Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Kurz koruny je silným a nevyčerpatelným nástrojem (+video)

Singer (ČNB): Kurz koruny je silným a nevyčerpatelným nástrojem (+video)

19.11.2012 9:37, aktualizováno: 19.11. 14:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

„Kurz se moc vyčerpat nedá, kdyby na to přišlo, může být slabší a slabší a slabší,“ řekl guvernér Miroslav Singer o možnostech dalšího uvolňování měnové politiky ČNB skrze intervence proti koruně na devizovém trhu v rozhovoru pro E15. Ve světě rozšířené kvantitativní uvolňování měnové politiky šéf centrální banky označil za méně účinný nástroj pro zdejší účely. 

„V krizi má centrální banka dle obecně akceptovaného moudra pocházejícího již z 19. století půjčovat v podstatě co nejvolněji. Od toho centrální banky jsou. Ale my tohle nepotřebujeme. Naopak máme ekonomiku, která v konečném důsledku hodně závisí na schopnosti exportérů exportovat. Což určuje i víru lidí v to, že si udrží svá zaměstnání. To nakonec určuje jejich ochotu něco si koupit nebo do něčeho investovat. Stejně tak víru výrobců a firem do něčeho investovat,“ řekl guvernér Singer v rozhovoru publikovaném dnes v deníku E15.

Dále zopakoval, že bude-li to třeba, odehraje se další uvolňování měnové politiky skrze operace směřující k oslabení koruny. „Pro nás je kurz nástroj, který nám připadá silný. Kurz se moc vyčerpat nedá, kdyby na to přišlo, může být slabší a slabší a slabší. Pak jsou i exotické nástroje, ale tak daleko určitě nejsme,“ řekl Singer. Podobná slova následně guvernér ČNB zopakoval i v dnešním vysílání americké televize CNBC z Prahy, kdy řekl, že aktuální prognóza centrální banky počítá s dalším uvolňováním měnové politiky a dalším nástrojem nejspíš bude kurz koruny.



O tom, že intervence na devizovém trhu jsou dalším nástrojem měnové politiky, který s největší pravděpodobností přichází v úvahu poté, co dojde k vyčerpaní tradičního nástroje v podobě nižších sazeb, hovořil Miroslav Singer již v září. Následně centrální banka na samém začátku opravdu snížila sazby až na technické dno 0,05 procenta a z centrální banky opět zaznělo, že další na řadě bude v případě potřeby intervence.

V minulém týdnu potom guvernér Singer přišel s prvním naznačením možného časového rámce intervencí. "Aby se ceny vyvíjely způsobem, který už sám o sobě je pod cílem (2 procent), ale ne příliš daleko, tak může být potřeba, zhruba kolem poloviny příštího roku, aby měnová politika byla ještě uvolněnější než teď," řekl guvernér ČNB na čtvrteční konferenci.

V dnes publikovaném rozhovoru Miroslav Singer konkrétnější v dalším výhledu měnové politiky nebyl a odvolal se pouze na novou prognózu, kterou ČNB zveřejnila po listopadovém jednání. „V tuto chvíli průběh teoretické negativní úrokové míry, kterou zveřejňujeme, signalizuje spíš do příštího roku. Neznamená to ale, že nás doba nemusí opravit. Já osobně vždycky přemýšlím o tom nejbližším rozhodnutí a moc se netrápím tím, co bude po něm. Vždycky je důležité udělat správně to nejbližší rozhodnutí,“ uvedl šéf ČNB pro E15.

Kvantitativní uvolňování zde není adekvátní nástroj

Zatímco významné centrální banky na celém světě tisknou další a další peníze skrze kvantitativní uvolňování měnové politiky, ČNB o ničem podivném (zatím) neuvažuje. Podle guvernéra Singera by to sice možné bylo, ale není k tomu důvod. „My bychom kvantitativním uvolňováním posilovali likviditu už tak dostatečně likvidního trhu. Jediné, co bychom tím asi způsobovali jako každý, kdo to dělá – vybírali bychom vítěze a poražené. Protože nákupy aktiv nebo půjčování na další pořízení aktiv nejsou neutrální operace. Vždy jedny zvýhodní vůči druhým. To nakonec kurz dělá také – zvýhodňuje exportéry vůči importérům, ale on je u nás účinnější, takže nemusí být aplikován v takové míře, jako by musel být aplikován jiný nástroj,“ řekl Singer.

Finanční trh v České republice je podle něho likvidní a stabilní, banky by radši půjčovaly víc než méně. Singer přiznal, že i české bankovní ústavy v poslední době „trošičku přitvrzovaly standardy půjčování“, ale dodal, že bonitnější klienti, což je podle něho většina populace, si na hypotéku půjčují těsně nad třemi procenty. „To je známka toho, že banky mají likvidity dost a potřebují ji dostat do produktivních účelů,“ vysvětlil.

