Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bublina jménem Apple?

Bublina jménem Apple?

12.10.2012 18:37

Když něco během pár let, či dokonce měsíců, posílí o desítky, či stovky procent, musí se konzervativnímu investorovi okamžitě začít honit hlavou myšlenky o bublinách. Akcie jako celek mohou být nyní občas přehnaně optimistické, o bublině u nich ale těžko hovořit. Opak ale může platit o v současnosti asi nejpopulárnějších akciích na světě. První graf ukazuje porovnání jejich pohybu a pohybu indexu SPX; Apple se nyní obchoduje na úrovni 640 dolarů.

a1

Zdroj: Bloomberg

Úvahy o bublinách nejlépe uchopit pohledem na fundament (tj. nic lepšího nevymyslíme). Co je základním cílem analýzy zaměřené na hodnotu akcie? Odpověď je jednoduchá – dobrat se toho, jakou hotovost nám asi tato akcie v budoucnu ponese, pokud si ji ponecháme navždy. To, za kolik jí případně prodáme, by totiž v principu mělo odrážet podobný odhad od potenciálního kupce. Uvedeného se obecně dobereme odhadem vývoje tržeb, ziskových marží, nutných investic (do dlouhodobých aktiv a pracovního kapitálu) a kapitálové struktury (hlavně pohybu dluhu).

Tržby Apple v posledních třech letech a zejména v roce 2011 razantně rostly, hrubá provozní marže je i přesto stabilní na cca 40 %, to samé se dá říci o podílu nákladů na výzkum a vývoj, prodej a administrativu na tržbách. Ostatní výnosy a náklady nejsou významné, provozní zisk tak skoro přímo padá do, v posledních dvou letech poměrně stabilní, efektivní daňové sazby kolem 23 %. Následný vývoj čistého zisku a zisku na akcii je vidět z tabulky. Celá výsledovka tak je tažena hlavně vývojem tržeb, tedy objemovými prodeji a prodejními cenami, zbytek se poměrně stabilně pohybuje v závěsu.

a2

Cash flow, které Apple generuje, se hromadí v rozvaze, na konci minulého roku zásoba hotovosti dosahovala 81 miliard dolarů. Rozvaha je jinak podobně stabilní jako výsledovka, táhne jí zejména hromadící se hotovost (krytá zadržený zisky). Apple těží i z toho, že podstata jeho podnikání mu umožňuje financovat svůj provoz – svá aktiva částečně z nefinančních závazků (s rostoucími tržbami rostou rychleji než pohledávky a zásoby).

Není to ale minulost sama, jen její vliv na budoucnost, co nás při hodnocení akcií zajímá. V tomto ohledu jsou nejzajímavější čtvrtletní výsledky, ty poslední shrnuje následující tabulka:

a3

Co se týče kusových prodejů, vidíme, že čtvrtletí Q2 2012, Q3 2013 i jeho loňský protějšek Q3 2011 jsou si dost podobná. Nominální tržby mezičtvrtletně dokonce poklesly, meziročně vidíme 23 % nárůst. Průměr očekávaných zisků na akcii je pro tento rok 44,44 dolarů, pro příští rok 53,54 dolarů, tedy 20 % meziroční nárůst. Při stabilních ziskových maržích to znamená, že by celoroční růst tržeb musel udržet podobnou dynamiku, jako v QE3 2012.

Odhad hodnoty akcie Apple se nám tak soustředí na dvě hlavní proměnné – jaký bude růst tržeb a následně zisky a jak velké budou následné dividendy, popř. odkupy (jak velká část generovaného cash flow bude vyplácena akcionářům). Pohled na rozvahu a výsledovku ukazuje, že pro hrubé hodnocení můžeme přijmout následující předpoklad: pohyb krátkodobých závazků a odpisy zafinancují investice. Předpokládejme proto, že čistý zisk bude v budoucnu plně k dispozici pro výplatu akcionářům a vyplácen skutečně bude (pokud ne v daném roce, tak později s odpovídajícím zhodnocením).

