Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovo roku nebo humbuk roku?

Slovo roku nebo humbuk roku?

09.01.2013 17:08

The American Dialect Society jmenovala na své každoroční konferenci tento víkend v Bostonu Slovo roku. Tím slovem je “Hashtag”, tedy slovo uvozené znakem „#“ (hash). Pro nezasvěcené, tento znak se používá na konci každého Tweetu, tedy vzkazu na sociální síti Twitter. Minulý rok byl právě “Tweet” Slovem roku. Legrační, že. Pro mě je hashtag, pokud vůbec něčím, tak spojeným s telekonferencemi. Pro většinu lidí po světě znamená toto slovo opravdu velmi málo.

Tweet a Twitter vůbec jsou fenoménem, kterému spousta lidí těžko rozumí. Ale připravte se prosím, tento rok budete slýchat o Twitteru daleko víc, než dosud. Proč? Možná to bude tím, že služby, které tato společnost nabízí, letos ve světě udělají opravdové terno. Nebo to také může být tím, že se obecně předpokládá, že Twitter se pokusí vstoupit v roce 2013 na veřejné akciové trhy. Pamatujete si všechnu tu publicitu okolo Facebooku po celý rok předtím, než tato společnost šla na trh s první veřejnou nabídkou svých akcií (IPO)?

Musím se tady přiznat k jisté fascinaci příběhem Facebooku. Je to vlastně kombinace úžasu a zmatení. Jsem si jistá, že spousta dalších lidí se cítí obdobně, i když se možná tolik nesoustředí na krvavé podrobnosti. Zrovna nedávno se mě někdo zeptal, proč dnes média nazývají IPO Facebooku nepodařeným. S rizikem, že tímto šlapu někomu do zelí (o technologických společnostech na tomto portálu obyčejně píše Ondra Palát), toto jsou fakta a mýty o Facebooku.

Dlouho očekávané IPO Facebooku v květnu 2012 bylo jedním z největších v oboru technologie a největším v historii internetu. Média v té době, hojně krmená enormní PR mašinérií Facebooku, psala o "kulturním milníku”. Jak se tato společnost stala tak halasně vychvalovanou? Nejprve se nám dostalo informací o růstu uživatelů. Facebook má celosvětově 500 miliónů uživatelů. Pak 750 miliónů uživatelů. Facebook překročila hranici jedné miliardy. Podle Internet World Stats byly v polovině roku 2012 na světě 2.4 miliardy uživatelů internetu. To znamená, že skoro polovina všech uživatelů internetu na naší planetě je napojena na Facebook. Není to neuvěřitelné, jakou globální přitažlivost má tato firma, jak nezbytnou se stala v životě lidí od New Yorku po Bangalore? Zůstaňme na chvíli právě v Bangalore. Facebook si nepřeje vykazovat geografické rozdělení svých uživatelů, ale obecně se soudí, že počet jejích uživatelů v rozvinutých zemích, ve kterých mohou investoři oprávněně očekávat největší tržby, již nějakou dobu stagnuje nebo dokonce klesá.

Insideři v oboru také poukazují na to, že spousta obzvlášť relativně nedávných profilů na Facebooku vypadá jako naprosté padělky, vyrobené po tisících za pár halířů v Indii, Číně nebo jiných zemích s levnou pracovní silou. Proč? Tyto padělky nebo jejich využití je možné prodávat lidem, kteří si potřebují zvýšit počet tzv. “likes” na jejich vlastních Facebookových profilech. Například k tomu, abyste si otevřeli firemní profil na Facebooku potřebujete určitý počet “likes”. Z popularity se rovněž rodí další popularita. Likes a hustota provozu na jejich webových stránkách dělá slavné osobnosti (a dokonce i politiky) ještě slavnějšími a popularizuje produkty. Výroba “likes” je zkrátka skvělý business. Firmy, politické kampaně a slavné osobnosti již nějakou dobu úspěšně používají marketingové odborníky, kteří umí hrát tuto hru. Poté, co roky úporně popírala existenci padělaných profilů, přiznala v srpnu 2012 Facebook poprvé jejich existenci a oznámila odhalení 83 miliónů padělaných profilů. Mnozí odborníci věří, že skutečné číslo je někde mezi 30-50% všech profilů na Facebooku.

