Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh s ocelí se utápí v přebytečných kapacitách. Na odpis hlavně Evropa

Trh s ocelí se utápí v přebytečných kapacitách. Na odpis hlavně Evropa

29.11.2012 7:59, aktualizováno: 29.11. 8:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Oceláři po celém světě mají velký problém: je jich příliš mnoho a pořád přibývají. Globální produkční možnosti oceláren letos dosáhly 1,8 mld. tun, zatímco zákazníci poptávají jen 1,5 mld. tun. Místo potřebné konsolidace a zefektivňování výroby ale sektor čelí dalšímu nárůstu kapacity.

Podle konzultantských odhadů by do čtyř let mělo být postaveno 100 nových oceláren s kapacitou 350 mil. tun. Rozšiřovat produkci hodlají společnosti ve Vietnamu, Argentině, Ekvádoru, Peru, Bolívii nebo v Číně, částečně za podpory místních vlád. Ty se snaží stimulovat domácí průmysl a omezovat dovozy. Výsledkem jsou klesající marže a zakonzervované hutě.

Přebytečné kapacity a rozdrobenost se podepisují na špatných výsledcích předních ocelářů v posledních kvartálech. ArcelorMittal, světová jednička, ve 3Q12 prodělal 709 milionů USD. Podle výkonného ředitele Lakshmiho Mittala v odvětví panuje příliš velká fragmentace. Společnost se prý soustředí na konsolidaci při nejbližší „vhodné příležitosti“. Ta ale nepřichází, hlavně kvůli protektorským vládám.

Nejvíc na mále mají pece v Evropě. Francie hrozí Arceloru znárodněním ocelárny na východě země, pro niž vláda nemůže najít kupce a Arcelor využití. Začátkem roku koupila srbská vláda své ocelárny od U.S. Steel za symbolický jeden dolar, než aby je Američané nechali zavřít. Bělehrad teď pro provoz hledá kupce. Ideálním kandidátem by byl někdo z ruských hráčů. Ti se ale sami topí ve ztrátách, jelikož před finanční krizí přecenili síly a vydali se na ambiciózní akviziční tažení za hranice. Evraz zvažuje, že se zbaví oceláren ve Vítkovicích, které získal v roce 2005.

Konsolidace sektoru nebude v současném hospodářském klimatu nijak jednoduchá. Objem akvizic a slučování v odvětví těžby a zpracování kovů za prvních devět měsíců letošního roku klesl meziročně o 43 %. Německému koncernu ThyssenKrupp se dosud nepodařilo prodat moderní ocelárnu v Brazílii a zpracovatelský závod v Alabamě, které s velkou slávou otevíral v roce 2007. Investice do obou provozů se vyšplhaly na 12 mld. USD, přičemž vlády obou zemí oceláře zahrnuly daňovými úlevami a dotacemi. V květnu zbankrotovala RG Steel, čtvrtá největší americká ocelárna. S ní zaniklo 9 % amerických produkčních kapacit.

Ocelářské odvětví doplácí na velkou fragmentaci a ztrátu vyjednávací síly, obzvlášť v porovnání s dodavateli surovin či odběrateli hotových výrobků. Zatímco pět největších ocelářských společností kontroluje 18,2 % trhu, pět největších exportérů železné rudy drží 66 % trhu. V automobilovém průmyslu činí odpovídající podíl 50,6 %. Marže producentů z výroby jedné tuny za horka válcované oceli se za posledních šest let propadla ze 76 % na 17 %. V případě dodavatelů železné rudy vzrostla z 11 % na 50 %.

Někteří odborníci volají po příchodu ocelářského goliáše, který by skoupil neefektivní provozy a zavřel je. Odvětví prý chybí potřebný rozsah, aby mohlo realizovat úspory při přepravě a produkci. Výkonný ředitel rakouské skupiny Voestalpine Wolfgang Eder, který předsedá Evropské asociaci oceli, vyzval evropské politiky ke koordinovanému snižování kapacit. Bez toho se prý odvětví vrátí do 80. let minulého století, kdy žilo jen z dotací a fungovalo na politickou a sociální objednávku. Šéf ruského Severstalu Thomas Veraszto k tomu dodal, že slučování situaci nevyřeší: „Když chcete slučovat, musíte skutečně dokázat, že vytváříte přidanou hodnotu. V případě oceli lze obvykle zvýšit kapacity pouhým zefektivněním chodu oceláren.“

