Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nomura: Názor, že rozpadu eurozóny je nutné zabránit za každou cenu, již neplatí

Nomura: Názor, že rozpadu eurozóny je nutné zabránit za každou cenu, již neplatí

08.11.2012 16:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Na jaře letošního roku se úvahy o rozpadu eurozóny zaměřovaly zejména na tzv. „Grexit“, což bylo dáno tenzemi na politické scéně v Řecku. V létě se pozornost přesunula směrem ke Španělsku a jeho problémům s financováním. Následovaly záchranné kroky ze strany ECB a její program OMT, který snížil náklad financování periferie. Debata o rozpadu měnové unie se tak posunula k možnosti odchodu silných zemí, jakými jsou Německo či Finsko.

Určitý konsenzus týkající se různých forem rozpadu eurozóny sice existuje, není ale nijak silný. Vedení unie tvrdohlavě trvá na tom, že proces zavedení eura je nevratný, akademičtí ekonomové i tržní stratégové se na výhodách a nevýhodách společné měny a nákladech spojených s jejím případným rozpadem výrazněji neshodnou.

Proč bylo doposud dosaženo tak malé názorové shody? Podíváme-li se do minulosti, najdeme dost příkladů měnových unií, které se nakonec rozpadly. I přesto ale neexistuje žádný precedens pro zánik unie, jakou je eurozóna. Důvody jsou následující: Jde o důležitou ekonomiku, jejíž význam se výrazně liší od významu zaniklých měnových unií. Produkt eurozóny v současnosti tvoří asi 20 % globálního HDP. Například sovětská „rublová zóna” představovala jen 2,5 % světového produktu. Finanční trhy eurozóny a její instituce hrají v globálním systému neproporcionálně vysokou roli. Evropské banky drží 35 % globálních bankovních aktiv a poskytují 34 % zahraničních půjček.

Evropské země jsou také výrazně bohatší než země bývalých unií. Jak ukazuje následující obrázek, jejich HDP na hlavu je asi pětkrát vyšší než průměr. Na jednu stranu to může vést k vyšší zranitelnosti kvůli vyšší úrovni zadlužení, na druhou stranu k vyšší odolnosti, protože ztráty reálných příjmů by nemusely vést k politické nestabilitě. V grafu jsou spolu s eurozónou vyznačeny zaniklé měnové unie, na ose y leží HDP na hlavu, velikost bubliny ukazuje podíl HDP na světovém produktu:

nomura

Euro také plní významnou roli světové rezervní měny, široce se používá na mezinárodních měnových trzích. Tyto jeho rysy jsou oproti měnám zaniklých unií naprosto jedinečné. Podle našich odhadů nyní navíc existují eurové mezinárodní kontrakty mimo jurisdikci zemí eurozóny v hodnotě 20 bilionů eur.

Během posledních let jsme slyšeli mnoho odhadů o tom, že náklady spojené s možným rozpadem eurozóny by dosáhly nedozírné výše. Situace se ale mění a dnes již podobná prohlášení neplatí. Příkladem je analýza scénáře, kdy z unie odejde Řecko. Zahraniční investoři v jeho případě výrazně snížili objem svých investic, zejména banky z eurozóny dnes drží pouze zlomek investic, které v souvislosti s touto zemí držely v roce 2009. Navíc se výrazně zlepšil systém pomoci, což omezuje riziko šíření nákazy do dalších zemí. Zmenšil se i pohled na možný odchod silných zemí. Dříve vzbuzovala obavy možnost extrémního odlivu kapitálu, dnes je ale pravděpodobné, že například odchod Finska by kolaps trhů nevyvolal. Neplatí již tedy dřívější tvrzení: Rozpadu je nutno zabránit za každou cenu.

Uvedené je výtahem z „The Eurozone breakup debate: uncertainty still reigns”, autorem je Jens Nordvig, který stojí v čele globálních měnových strategií ve společnosti Nomura.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:20Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university