Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť získá polovinu TNK-BP za 26 mld. USD. BP v posíleném „plyšovém medvídkovi“ připadne skoro 20 %

Rosněfť získá polovinu TNK-BP za 26 mld. USD. BP v posíleném „plyšovém medvídkovi“ připadne skoro 20 %

22.10.2012 12:17, aktualizováno: 22.10. 15:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Ruská Rosněfť oznámila dohodu, v rámci které získá kontrolu nad konkurenčním těžařem TNK-BP, a stane se tak největší veřejně obchodovatelnou ropnou společností na světě. Jejímu šéfovi Igoru Sečinovi se minulý týden podařilo přesvědčit představenstvo britského koncernu BP, aby jednohlasně schválilo prodej 50% podílu v TNK-BP do rukou státem kontrolované Rosněfti. Za polovinu v třetím největším ruském těžaři Rosněfť zaplatí zhruba 13 procenty svých akcií a 17,1 mld. USD v hotovosti, celkem tedy zaplatí asi 26 miliard dolarů. Část peněz (4,8 mld. USD) poté BP využije k nákupu dalších akcií posílené Rosněfti, takže se po ruském státu stane jejím nejvýznamnějším akcionářem a získá zástupce v představenstvu. Akcie BP v reakci na dohodu posilují o 1,5 procenta, zatímco akcie Rosněfti přidávají přes 3 procenta.

Transakce, kterou ještě musí schválit valná hromada akcionářů BP a ruské úřady, bude velmi výhodná jak pro Brity, tak pro Rosněfť. BP se zbaví nepohodlných partnerů z TNK-BP, konsorcia ruských miliardářů AAR, s nimiž již pět let vede spory o řízení a směřování společného podniku. Zároveň si díky akciím Rosněfti zachová přítomnost na perspektivním ruském trhu. Rosněfť zase výrazně posílí těžbu (o 1,7 mil. barelů denně na víc než 4 miliony barelů denně), což posílí její cash flow a umožní financovat průzkum rozsáhlých, avšak hůře dostupných nalezišť za polárním kruhem a na východní Sibiři. Britové navíc poskytnou nezbytné vyspělé technologie a jako významný akcionář Rosněfti dodají punc prestiže a důvěryhodnosti.

Prodej 50% podílu v TNK-BP, jehož hodnotu transakce stanovuje na 26 mld. USD, bude podle dohody obou firem probíhat ve dvou fázích. Nejdříve BP obdrží 12,8 % akcií Rosněfti, které má nyní ruský těžař ve své rozvaze jako zadržené akcie a jejichž hodnota se pohybuje kolem 10 mld. USD. Dále Rosněfť zaplatí 17,1 mld. USD v hotovosti (Sečin původně navrhoval 15 mld. USD). Poté BP část těchto peněz použije na nákup dalších akcií Rosněfti, pravděpodobně od holdingové společnosti Rosněftěgaz, která patří plně ruskému státu a vlastní 75,2 % akcií Rosněfti. BP již od IPO Rosněfti v roce 2006 drží 1,4 % jejích akcií. S přičtením nyní získaného balíku a dalších nákupů by se celkový podíl Britů v Rosněfti mohl nakonec dostat na 19,75 %. BP tak v hotovosti zbude asi 12,3 mld. USD, na které by si rádi sáhli i akcionáři.

BP společně s podílem v Rosněfti získá dvě místa ve správní radě této firmy. Může si také upevnit vazby na Kreml, který má teď v Rusku na odvětví těžby ropy mnohem větší vliv než v 90. letech, kdy BP v Rusku investovala poprvé. Miliardáři z konsorcia AAR zase díky dohodě s Rosněftí dostávají šanci nepovedené partnerství s BP opustit s plnýma rukama.
 
V případě schválení transakce a její realizace se bude jednat o velký osobní úspěch Igora Sečina, který v čele Rosněfti (s krátkým přerušením) stojí od roku 2004 a který ji z pozice druhořadého hráče dostal na místo absolutní jedničky v Rusku. Díky jeho ostrým loktům a agresivní akviziční politice vzrostla produkce Rosněfti za osm let téměř pětinásobně - z 0,5 mil. barelů denně na 2,4 mil. barelů denně. O tom, že jeden z hlavních důvěrníků ruského prezidenta Vladimira Putina má k Rosněfti velmi vřelý vztah, svědčí také vášnivá obhajoba transakce před představenstvem BP v Londýně, kdy svojí společnost přirovnal k plyšovému medvídkovi. „Našeho medvídka zbožňujeme. Opečováváme ho, staráme se o něj,“ ubezpečoval Sečin své partnery. Jeho triumf je o to větší, že proti němu stáli protivníci z nejvyšší politické ligy. Výkonnému řediteli BP Robertu Dudleymu se v pátek transakci pokoušeli rozmluvit bývalý britský premiér Tony Blair i bývalý guvernér státu Mississippi Haley Barbour. Marně. S prodejem nesouhlasí ani liberální křídlo pod vedením ruského premiéra Dmitrije Medveděva. Vicepremiér Arkadij Dvorkovič si prý v pátek do sídla vlády pozval šéfa BP v Rusku a vyjádřil mu své rozhořčení nad tím, že britská společnost napomáhá rozšiřování státní účasti v ruském ropném sektoru.

