Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini chválí vývoj v Evropě, její fundamentální problém ale přetrvává

Roubini chválí vývoj v Evropě, její fundamentální problém ale přetrvává

17.01.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Finanční podmínky v eurozóně se od léta významně zlepšily. Můžeme za to děkovat několika faktorům. ECB byla se svým programem OMT neuvěřitelně úspěšná ve snižování rizika rozdělení eurozóny a krize likvidity na dluhopisových trzích ve Španělsku a Itálii. Rizikové spready na těchto trzích tak výrazně klesly. K tomu se přidal úspěšný začátek ESM, když tento záchranný fond nyní eurozóně poskytuje dalších 500 miliard eur nad rámec zdrojů EFSF. Vedení eurozóny také pochopilo, že monetární unie nepřežije bez hlubší integrace. Navrhlo tak bankovní, fiskální a ekonomickou unii a nakonec i unii politickou.

V létě někteří zástupci Německa hovořili otevřeně o možnosti odchodu Řecka z eurozóny. V současné době se tento postoj změnil na váhavou podporu snah o prevenci takového odchodu. Za tím stojí několik důvodů. Řecko provedlo i přes prohlubující se recesi určitá úsporná opatření a reformy a jeho současná vládní koalice drží pohromadě. Organizovaný odchod Řecka také není možný v případě, kdy Španělsko a Itálie nebudou od jeho vlivu izolovány. Jinak by totiž došlo k masivní nákaze, která by poškodila jak periferii, tak jádro eurozóny. Ekonomický propad Řecka by rovněž poškodil šance CDU na výhru v plánovaných volbách. I když tedy bude Řecko zaostávat za stanovenými cíly, tzv. trojka to bude přehlížet a bude ho dál financovat za předpokladu, že současná koalice vydrží u moci.

Výsledkem uvedeného je to, že pravděpodobnost odchodu Řecka v letošním roce prudce klesla, i když celkově je toto riziko stále vysoko. Podle mého dosahuje téměř 50 %. K tomu se zmenšilo i riziko toho, že Španělsko a Itálie ztratí přístup na trhy a trojka jim bude muset poskytnout pomoc, jako to učinila u Řecka, Portugalska a Irska. Kdyby dnes Itálie a Španělsko souhlasily s podmínkami spojenými s poskytnutím pomoci ze strany ESM a ECB, trhy by to nevnímaly negativně, naopak by to podpořilo důvěru.

Pravděpodobnost mimořádných negativních událostí v eurozóně tedy znatelně klesla, její ekonomika ale stále čelí významným překážkám. Ty největší brání vzniku bankovní, fiskální a ekonomické unie a vytváří je Německo. To je skeptické z toho důvodu, že by vyřešení krize vyžadovalo hlubší integraci. Není pro něj přijatelné, aby se podpora zemí na periferii přeměnila v dlouhodobou transferovou unii. Udělá tak cokoliv, aby další integraci pozdrželo, a to alespoň do listopadových voleb.

Na periferii přetrvává hluboká recese, která se šíří i do jádra. Letos postihne i Francii a aktivita prudce klesá také v Německu, což odráží vývoj v ekonomikách jeho hlavních obchodních partnerů. Na periferii pokračuje fiskální utahování, euro je stále příliš silné, banky nemají dost kapitálu, panují obavy z jejich nedostatečné likvidity. Spotřebitelská a podnikatelská důvěra leží nízko a dluhy vysoko u veřejného i soukromého sektoru. Tím vším se prolíná problém ztráty konkurenceschopnosti spojené s deficity běžného účtu, které již zahraniční investoři nechtějí financovat. Probíhá určitá vnitřní devalvace a snižování jednotkových nákladů práce, celý proces však vyvolává recesi a je příliš pomalý. Finanční podmínky jsou tedy lepší a extrémní rizika se zmenšila, fundamentální problém ale zůstává.

Autorem je Nouriel Roubini.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
  • Politické riziko
    17.01.2013 8:03

    Největší riziko je spojené s politickým cyklem a krátkodobým diktátem voličů. To, že přizpůsobení reálné ekonomiky důsledkům finanční krize potrvá déle než převzetí dluhu Evropskou centrální bankou, ví každý student druhého semestru makroekonomie.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m