Konec funkčního období obou viceguvernérů blízko

Sedmičlennou bankovní radu České národní banky mohou již příští měsíc zasáhnout personální změny. K 1. prosinci totiž končí funkční období oběma viceguvernérům ČNB, tedy Mojmíru Hamplovi a Vladimíru Tomšíkovi. Oba dva však mohou být znovu jmenováni. Jasno bude již tento pátek, kdy prezident republiky Václav Klaus v 10:00 na Pražském hradě nové členy bankovní rady ČNB jmenuje.

Bankovní rada je sedmičlenná. Jejími členy jsou guvernér, dva viceguvernéři a další čtyři členové. Hampl i Tomšík byli prezidentem do bankovní rady jmenováni od 1. prosince 2006, viceguvernéry se stali později. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

(Zdroj: E15, ČNB, Reuters, CNBC)


Čtěte více:

Citi: České sazby půjdou až k nule, intervence čekejte při posílení pod 24 CZK/EUR. Příští roku euro za 25,70
26.09.2012 9:54
Ještě dnes jsou úrokové sazby ČNB sice 0,5 procenta, na konci roku už ...
Nordea: Koruna zůstane slabá, větší posílení jí nedovolí ČNB
10.10.2012 17:11
Českou měnu v následujících měsících žádná rally nečeká, Česká národní...
Musíte oslabit měnu k euru na 26-27 Kč, vzkazuje Čechům BoA/ML. Výnosy českých dluhopisů na historickém dně
29.10.2012 13:52
Vláda prochází politickou krizí, ekonomická krize zhoršuje výhled vývo...
Oslabte korunu nebo spusťte QE, doporučuje RBS českým centrálním bankéřům. Ti jednání prodlužují
01.11.2012 11:14
„Snižování úrokových sazeb není efektivní cestou ke stimulaci růstu ...
Intervence ČNB proti koruně přijdou možná ještě letos, říká Barclays po pádu HDP. Singer mluví o příštím roce
15.11.2012 13:03
Nejdelší pokles v historii české ekonomiky zvyšuje tlak na zahájení in...

Váš názor
  • klidně mě kamenujte, ale...
    19.11.2012 12:02

    hlavně nevylejvat s vaničkou i dítě.... jestli tady někdo rozumí ekonomice, tak je to právě guvernér Singer. Je dost váženej a oceňovanej ve světě, dovoluju si věřit, že ví co dělá a hlavně něco dělá a dělá to v pravou chvíli. Pokud jste schopní udržet domácí poptávku sami bez podpory exportu, klidně mu nadávejte. Všechny státy kolem znehodnocujou měnu a snažej se protlačit exporty, nezbejvá prostě nic jinýho. Pokud nezlevníš export, neprodáš. Za pár let budeš čubrnět na polský máslo z umělý hmoty, číský auťáky z alobalu, rumunskou mrkev z gumy a podobný vymoženosti. Pak přídeš s plachtou na Václavák a budeš pištět, že nemáš práci.
    marrtt
    • Re: klidně mě kamenujte, ale...
      19.11.2012 13:34

      CNB udrzuje cenovou stabilitu a pote vhodnym nastavenim parametru pomaha ekonomice. Coz udelali, vystrileli naboje a dali uroky na nulu. Vlada se ma starat o ekonomicky rust prioritne ne CNB. Tisteni penez neni reseni. Mam vsak obavu , ze tady nejde o reseni nasi ekonomiky. Tady se hraje o neco, co nam zustava skryto a nase ekonomika je jen zaminkou.
      Nero
    • Re: klidně mě kamenujte, ale...
      19.11.2012 12:12

      Neber si to osobně, ale máš asi 1/4 pravdy. Nevím, jak dalece uvažuje Singer, ale pokud je matrnou pouze export, pak lituji předem. Ono se dá slušně pracovat, vydělávat, prosperovat... i doma. Singer asi neví nic o 800.000 nezaměstnaných a zároveň o zdevastované krajině, historicky nejnižším chovu hovězího dobytka a prasat, zlikvidovaném texilním a kožedělném průmyslu atd... Něco tu je špatně. Proč je hafo nezaměstnaných a zároveň málo produkce na domácím trhu?? Co je špatného na tom, kdyby nísto živení 400.000 cikánů na úkor daňových poplatníků tyhle flákače zaměstnali třeba na poli, kolem tratí a silnic, ve výstavbě prasečáků a pod...? Staré Baťovo pravidlo stále platí - Když chceš žrát, musíš si vypěstovat. Přesuny nul a jedniček ještě nikdo ekonomiku nezlepšil, na to se spolehni.
      Jesse
      •  
        19.11.2012 13:07

