je ochoten tolerovat inflaci jako důsledek kvantitativního uvolnění, ale ta je dokonce jeho záměrem (viz růst cen akcií, komodit…), a nestará se o dlouhodobější důsledky svého jednání. Rizika QE3 přitom převažují jeho výhody. O malém či vůbec žádném potenciálu Fedu ovlivnit tímto způsobem reálnou ekonomiku, tedy nastartovat růst a tvorbu pracovních míst, pochybuje také například ekonom Staphen Roach, investor Marc Faber i šéf dallaského Fedu Richard Fisher.

Rizika v budoucím ukončení QE vidí také pojišťovací společnost Prudential Financial, jejíž šéf rizik Nicholas Silitch se obává dopadu na hodnotu aktiv včetně komerčních realit. „To, co drží úrokové sazby na současné nízké úrovni, je příslib ‘věčného QE‘ a popravdě neklid v globálním měřítku, a to se může velice rychle změnit,“ uvedl. Případný pokles zájmu investorů o americký dluh by mohl vést k vyšším sazbám. Takový vývoj by byl v mnoha směrech pozitivní, nikoli však pro ceny aktiv, jako jsou komerční nemovitosti, varoval.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

BoA/ML: Další vlna QE vyjde Fed na více než dva biliony dolarů
18.09.2012 14:01
Třetí vlna takzvaného kvantitativního uvolňování, která se označuje ja...
QE3 spustí inflaci, pracovní místa ale nevytvoří, zaznívá z Fedu
20.09.2012 12:35
Týden poté, co americká centrální banka oznámila třetí kolo kvantitati...
Fed záměrně vytváří inflaci a o následnou spoušť se nestará, říká El-Erian. Řady kritiků se rozrůstají…
21.09.2012 16:09
Americká centrální banka nejen že je ochotna inflaci jako důsledek sv...
QE ránou pro dolar? Tentokrát ne, tvrdí nejlepší stratégové
09.10.2012 13:09
Kvantitativní uvolňování, respektive uvolněná měnová politika, je měno...
Měnové strategie ve světě expanzivní monetární politiky
10.10.2012 7:59
Po celém světě vidíme vysoce expanzivní monetární politiku a globální ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m