Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman je Čech!

Zeman je Čech!

28.01.2013 15:57
Autor: Anonymní Investor, ???

Ačkoliv se k politickým tématům nechci vyjadřovat a ani se to ode mě neočekává, v tomto případě učiním výjimku. A to ze dvou důvodů. Ten první je, že vzhledem k aktivizaci společnosti považuji právě skončené prezidentské volby za českou událost minimálně poslední pětiletky, ten druhý, že jsem volby pozorně sledoval a byl ve spojení s tábory obou podporovatelů.

Upřímně řečeno konečný výsledek jsem považoval z 90 % za daný, už když byla jasná jména všech kandidátů. Miloš Zeman byl jasně největší osobností a zároveň člověk s největšími politickými zkušenostmi. Politika je řemeslo jako každé jiné a bez zkušeností jí nejde dělat na vysoké úrovni, což se ostatně v průběhu celé volby opakovaně potvrzovalo. Završením triumvirátu moci Havel, Klaus, Zeman dojde k ukončení jedné (polistopadové) éry politiky s jejími přednostmi a slabinami. Co přinese éra nová, na to si ještě musíme počkat.

Politologové a statistici se předhánějí v názorech a číslech, ale nikde jsem neviděl opravdu střízlivou úvahu založenou na selském rozumu. Všude jenom čísla a příliš mnoho slepých uliček vyplývajících také z toho, že česká elita včetně politologů a novinářů žije v Praze a byla ovlivněna místní atmosférou.

Za hlavní důvody toho, že se Miloš Zeman stal prezidentem, považuji tyto:

1/ Pravice nedokázala postavit opravdu silného kandidáta

Zcela selhala ODS, která ztrácí svoje postavení na politické scéně každým dnem. To byla zásadní věc. Pro TOP09 nebyla jiná možnost než nominovat Karla, když její předseda projevil zájem. Při všech jeho ctnostech, je ale potřeba vidět, že měl nedostatky, kvůli kterým byl u některých Čechů od začátku diskvalifikován. V podstatě to byly zápory dva, oba velmi povrchní, ale pro typického představitele české střední třídy, kterého zajímá nejvíc to, že mají v Lidlu rohlík za korunu v akci, velmi důležité. Za prvé, Karel špatně artikuluje a za druhé, není „jednoznačným“ Čechem (tak bych shrnul fakt, že jeho čeština není precizní, že má švýcarský pas, a že ho většina jeho odpůrců považuje za pozůstatek Rakouska-Uherska). Tyto 2 věci odebraly Schwarzenbergovi minimálně pět procent, kterými potřeboval dorovnat Zemana. Osobně si myslím, že to bylo mnohem víc e. Názory „Nebude nám vládnout cizák,“ nebo „Prezident musí umět mluvit,“ byly od Zemanových voličů slyšet velmi často. A je úplně jedno, jestli ty výroky mají hloubku nebo ne.

2/ Hysterie podporovatelů Karla

Nechci nikomu sahat do svědomí, ale byl to zfanatizovaný dav, který ovlivnil i některé novináře. Ano, na jednu stranu to byla výborně odvedená práce Schwarzenbergova týmu, ale na druhou, co je moc, to je moc. Z Facebookové kampaně jsem měl pocit, že Karel je nadčlověk. Pak jsem si zapnul televizní diskusi a ten nadčlověk měl problém srozumitelně zformulovat některé své názory. Příliš velká očekávání vedou většinou ke zklamání…

3/ Zeman je silný hráč

Občas to někde zazní, ale neviděl bych, že by to někde rezonovalo jako ten nejsilnější argument. Kterýkoliv kandidát by měl problém se Zemanem, člověkem, který vedl levicovou vládu, za níž se „obyčejný“ člověk měl dobře, ačkoliv to nebyla jeho zásluha, člověkem který stvořil ČSSD, jež se před tím pohybovala na hranici volitelnosti do parlamentu, mužem, který je inteligentní a sečtělý, navíc dobrý rétor. A je úplně jedno, jestli se někomu jeví jako buran, strejda z Vysočiny, opilec nebo gumák. Prostě na rozdíl od pravice, levice nikoho lepšího v Čechách nemá.

Na něco se porážka (a vítězství) svést musí. Na Benešovy dekrety (o kterých mimochodem většina Čechů neví, co to je), lživý inzerát nebo cokoliv jiného. Ale faktem je, že Karel nedovedl přesvědčit lidi mimo Prahu, že bude „jejich“ českým prezidentem.