První z následujících tabulek ukazuje, jaká je fundamentální hodnota akcie Apple v závislosti na požadované míře návratnosti/náklad kapitálu (sloupce) a očekávaném průměrném (!) růstu zisků, FCFE, dividend (řádky) – tedy s výše uvedeným předpokladem. Výchozím bodem je letošní očekávaný zisk 44 dolarů na akcii. Druhá tabulka k hodnotám v první přičítá 87 USD na akcii, tedy hodnotu hotovosti generované do konce minulého roku (s předpokladem, že ta letos vygenerovaná bude nutná pro provoz).

a4

Pokud tedy uděláme sérii dosti zjednodušujících, ale rámcově sedících předpokladů, vidíme, že při 9 % požadované návratnosti a 2 – 4 % očekávanému růstu (v průměru odsud až do nekonečna) mají akcie hodnotu 716 – 967 USD. Cílem tohoto cvičení samozřejmě není dát kvalitní odhad hodnoty, či dokonce něco doporučovat, ale poskytnout indikaci toho, jestli se Apple pohybuje někde hluboko v bublinovém teritoriu. Můj závěr zní tak, že ne.

Z uvedených předpokladů můžeme detailněji zkoumat vše. V případě této společnosti pak do popředí vystupují dvě speciality – velká zásoba hotovosti a malé zadlužení. Jde o oblíbená témata pro úvahy o optimalizaci kapitálové struktury (nakolik by zvýšení dluhu zvedlo hodnotu společnosti) a optimalizaci struktury aktiv (nakolik je hotovost nadbytečná a ničí hodnotu). Tato diskuse by ale měla jít za rámec povrchní intuice a učebnicových pouček a domnívám se, že výše uvedené pro hrubou demonstraci hlavní myšlenky stačí.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Bublina
    16.11.2012 18:09

    Tak teď už snad nikdo nepochybuje o tom, že Jablko je bublina jak sviňa. Trh nám dal za pravdu. :)
    Nyk Lísn
  • Bubliny kdyz vzhuru leti ........
    13.10.2012 11:33

    ten kdo si udelal cas a prostudoval fundamentals Apple tak vedel uz pred par lety ze apple mela potencial a kdo nakoupil i jen pred 2roky ten se temto recickam zavistivych loseru a koumaku o nejakych bublinach jen usmiva stejne jako nad stoupanim hodnoty sveho konta. U applu vykyvy +- U$ 15 i vice za den moc neznamenaji, protoze se to druhy den obraci. Dulezity je dlouhodoby trend a to jak je firma produktivni. Pochopitelne ze zadny strom neroste do nebe, ale tahle jablon ma stale jeste dost mizy na dalsi rust. To je muj nazor navzdory zdejsim skeptikum kteri vykrikuji hesla o bublinach pokazde kdyz akcie applu spadnou o 1/2% a delaji machry a maji radost jak dobre udelali ze apple nekoupili. Tem ale ten jejich smich dochazi, kdy se podivaji na graf ne jednoho tydne ale jednoho roku. Ani nemusim jmenovat kdo tito "odbornici" jsou :o)).
    realbull
  • apple
    12.10.2012 22:07

    Tak vida, už si všimli i odbornící z Patrije, že je to shit . Já to vím už dávno. Vše jsem prodal a koupil Goog. Teď jsem přepočítával opce a zhrůzou zjistil, že jsem na apple v těžkém mínusu.Americký sen, co nevyšel. No nic. Jdu na tennis. Rupheji, zdravím Tě kámo. Měl si pravdu, tenhle shit padne na 350. Že jsem neprodal na Žabžovu radu už v květnu.
    Velkamedvědice
    • Re: apple
      13.10.2012 11:09

