Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tajemství úspěchu v Číně - začít mladý, být muž a nevyčnívat

Tajemství úspěchu v Číně - začít mladý, být muž a nevyčnívat

23.10.2012 11:16
Autor: ČTK

Komunistická strana Číny již brzy odhalí jména svých nových vůdců, kteří podle předpokladů následně stanou v nejvyšších vládních funkcích. Většina z nich budou profesionální politici, kteří se na vrchol vypracovali z nejnižších pozic. Jaká jsou vlastně tajemství úspěchu v čínském autoritářském režimu, klade si otázku zpravodajský server BBC.

Začít mladý
Věk je v Číně velmi důležitý. Pokud člověk nebyl pro vysoký úřad vybrán před dovršením pětadvacátého roku, je pravděpodobně už pozdě. Oba funkcionáři, kteří se mají stát budoucím čínským prezidentem a premiérem, Si Ťin-pching a Li Kche-čchiang, vstoupili do strany v 21 letech a nikdy nepracovali mimo její řady.

Být muž
Pouze čtvrtina členů strany jsou ženy. Žádné ženě se přitom zatím nepodařilo proniknout do nejvyššího stranického orgánu, devítičlenného stálého výboru politbyra. V širším 24členném politbyru má křeslo jedna žena, Liou Jen-tung.

Nevyčnívat
Zakladatelé moderní Číny, politici jako Mao Ce-tung a Teng Siao-pching, byli charizmatičtí vizionáři, kteří v podstatě diktovali budoucnost země. Dnes musejí vůdci projít složitým byrokratickým systémem, který vyžaduje naprostou poslušnost. Jakákoli malá chyba může být chybou poslední.

Nejviditelnějším příkladem z poslední doby je Po Si-laj, někdejší šéf strany ve městě Čchung-čching, který si dělal ambice dostat se do devítičlenného stálého výboru politbyra. Letos byl ale ze strany vyloučen. Jeho manželka byla odsouzena k trestu smrti s dvouletým odkladem za vraždu britského podnikatele a Po sám čelí obviněním z korupce a zneužívání moci.

Řada západních analytiků je nicméně přesvědčena, že skutečným Poovým proviněním bylo, že se vzepřel tradičnímu způsobu vedení politiky v Číně. Jeho silně levicový populismus a bezprecedentní tažení proti zločinu se staly hrozbou pro ty, kteří trpělivě čekali na povýšení prostřednictvím běžných vnitrostranických dohod.

"Snažte se být povětším vlčím mákem, ne však vysokým. Budete-li příliš vyčnívat, mohou vás seseknout," říká Steve Tsang z Nottinghamské univerzity.

Požadavek minimální odlišnosti se vztahuje i na oblečení a vzhled - tmavé obleky a vlasy obarvené načerno jsou nutností, šediny se netolerují.

Pracovat v chudých podmínkách
Pro stranu bez demokratického mandátu je klíčové, aby nejvyšší vůdci ukázali, že rozumí problémům obyčejných lidí. Vedení strany proto dbá na to, aby každý budoucí šéf odsloužil nějaký čas mimo pohodlí Pekingu.

Odcházející prezident Chu Ťin-tchao strávil čtyři roky v Tibetu, který Číňané vnímají jako zvlášť náročné místo. Jedna z vycházejících hvězd mezi mladšími čínskými vůdci, 49letý Chu Čchun-chua, nyní vykonává své povinnosti v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

Vybrat si frakci
Významným faktorem, který umožňuje vzestup, je mít svého ochránce. "Máte-li svého ochránce, který vám v mládí umožní předběhnout ve frontě na místo ostatní uchazeče, jste na dobré cestě k dosažení slávy," říká Min-sin Pchej z kalifornské Claremont McKenna College.

Pro děti vysokých funkcionářů je to snadné, protože mohou využívat pomoci a ochrany, kterou jim poskytuje síť známostí a vlivu jejich rodičů. Téměř polovina stávajících nejvyšších čínských vůdců spadá do této kategorie. Vzhledem ke svému privilegovanému mládí bývají nazýváni "princátka".

Na druhé straně stojí lidé jako současný prezident Chu Ťin-tchao, který se propracoval ze skromných podmínek postupně Ligou komunistické mládeže. Tito politici jsou vnímáni jako ti, kdo lépe chápou starosti občanů, jako jsou příspěvky na bydlení nebo výše příjmů ve venkovských oblastech.

Většinu uplynulých pěti let tyto dvě skupiny spolu bojovaly o to, kdo získá nejvyšší pozice. Princátko Si Ťin-pching s rozsáhlými rodinnými konexemi nakonec porazil Chu Ťin-tchaova chráněnce Li Kche-čchianga ve střetu o funkci šéfa strany. O těchto zákulisních bitvách pochopitelně čínská média nepíší.

Ctít morálku
Činitelé musejí působit skromně a pamatovat na heslo o "službě lidu". Premiér Wen Ťia-pao se stal jedním z nejoblíbenějších čínských vůdců díky své schopnosti navázat kontakt s obyčejnými lidmi. Po každém zemětřesení, sesuvu půdy či povodni "Dědeček Wen", jak je obecně známý, rychle odjíždí na zasažené místo, účastně hovoří s postiženými a ukazuje, že jeho vláda je připravena pomoci. Přestože podle jeho kritiků je to jen póza, Wen si svou skromností vysloužil značný respekt.

Naopak opulentní bankety, okázalé dary a předvádění vlastního bohatství je trnem v oku. To poznal i představitel Jang Ta-cchaj z provincie Šan-si. Letos přišel o místo, když kritici na internetu poukázali na to, kolik vlastní drahých hodinek, a tázali se, jak si může něco takového s platem provinčního úředníka dovolit.

Být bezohledný
Ambiciózním čínským politikům se radí přečíst si nejprve dílo Chou-chej-süe (Tlustou černou teorii), které je klasikou temného politického umění publikovanou v minulém století. V ní se praví, že je zapotřebí mít tlustou hroší kůži, která je imunní vůči pocitům studu a viny, a černé srdce, natolik drsné, že dokáže kvůli vlastnímu prospěchu ubližovat druhým.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university