Sám ruský prezident Vladimir Putin dnes označil plné převzetí TNK-BP za dobrý obchod, který byl učiněn za dobrou cenu. Prezident to řekl na schůzce s šéfem Rosněfti Igorem Sečinem, který prezidentovi oznamoval, že jeho firma kupuje od akcionářů celých 100 procent akcií TNK-BP. 

 
Sváry mezi BP a AAR (hlavními členy jsou Michail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik a German Khan) se táhnou několik let. Olej do ohně přilily pokusy BP uzavřít spojenectví s konkurenčními společnostmi jako Rosněfť nebo Gazprom, které oligarchové-partneři zmařili. Odvolávali se přitom na akcionářskou smlouvu TNK-BP, podle níž má BP všechny své aktivity v Rusku provozovat výhradně přes jejich společný podnik. Britové měsíce vyjednávali s Rosněftí o společné těžbě ropy za polárním kruhem a o výměně velkých balíků akcií. Sečinem dojednaná transakce v hodnotě 16 mld. USD kvůli opozici oligarchů z AAR skončila velkou ostudou a Rosněfť si nakonec za strategického partnera zvolila americký Exxon Mobil.

Podobně dopadl pokus BP připojit se ke konsorciu provozujícímu pod vedením Gazpromu nedávno spuštěný plynovod Nord Stream, který dodává zemní plyn z Ruska do Německa a dalších zemí západní Evropy.

BP a Rosněfť se loni kvůli urovnání sporů s oligarchy pokoušeli podíl AAR v TNK-BP vykoupit. Za 50 % balík akcií nabídli 32 mld. USD. Kvartet miliardářů odmítl. Vztahy se dále zhoršily, když Michail Fridman letos v květnu odstoupil z funkce generálního ředitele TNK-BP s tím, že současný model spolupráce s Brity „se přežil“. BP proto v dalším měsíci nabídla svůj podíl k prodeji, přičemž jako nejvážnější zájemce se prezentovala Rosněfť s ambiciózním Sečinem v čele. Představa, že by se místo BP měla do společného podniku dostat Rosněfť, která se na rozdíl od Britů určitě nebude chtít spokojit s rolí pouhého přihlížejícího, miliardáře z AAR zřejmě vystrašila natolik, že svůj podíl na prodej nabídli i oni.

S tím jak se pozice oligarchů dál zhoršovala, rostly jejich zoufalé pokusy o udobření se s britskými partnery. Minulý týden napsali vedení BP dopis, v němž navrhují normalizaci vzájemných vztahů s tím, že všechno v TNK-BP zůstane jako dosud. Jako třešničku na dortu miliardáři slíbili vyplatit akcionářům (tedy napůl sobě, napůl BP) dividendu 6 mld. USD, oproti dříve sjednaným 4,1 mld. USD. Britové už však měli oči jen pro Rosněfť.

Ta má ve hře na přetlačovanou s oligarchy bohaté zkušenosti. Své stávající postavení jedničky mezi ruskými těžaři si vydobyla díky bankrotu kdysi největší soukromé těžařské společnosti Jukos, jejíž hlavní ložiska koupila v aukci v roce 2007. Největší akcionář Jukosu, Michail Chodorkovskij, byl v roce 2004 zatčen a obviněn z daňových podvodů. Od té doby je ve vězení.

Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003, kdy 50% podíl za 8mld. USD nakoupili, z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny.

(Zdroje: Kommersant, Reuters, WSJ, Moscow Times)


Čtěte více:

BP by měla slušnou dividendu udržet i v budoucnu
01.10.2012 13:34
Britský energetický koncern BP pokračuje v programu prodeje aktiv, v j...
Rosněfť kupuje poloviční podíl v TNK-BP
17.10.2012 16:52
Konsorcium ruských miliardářů AAR se dohodlo s ruskou státní ropnou fi...
Rosněfť míří na vrchol: Pohlcení TNK-BP z ní udělá největšího kotovaného těžaře ropy na světě
18.10.2012 11:47
Ruská Rosněfť míří do absolutní špičky světových ropných koncernů - na...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data