        o procentech pravdy se dá diskutovat, ale kolik je pravd??. Co se týče devastace půdy, ta začala v podstatě už za protektorátu, kdy Náckové (kromě mnoha dalšího svinstva nejmenovanýho) zabrali venkovský šlechtický sídla, vyhnali nekolaborující majitele (jak jinak, než většinou velkostatkáře) a zastavili hospodaření na dost velký rozloze půdy. To by nebylo to nejhorší - pak přišli Gottwaldovi řezníci a dokončili ekonomickou devastaci venkova po rudým způsobu. Nastalá kolektivizace by se asi dala těžko nazvat hospodařením, takže venkov nám chudne, morálně a hospodářsky upadá a vylidňuje se. Dlouhodobě. Ve srovnání s dlouhodobě subvencovaným západem naše zemědělství nemá šanci. taky si radši koupíš španělský ředkvičky za polovinu, žejo?? Najdi si v NG reportáž, jak se to tam pěstuje - pozvracíš se. Ale většina z nás Čecháčků si normální zeleninu z hlíny nekoupí, protože je dražší, takže si sedláku klidně breč. Tolik k první části. Druhá část - Cikáni - to je v tomto okamžiku irelevantní, protože kdysme prosperovali, takovou nepracující menšinu uživíme levou zadní. Zlikvidovanej průmysle nepřipisuj posledním 20 letům - do těch fabrik nikdo neinvestoval půl století, nebyly schopný konkurence, navíc čína hadrama válcuje celej svět, i moderní fabriky. Kožedělnej průmysl by prosperoval, kdyby kožený věci někdo eště chtěl - všichni taháme hadrový boty z Tajwanu - nebo si kupuješ kožený za dva tácy?? Ceny sou takový, že kůže je luxus. Zlevnit mužeš masovou produkcí - masovou produkci tady neprodáš, je nás málo - musíš to prostě prodat ven a pak v tom kvantu mužeš prodávat levnějš - i doma. Bohužel masová produkce nebude nikdy kvalitní, takže zase bludnej kruh.
        marrtt
        •  
          19.11.2012 13:17

          V tom si rozumět nebudeme. Pravda je to, co vidíš ve skutečnosti, čili jsi pravdu popsal a nic proti ní nenamítám. Ale co nevidíš a nemůžeš si ohmatat, nemá smysl podporovat žádnými argumenty. Mezi ně patří poukazovat na zničené související děje a zároveň se smířit s tím, že už to nelze napravit, protože by to stálo příliž mnoho námahy... a jak to teda chceš napravit? Přesouváním jedniček a nul v elektronickém systému? No to se pak nedivím, že je žrádlo o 50% dražší... a tak to bude pokračovat až do sebezničení. Jiná cesta není. Moje babička říkávala - "z hovna bič neupleteš"... a má pravdu.
          Jesse
  •  
    19.11.2012 10:52

    tak nejak vidim to jejioch zlodejske planovani stejne...tekhle to delat Kellner...uz by nebyl nejbohatsi czech made...OMG..vidim to osobne opravdu jako bes des
    OPTIMISTA
  • Singer
    19.11.2012 10:37

    Pokud ceny zacnou klesat - proc ne. Pokud ovsem ceny budou stoupat, je to v podstate na odvolani za nedodrzovani cenove stability.
    Nero
    • Re: Singer
      19.11.2012 10:54

      Jasně pane Singere, kurz koruny je silným a nevyčerpatelným nástrojem. A pak, až bude stát 250g pravé české máslo 69Kč, bude vše v pořádku. Akorát důchodci místo jedné čtvrtinky másla si budou kupovat jen jednu osminku másla.
      mamon
    • Re: Singer
      19.11.2012 10:44

      V zemi, kde se zapomíná na podstatu tvorby zisku a místo toho se věnují se stále větší intenzitou přemísťování nul v elektronických aplikacích..., tam pšenka nepokvete. Tito tupci ve vedení státu ztratili veškerou soudnost. Myslí si, že vše se dá srovnat proklamacemi, projevy, nulami a jedničkami.
      Jesse
  • Exotické nástroje....
    19.11.2012 10:24

    východního nebo západního stylu ? Jedny vedou na jih a jedny ne sever, že ?Ale tím se budeme trápit až se ukáže, co je někomu ještě neviditelné. Vždy jsou jsou rozhodnutí činěna ve prospěch dobra jedné skupiny, vůči druhé.
    AMN
    • Re: Exotické nástroje....
      19.11.2012 10:39

      To víš, oni se už toho návyku regulací všeho druhu, který získali za RVHP, nezbaví. Je to jak tetování na kůži. Tyhle manýry jsou pod kůží, což se vybrousit nedá :-))
      Jesse
  • moc by mě zajímalo
    19.11.2012 10:21

    jestli tomu rozumí i náš nejlepší ministr financí :-))
    Jesse
  •  
    19.11.2012 10:09

    A benzín & spol. bude dražší a dražší a dražší.... . Ideolog narazil na realitu. Ach jo.
    Radek Pokorný
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university