      For example, why am I still bullish on energy? Regarding the energy sector, today I want to share the outlook from the boys at Energy & Capital. These guys have specialized in studying the domestic shale field E&P companies. Of their 3 "Bakken Billions" stocks, we've traded KOG and I personally own TPLM from good levels near $5. Now Keith Kohl and the gang are looking offshore, as their energy market analysis tells them that this is where the next opportunities will be soon. Here's their article today...
      bullrider
    • Re: apple
      13.10.2012 5:30

      Co to tady meleš to seš tak nenažraný a nestačí ti těch 16% o kolik to vylezlo to dneška od poloviny května. Je pravda že to dřív vylezlo přes 700 a zase spadlo ale kdybys poslechnul toho svýho Žabáka a prodal to v květnu tak jsi na tom vice hůř. Ja se jen chechtám jak se tady předháníte kolik má kdo akcii aplu nebo googlu. Máte hovno a jen tady hazíte milionama jak cigan koulema. Já na takový penize nemám a investuju jen do čezu nebo erste. To mi stačí a až to spadne tak tu nebudu řvát jako tůr, že jsem to neměl kupovat. A Žabžu nech radit mistním nenažrancům co ho poslouchají. Ten frajirek jen kecá a dělá důležitého ale sám toho nevi o nic víc než ostatni.
      Chomát
  •  
    12.10.2012 18:56

    to je sranda, ale ono to tak v podstate proste je. Predstavte si ze mate firmu, dari se, akcie rostou a ty jako chytry majitel ci manazer vis, ze to takhle nepujde vzdy porad a ze se zacnou vyskytovat nazory zda akcie tve firmy nepujdou brzy dolu. V tu chvili prisel cas kdy tyto nove, negativni komentare ovlivni v nasledujici dobe, ze se vasi firme darit asi moc nebude. Komentare typu Bublina jmenem Apple? nejsou dobre. Cina a jeji nemovitosti trh je toho dukazem
    timer
    •  
      12.10.2012 21:28

      Je to tak. Co se týče hodnoty, tak Apple bublinou určitě není, protože fundamentálně je cena akcie ohodnocena poměrně férově. Když ale budeme uvažovat to, že bublinou je samotný zisk společnosti, tak problematika dostává zcela jiný charakter. Nákupní mánie nepanuje přímo na burze mezi investory, ale mezi spotřebiteli. A to je to, co vidí málo kdo. GL při správném načasování prodeje.
      Nyk Lísn
      • přesně jak říkáš
        13.10.2012 6:16

        Apple je bublina jen v hlavách zdejších manipulantů a těch co akcie nekoupili a nyní se snaží vyvolat dojem že je to zralé na spadnutí a oblbnout vystrašený ovečky k prodeji aby sami mohli nakoupit taky. Staci se podívat na graf nahoře aby každý pochopil kdo je na tom lépe. Jestli ten co drží apple akcie nebo ten co dodnes čeká aby mohl nakoupit levněji až ta bublina splaskne. Ha Ha. I kdyby to spadlo o 10%, a to je hodně, tak jsou pořád hodně v plusu. A ti co poslechli zdejší tzv. analytiky a prodávali v květnu tak můžou počitat svoje ztráty. Já se mentalitou stáda neřídím. Pro ty co opatrnicky vyčkávají co se stane, aby chytli tutovku je pak pozdě a oni pak jen paběrkujou.
        arcos dorados
        • Re: přesně jak říkáš
          13.10.2012 12:59