Destruktivně také působí kroky čínské vlády, která nařizuje zvyšování výstupu domácích výrobců za každou cenu. Čína teď vyrábí dvakrát tolik oceli co Japonsko, Spojené státy, Indie a Rusko dohromady. „Čínské hutě musí zvýšit vývoz, jelikož nemají kontrolu nad vlastní produkcí. Snížení výroby by znamenalo zastavení provozu a propouštění, což by huti přineslo ztráty, zatímco její tržní podíl by si uzmuli ostatní,“ shrnuje problém Xu Zhongbo, výkonný ředitel Beijing Metal Consulting. Dotovaná čínská ocel ve výsledku proniká do celého světa. Proti levným čínským exportům (např. ocelových lan) přijaly antidumpingová opatření Evropská unie, Spojené státy i některé asijské a jihoamerické státy. K ochranářským clům přistoupilo také Rusko. Také Peking tlačí na konsolidaci odvětví a stanovil si cíl: 60 % trhu v rukách 10 největších skupin. Ty nyní kontrolují 50 % trhu. 


 
(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Největší producent koksovatelného uhlí v Rusku? Ocelárna Evraz po převzetí Raspadskaye (až +12 %)
04.10.2012 12:01
Největší ruská ocelárna Evraz vykoupí z rukou managementu uhelné těžeb...
Evraz Vítkovice Steel v Ostravě pozastavila provoz ocelárny (+komentář k NWR)
11.10.2012 11:49
Společnost Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě dočasně pozastavila o...
S cenami oceli padl i zisk ArcelorMittal. Nejnižší za tři roky, firma krátí dividendu
31.10.2012 10:30
Globální ocelárenská jednička ArcelorMittal silně pocítila pokles cen ...
České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)
12.11.2012 14:58
Podniky začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny a část z nich, včetně...
Jelínek (NWR) na Patria.cz: Ocel zůstává nenahraditelná a uhlí také. Stále chceme vyplácet 50 % zisku na dividendách
14.11.2012 18:01
„Ocelářská produkce v našem regionu zůstane, dokud zde bude poptávka p...
Evraz bude asi prodávat majetek, žhavým kandidátem jsou Vítkovice Steel
21.11.2012 18:24
Největší ruská ocelářská společnost Evraz bude asi prodávat majetek a ...
Ministr: ArcelorMittal už není ve Francii vítán, neplní sliby
27.11.2012 9:41
Největší světová ocelárna ArcelorMittal už není ve Francii vítaná. Min...

Váš názor
  • nebojme se
    29.11.2012 9:15

    Likvidace ocelářů spolehlivě zafunguje u nás. Předraženou elektřinu díky OZE akceprovat nebudou a zabalí to tady. Tím se konkurenci uleví a světová produkce zůstane zachována :-)) Kalousek je génius:-))
    Jesse
    • Re: nebojme se
      29.11.2012 10:30

      Proč Kalousek??
      Velkamedvědice
    • Re: nebojme se
      29.11.2012 9:24

      Možný to je, ale nebylo by pak NWR za padesát předražený?
      ..
  •  
    29.11.2012 8:45

    Kéž by AMO zavřelo část svých ztrátových provozů. Ušetřili by všichni, včetně státu na zdravotnictví pro nemocné na plicní choroby, což je mnohem více peněz než na případných dávkách pro část nezaměstnaných.
    čtenář
    • Pijete okenu už takhle po ránu?
      29.11.2012 10:26

      Totální blábol. Asi největší vtip, prej ztrátový - Mittal udělal v ČR největší byznys ze všech ocelárenských podvodů u nás (Stehlík, Chrenek nebo Zemek jsou troškaři). Jen tak naokraj, Mittal není žádná charita, ocelárny dostali zadarmo a ještě k tomu pořádný baťoh peněz, za který si to tady mohli koupit několikrát. A jestli se jim to nebude hodit do krámu, klidně to tady zítra zavřou, asi proč teď, když to stále solidně sype. Než tady napíšete věci mimo mísu, něco si o tom aspoň přečtěte.
      Pibik
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data