Hlavním problémem Facebooku je nicméně dlouhodobá udržitelnost jejího business modelu. Přestože počet uživatelů Facebooku stále roste, a to i s výše zmíněnými korekcemi, není úplně jasné, jestli si tato firma, nebo jakákoliv jiná sociální síť, dokáže vydělat dlouhodobě udržitelné cash flow. Služby Facebooku jsou zadarmo. Zisk z obchodování s “likes” jde, bohužel pro investory, někomu jinému. Tržby Facebooku jsou z velké a zvyšující se části (86% ve 3. kvartále 2012) omezeny na příjmy z reklamy. Zbytek příjmů jsou především komise z prodeje výrobků, služeb a her přes síť Facebooku. Facebook obecně přiznává, že není firmou inovativní a proto budou příjmy z reklamy i v budoucnu nejpravděpodobnějším zdrojem růstu jejích tržeb celkových.

Ale tady je právě jistý problém. Zatímco výrobci a maloobchodníci na celém světě přesouvají část svého reklamního rozpočtu na internet (podle studie Bain/IAB se internet podílí na celkových nákladech na reklamu 17ti procenty, což je 2.8x méně než televize), je také známo, že účinek reklamy na internetu je daleko nižší, než se doufalo. Obzvláště používání tzv. click-through reklamy již nějakou dobu klesá. Reklama formou bannerů, tedy horizontálních a vertikálních sloupků na internetové stránce, dosahuje v průměru jen 0.2%ní click-through-rate, tedy jen takto nízké procento lidí na ně skutečně cvakne myší a většina trpí vážnou formou ‘slepoty vůči bannerům’. Kromě toho různé studie potvrzují, že, na rozdíl od Googlu, lidé prostě nepoužívají sociíální sítě k tomu, aby něco nakupovali. Psychologie jejich užití je jiná, uživatelé přicházejí na Facebook v náladě se bavit s lidmi a ne nakupovat. To je v případě Facebooku dobře zdokumentované. Podle Webtrends a Booz & Co je click-through-rate Facebooku globálně jen 0.05% a 72% všech dotázaných říká, že prostě nejsou ochotni na jejích stránkách nikdy nic kupovat. V jiné nedávné studii firmy Forrester bylo zjištěno, že jen 7% maloobchodníků považuje Facebook za efektivní nástroj k akvizici zákazníků. Tržní podíl Facebook na internetové reklamě byl proto v roce 2012 jen 3,1% v porovnání se 44,1% pro Google.

Toto je dále zhoršováno rostoucím podílem používání chytrých mobilních telefonů, které jsou díky malým obrazovkám obzvlášť nevhodné pro internetovou reklamu. Boston Consulting Group vytvořila vzorec počítání internetové intenzity, příznačně nazývaný BCG e-Intensity index, který je velmi užitečný kromě jiného při měření možných příjmů z internetové reklamy pro jednotlivé země. Výzkumníci BCG zjistili, že mimo země OECD, obzvláště v zemích BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) přeskakují spotřebitelé naveliko vývojové stadium počítačů jako prostředků k připojení na internet a místo toho používají mobilní telefony. V Číně byla například mobilní penetrace v roce 2011 na úrovni 57%, tedy skoro 3x vyšší než penetrace osobních počítačů. Facebook se také přiznal, že se svou mobilní strategií dost zápolí.

Na pozadí mírně rostoucích tržeb rostou náklady Facebooku alarmujícím tempem. Mluvím tady specificky o infrastrukturních nákladech. Tedy nákladech na užívání serverů, na kterých se ukládá databáze Facebooku a její exponenciálně rostoucí back-up kopie, a o mimořádně sofistikovaných serverech, které řídí ukládání a vyhledávání dat. Zatímco tržby Facebooku rostou meziročně o nějakých 30%, investiční náklady na servery rostou o 215% (obojí na základě posledních zveřejněných výsledků za 3. kvartál 2012). K tomu je potřeba přičíst ještě ty servery, které byly pořízeny na leasing. Kvůli ohromným a rostoucím nákladům na servery musí tedy tržby Facebooku být nejenom dlouhodobě udržitelné, ale musí také růst rychleji než náklady. To může být dost těžké.