          Můžu tě uklidnit, akcie Applu rozhodně nemám v plánu kupovat i kdyby spadly nevim o kolik desítek procent. Už jen z toho důvodu, že se m nelíbí jejich trapnej byznys. Tj. prodej bezcenných blbinek v podobě hračky, která tě omrzí za pár měsíců a lidi si to kupujou jen proto, aby vypadali, že na to maj - viz. článek Proč se dá hodně peněz vydělat koukáním na holky na Vyšehradě. Dokud Apple stál 300 USD, tak chápu, že ten kdo ho nakoupil udělal dobře, ale kupovat teďko? Proč? Protože se čeká, že Applu poroste zisk každý rok o 20 % až do nekonečna? Aha
          Nyk Lísn
          • bublina apple
            13.10.2012 18:30

            tohle co piseš je přesně to co říkali a stále říkaji někteři škarohlídi. Já držím apple již několik let. nakupoval jsem napodzim 2009, když se to začalo zlepšovat, za 126 a něco. Taky jsem několikrát prodal když to zdablovalo a zase nakoupil. Dokonce za vic než jsem to prodal. Ale hlidal sem si to a prizpůsoboval se. Dokonce přikoupil víc v pátek za 639.90 a moje průměrná cena je někde na 382. Jen čas ukáže ale při dnešní div. a nízkém P/E - o hotovosti na kontě ani nemluvě. Je to stále výborně vedená firma s hodně velkým potenciálem. Já investuju podle čísel a efektivnosti a ne jestli někdo vyrábí hračičky. Mluvíce o hračičkách podivej se na Mattel - MAT - výrobce hraček a to jsou opravdové hračky bez jiného použití než na hraní. A co se růstu týče - já nepotřebuju aby to rostlo donekonečna. Mně stačí jen dalších 5 - 10 let. A když se to sepsí tak to prodám zítra. Ale taky nezabíjím husu co snáší zlatá vejce jen proto že pár chytráků si něco vymysli a oblbuje lidi.
            arcos dorados
            • Re: bublina apple
              13.10.2012 19:00

              Já nikoho neoblbuju, já ti to přeju a věřím, že jsi udělal dobrou investici. Jen říkám, že člověk je v podobných případech dost zaslepen historickým fundamentem, který ovšem nijak nekoresponduje s fundamentem budoucím. A ta mánie, která panuje mezi spotřebiteli mluví za vše. Po nějakém iPhonu za 5 až 10 let jak píšeš, ani pes neštěkne. Apple bude mít co dělat, aby si udržel současnou výši zisku. Jednoduchá úvaha...bude muset pořád inovovat a každou jeho novinku si navíc pokaždé bude muset koupit více zákazníků, a to minimálně při stejné ceně. Už teď je trh s chytrýma telefonama absolutně zavalen nabídkou, tak pochybuju, že ceny zůstanou tam, kde jsou, nebo že by dokonce ještě rostly. Ukáže čas, ale mě osobně současná úroveň tržeb i zisku přijde absolutně zavádějící pro jakoukoliv fundamentální analýzu.
              Nyk Lísn
              • Re: Re: Re: bublina
                14.10.2012 5:28

                Ja neříkám, že někoho oblbuješ ty. To jsi špatně pochopil já mluvim o těch co s lidmi a akciemi manipulují. A jak správně řikáš pouze čas ukáže. Můžeš strávit spoustu času studováním a koumáním a nakonec když se někde něco zvrtne tak jdeš dolů. Zažil jsem to vícekrát než je zdrávo. To jsou věci které ti berou vitr z plachet a taky hodně lidí, kterým se to stane, to zabalí a jdou od válu. Já to beru jako lekci ze které se poučím a snažím se podobné situaci v budoucnu vyhnout. Většinou se mi to i podaří. Proto talé vím, že apple kdyby jako ostatni čas od času splitovali tak by jejich cena byla přístupnější vice lidem - hlavně těm kteří se divaji na konečnou cenu jako voditko. To ale zřejmě nechtějí. Podivej se na Warren Buffetta jeho akcie jsou dnes přes 132 000.- dolarů za jednu a také nesplituje. Ten dokonce ani nevěří a ani neplatí dividendy a roste a roste a taky to nebude do nekonečna. Taky jsem jednu měl (za 8 400 dolarů) ale taky prodal moc brzy. Bohužel.
                arcos dorados
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.