Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Británie do dvou let klesne na úroveň Třetího světa, varují redaktoři Guardianu

Británie do dvou let klesne na úroveň Třetího světa, varují redaktoři Guardianu

30.10.2012 15:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Velká Británie se sice vymanila z recese a vykázala nejrychlejší kvartální přírůstek HDP za posledních pět let, ale ani to ji nespasí od toho, aby do dvou let nesklouzla na úroveň zemí Třetího světa, píší Dan Atkinson a Larry Elliott v knize "Going South: Why Britain Will Have a Third World Economy by 2014".

Autoři, povoláním žurnalisté působící v levicově orientovaném deníku The Guardian, si při popisování britské ekonomiky pomáhají fotbalovou analogií a přirovnávají ji k birminghamskému týmu Aston Villa: „Kdysi to byl skvělý klub, ale už není. Británie přitom v posledních sto letech vedla politiku, jako kdyby měla ekonomiku Manchesteru United či Arsenalu.“

Rok 2014 podle Elliotta a Atkinsona bude nejen oslavou stoletého výročí vypuknutí první světové války, ale také připomínkou ztráty statusu ekonomické a vojenské supervelmoci, který Británie držela celé 19. století. Od té doby se naopak země téměř nerozvíjela a její ekonomika byla spravována s pomocí dočasných záplat. Jedinou nadějí pro ostrovní království je „podívat se pravdě do očí.“ 

 
Příčinou další ztráty britského statusu podle knihy nebude pád HDP na hlavu na úroveň subsaharské Afriky, ale fakt, že „veřejné a komerční služby přestávají fungovat, průměrný občan chudne, místo aby bohatl, ekonomika je na tom špatně a vláda v nejširším smyslu slova dysfunkční.“

Autoři poukazují na to, že britský běžný účet byl naposledy v přebytku v roce 1983. Od té doby si země musí půjčovat od Číny a dalších a prodává majetek cizincům. Ti nyní v Británii drží aktiva, jejichž hodnota o 200 mld. GBP převyšuje hodnotu majetku britských investorů mimo jejich domovskou ekonomiku.

Úpadek britského impéria je vděčným tématem řady historických publikací. Jednou z posledních na našem trhu je práce harvardského profesora Nialla Fergusona „Britské impérium: Cesta k modernímu světu“ z roku 2007.

Od ekonomické krize, která těžce zasáhla finanční sektor v Londýně, se Británie potýká s růstem zadlužení a 13% poklesem reálných příjmů obyvatelstva. Libra i státní dluhopisy si však vedou dobře, jelikož fungují jako bezpečné útočiště před nevyzpytatelným výsledkem dluhových problémů eurozóny.

Podle Alastaira Newtona z banky Nomura kniha „Going South“ zapadá do současné módní vlny publikací o civilizačním úpadku Západu, přičemž vždy lze nalézt dost statistik, které předkládané teze podpoří. „Velká Británie se jeví – a je – velmi odlišná od Velké Británie v 60. a 70. letech minulého století, kdy měla ekonomika také vážné potíže s růstem. Stejně tak se změnila situace ve většině takzvaného Třetího světa,“ tvrdí Newton.

Úvahy o tom, že západní civilizace v sobě nese zárodek vlastní zkázy, se vrací znovu a znovu, hlavně ve chvílích krizí. Jedním z vůbec nejvlivnějších děl s tímto tématem se ve dvacátém století stala kniha německého filosofa Oswalda Spenglera Zánik Západu (v německém originále Untergang des Abendlandes), která vyšla v roce 1918.

Podle Spenglera se Západ po první světové válce vyčerpal a na místo tvořivé a silné kultury, ztělesněné například v díle Goetheho, postavil slabošskou a rovnostářskou společnost prázdnými s hesly svobody a rovnosti. V demokracii je podle Spenglera hlavním motivem honba za penězi, a proto je jako forma vlády snadno zkorumpovatelná. Spojení demokracie s upadajícími západními velmocemi v poválečném Německu silně rezonovalo a zajistilo Spenglerovi širokou popularitu, navzdory ostré kritice jeho myšlenek ze strany akademické obce. Později filosof tvrdil, že proti slabošskému Západu by se Německo mohlo spojit s Ruskem.

(Zdroje: Going South: Why Britain Will Have a Third World Economy by 2014, CNBC, Untergang des Abendlandes)


Čtěte více:

Britská nezaměstnanost klesla na více než roční minimum, pomohla prý olympiáda
17.10.2012 11:38
Situace na trhu práce ve Velké Británii se na konci léta překvapivě vý...
Velká Británie je venku z recese, ve 3Q rostla nejrychleji za pět let. Pokles prodlužuje stavebnictví
25.10.2012 11:10
Ekonomika Velké Británie se ve třetím čtvrtletí podle očekávání vymani...

Váš názor
  • Co bude s námi až Británie klesne na úroveň Třetího světa
    31.10.2012 12:43

    uvedl na semináři ,, ZBOHEM ROZUME,, v Dominikánské republice známý miliardář a budoucí president české republiky pan Procházka : Jo v tu dobu - to už bude všechno na sračku rozkradený. Lidi nejdříve sežerou všechno na co přijdou a potom sežerou svoje domácí zvířata psy a kočky. Potom se sežerou navzájem mezi sebou. Těch pár nejsilnějších co přežijou odchytí číňani do otroctví.
    oradapoisson
    • Po konzumaci fish orada
      31.10.2012 12:56

      s rozumem i s bohem - sbohem !
      AMN
  • pan trejbal a spol......
    30.10.2012 17:56

    musi travit bezesne noci patranim po clancich tohoto charakteru. Jeste pred par dny zde byl clanek o rychle rostouci ekonomii Anglie a ted tohle. Co timto zvastem pan Trejbal asi sleduje? Kazdemu, komu to jen trochu v hlave funguje je nad slunce jasne co je to za zvast. Ale pani "redaktori" asi povazuji za nutne nebo alespon za zabavne krmit lidi s mensi mozkovou kapacitou, kterych na zdejsich strankach nalezame vice nez dostatek, svymi manipulajicimi kecy. Navic panu Trejbalovi neni ani trapne predhodit na verejnost takovou kravinu - neco podobneho cim nas krmili v 48. komuniste svymi vymysly o kulacich, zaskodnicich a mandelince bramborove. Pane Trejbale vy byste prokazal zdejsi ctenarske obci velkou laskavost kdybyste se na vyhledavani podobnych hovadin a jejich propagaci vysral.
    Ruphej
  • Spengler a fašismus
    30.10.2012 17:02

    Citaci Spenglera, který dlouhá léta oslavoval nacizmus a fašismus bych na Patrii zrovna nečekal. Nicméně budiž, téma o tom jestli mít ekonomicky slabou demokracii, nebo ekonomicky silnou diktaturu asi stojí za úvahu, minimálně pro to, aby si část čtenářů uvědomila, že lepší žít v ekomomickém útlumu v míru, než v růstové válečné ekonomice :-)
    Dan.Brno
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.