Toto je všechno jen můj názor a upřímně si myslím, že trh stále ještě pohlíží na Facebook příliš pozitivně. Hlavním důvodem, proč je IPO Facebooku nazýváno nepodařeným je ale samotný proces jejího uvedení na veřejné trhy. Facebook oznámila svůj úmysl veřejně emitovat akcie v únoru a skutečně tak učinila v květnu 2012, po jedné z nejdelších a nejintenzivnějších PR kampaní v historií veřejných trhů. Akcie kotovaly na ceně 38 amerických dolarů za akcii, na samém vrcholů rozmezí doporučeného bankami emitenta. Cena byla tažena nahoru zejména zájmem drobných investorů. Mnozí z nich měli takový eminentní zájem proto, že litovali, že propásli masivní nárůst ceny akcií Google po jejich kotaci o pár let dříve. Cena akcií při IPO ocenila Facebook jako "ultra-rychle rostoucí firmu," s P/E na úrovni 85, a to přes pokles zisku i tržeb za kvartál bezprostředně předcházející jejímu uvedení na trh. Davové šílenství na trhu bylo posilováno stále se zvyšujícími a široce publikovanými cenami, za které po sobě jdoucí profesionální investoři kupovali malé podíly Facebooku v době před IPO a cenou, za kterou se akcie Facebooku obchodovaly na nelikvidním privátním trhu SecondMarket. Velká část bank na Wall Street vyjádřila své obavy nad tak vysokým oceněním firmy, mnozí se nechali slyšet, že Facebook by musela vykázat "skoro směšně vysoký růst ziskovosti”, aby toto ocenění dávalo smysl. Bezprostředně po IPO došlo na burze emitenta Nasdaq k poruchám počítačového systému, který vedl ke špatné alokaci obchodů ve výši miliónů dolarů. Upisující banka Morgan Stanley a několik členů vedení Facebooku bylo obviněno z toho, že selektivně poskytli neveřejné odhady budoucí ziskovosti firmy jen vybraným klientům, respektive insiderům v oboru. Facebook, Morgan Stanley a Nasdaq kvůli těmto obviněním v současnosti čelí vice než 40ti soudním sporům. Mnozí z prvních investorů do Facebooku hned prodali své akcie na veřejných trzích, a to včetně Marka Zuckerberga a spoluzakladatele Dustina Moskovitze a prvního většího investora Petera Thiela, který prodal celých 80% svého podílu. Rovněž mnozí zaměstnanci Facebooku prodali mnoho akcií hned po skončení regulatorního omezení na prodej, tzv. lock-up. To vyvolalo mnoho otázek na téma, zdali insideři věří v dlouhodobou životaschopnost a prosperitu firmy. Cena akcií poklesla v prvních třech měsících obchodování na méně než polovinu ceny při IPO, než znovu vyrostla na dnešních 29.06 amerických dolarů.

IPO Facebooku mělo okamžitý a široký dopad na globální akciové trhy, zchladilo vyhlídky a snížilo tržní cenu mnoha technologických firem a výrazně utlumilo uvádění jakýchkoliv firem na akciové trhy kdekoliv po světě po dobu několika měsíců. Co je skoro neuvěřitelné je, že celá záležitost nepropíchla technologickou bublinu úplně.

Možná se ptáte, proč o tom píšu teď, když Facebook vstoupila na veřejné trhy před více než půl rokem. No protože většina z toho platí i pro Twitter. Twitter je přeci také sociální síť. Nemá sice tak divoce rostoucí náklady na servery, zato jejich tržby jsou opravdový problém. Jen si zkuste zamíchat reklamu do zprávy, která může obsahovat jen 128 písmen a většinou ji posíláte z mobilního telefonu. Ale můžete si být jisti, že v příštích měsících, až do samého IPO Twitteru, budeme slyšet o této firmě jen samé dobré zprávy. Zapište si má slova, toliko o Slovu roku...

 


Čtěte více:

Věříte na Ježíška a na hypotézu efektivních trhů?
28.11.2012 17:01
Každý, kdo někdy studoval základní ekonomickou teorii, většinou jako s...
Nedávej si to do rámečku!
05.12.2012 16:17
Jednou z nejznámějších prací Noama Chomského, amerického filosofa, pol...
“Budoucnost už není, co bývala” *
12.12.2012 17:08
Nassim Nicholas Taleb byl chlapec, který vyrůstal v privilegované rodi...
Labutí píseň Jeroma Kerviela
19.12.2012 17:43
Pro ty, kteří nečetli můj článek minulý týden, podle Nassima Taleba, d...

Váš názor
  • Rasismus
    10.01.2013 10:51

    očekávám, že lidé kteří rozšiřují projevy rasismu jsou připraveni na žaloby ze strany UEJF... anebo mají dostatek rozumu, aby se začali bát.
    Pound
  • to nemá chybu,
    10.01.2013 10:24

    pro případ,že by jste nebyli rozhodnuti. http://www.youtube.com/watch?v=f-ftL4ORBnQ
    paja
  • Tolerance
    10.01.2013 10:21

    http://www.timesofisrael.com/twitter-heads-to-paris-court-after-flood-of-nazi-posts/
    Pound
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university