Na závěr malá poznámka. Ačkoliv jsem volil Karla, nepovažuji zvolení Miloše Zemana za žádnou katastrofu. Domnívám se, že bude lepším prezidentem než Václav Klaus, i než si představuje většina Schwarzenbergových stoupenců. To nic nemění na tom, že jsme mohli mít prezidenta výrazně lepšího. Ale doba k tomu ještě nedozrála. Ne, teď ne.

Na shledanou v lepších časech.

Investor


Čtěte více:

Jak napravit „nevydělávání“  v praxi
17.04.2012 13:03
Minule jsem ve své glose uvedl tři zásady úspěšného obchodování na bur...
Dá se tradingem uživit!? ANO!
29.05.2012 17:48
Odpověď je jednoznačná, ale neplatí pro každého, takže v této jednozna...
Anonymní investor zpovídá makléře: Bankéři jsou často méně chamtiví než klienti
29.11.2012 17:30
„Znám pár makléřů jsou divný, jenom sebe milujou, jsou mě hrozně proti...
Anonymní investor zpovídá makléře (část druhá): Češi nerozumí penězům
06.12.2012 13:17
Každý, kdo něco umí, si zaslouží respekt a peníze. Horší je, když se n...

Váš názor
  • ZEMÁK NENÍ SILNÝ HRÁČ, ALE VELKÝ *RÁČ! P. S. NOVAUSTAVA.CZ
    08.02.2013 12:53

    ZEMÁK NENÍ SILNÝ HRÁČ, ALE VELKÝ *RÁČ! A není prezidentem dolních 10 miliónů, ale prezidentem sám sebe (svého narcismu) za hlasy dolních miliónů ... P. S. NOVAUSTAVA.CZ Úsvit je kniha, která rozebírá některé současné problémy České republiky a nabízí odpovídající řešení. Jde o problémy politické a finanční stability, včetně korupce. Mnohé z nich v různých podobách trápí i jiné, především evropské země. Kniha je věnována všem, kdo mají zájem o jejich řešení. Všem, kdo mají dobré úmysly s touto zemí a s kontinentem, kde leží. Úsvit není politické hnutí. Není ani přípravou pro vznik nové politické strany nebo pro budoucí politickou kariéru autora (neboť neplánuji nic takového pro jakoukoli dohlednou dobu.) Nejde ani o petiční akci, ostatně v knize zdůrazňuji, že petice jsou zpravidla neúčinné. V knize chci ukázat, že konkrétní problémy mají konkrétní řešení, která jsou pochopitelná zdravým rozumem a uskutečnitelná v rámci lidských schopností. Poskytuji i stručný návod, jak postupovat. Zbytek je na čtenářích. http://www.novaustava.cz/o-knize
    king
  • TLESKÁM
    30.01.2013 16:16

    První článek AI , který za něco stál, měl hlavu a patu a přinesl fakta ,má jen jednu chybu nebyl o akciich :-) , ale budiž mu to prominuto.
    martík
  •  
    28.01.2013 18:18

    Škoda toho Karla :( Na druhou stranu musím souhlasit s tím, že Zeman by mohl být lepší než Klaus. Určitě je ale lepší Miloš než Fischer!!!
    Skalar
    •  
      28.01.2013 18:26

      Proč škoda někoho, jehož nejvýraznější projev ve volební kampani bylo schválení placek s punkovým čírem? Tím neříkám, že MZ byl můj favorit, i když bylo před prvním kolem jasné, že nejspíš vyhraje, a byla jsem připravena v souboji Fischer - Zeman buď nejít k volbám nebo volit Z...
      Kalka.
      •  
        29.01.2013 19:56

        Že KS bude chybět půl milionu hlasů, odhadl tým KS (a nejen ten) ihned po prvním kole. Tak následoval test národa jestli skousne "kolektivní vinu" za dekrety. České děti by měly ukázat prostředník :) nejen tomu, ale i přihlouplým půtkám mezi dřívějšími - pozdějšími - nejpozdějšími komoušemi, se domnívám.
        mša
  • voba Zemana je krásná ilustrace nevýhod příliš lidové demokracie
    28.01.2013 17:21

    všechny nevýhody přímé demokracie k přímém přenosu
    Bo
    • Re: voba Zemana je krásná ilustrace nevýhod příliš lidové demokracie
      28.01.2013 18:23

      Plně souhlasím, jen nevím zda velká část příznivců knížete inklinuje k bolševismu nebo nacismu. Oni s tím asi souhlasit nebudou, ale jejich projevy je jednoznačně identifikují.
      viga
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university