Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť se zbavuje prostředníků na Družbě. Největší ropný kontrakt uzavřela s polskou PKN

Rosněfť se zbavuje prostředníků na Družbě. Největší ropný kontrakt uzavřela s polskou PKN

04.02.2013 14:29, aktualizováno: 12.2. 12:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Ruská ropná společnost Rosněfť se rozhodla změnit podmínky, za nichž dodává svoji surovinu po ropovodu Družba. Místo prodeje přes prostředníky, kteří se stali symbolem neprůhledných praktik východoevropského ropného byznysu, hodlá s evropskými rafineriemi uzavírat kontrakty o dodávkách napřímo. Rosněfť se prostředníků, často registrovaných na Panenských ostrovech a jiných podezřelých destinacích, snaží zbavit už delší dobu - ani ne tak kvůli touze po větší transparentnosti, jako spíš ve snaze o realizaci vyšší marže.

Zatím nejdůležitější smlouvu státem kontrolovaný těžař uzavřel s polskou petrochemickou skupinou PKN Orlen. Jedná se o tříletý kontrakt v hodnotě 15 mld. USD platný do konce roku 2016, v jehož rámci Rosněfť do polské rafinerie v Plocku dodá 6 mil. tun ropy ročně, což pokryje zhruba 40 % kapacity závodu.

Další smlouvy Rosněfť uzavřela se zákazníky v Německu, konkrétně se společnostmi Total a Shell, které provozují rafinerii v Schwedtu v Braniborsku. Podle zdrojů listu Kommersant objem nasmlouvaných dodávek s Total dosahuje 2 mil. tun ročně s platností do konce roku 2015. Podobný kontrakt se chystá s dalším provozovatelem rafinerií v Německu, společností Eni. Podle šéfa Rosněfti Igora Sečina dlouhodobé přímé kontrakty „odpovídají strategii vytváření dodatečné hodnoty pro akcionáře skrze zvýšení efektivity prodeje ropy.“

Ropovod Družba je přes své stáří (funguje od 60. let minulého století) stále jednou z nejvýznamnějších cest vývozu ruské ropy. Za loňský rok přes potrubí do střední Evropy dorazilo 54,3 mil. tun ropy, což představuje jednu pětinu celkového ruského exportu. Dodávky přes Družbu v loňském roce výrazně klesaly, za což mohlo zejména otevření nového exportního terminálu Usť-Luga v Baltském moři, k němuž byla surovina z Družby odkláněna přes nedávno dostavěný ropovod BPS-2. Podle statistik ruského ministerstva energetiky loni největším příjemcem ropy z Družby bylo Německo s 20,5 mil. tun, následováno Polskem s 19,3 mil. tun. Česko z východu odebralo 3 mil. tun, Slovensko s Maďarskem po 5,4 mil. tun. Ještě v roce 2010 Česko přes Družbu odebralo 4,5 mil. tun a Maďarko 6,5 mil. tun ropy.

Rozhovory o přímých dodávkách s PKN Orlen zástupci Rosněfti vedli několik měsíců. Až dosud v Polsku jako prostředníci působily společnosti Souz Petrolium, patřící pod skupinu Summa miliardáře Zijavudina Magomedova, a Mercuria Energy Trading. Jim nyní platnost smluv vypršela, čehož největší ruský těžař využil. Zpočátku se jednalo o dodávkách 10 mil. tun ropy ročně, avšak pro takové množství nakonec Rosněfť nenalezla volné kapacity. Podle informací Kommersantu praktiku uzavírání dlouhodobých kontraktů podpořil hlavně Igor Sečin.

„Dohoda je pro PKN Orlen jednoznačně pozitivní, jelikož eliminuje důležitý rizikový faktor. Díky dlouhodobým kontraktům bude koncern PKN méně vystaven riziku nutnosti přesměrování dodávek přes mořský terminál v Gdaňsku, což by mohlo nákupní cenu suroviny zvýšit o 1-2 USD na barel,“ napsal v komentáři Petr Csaszar, analytik KBC Securities. PKN má nyní 80 % surovinových potřeb pokrytých v rámci dlouhodobých kontraktů.

Dotazované zdroje (ať už vládní či ze soukromého sektoru) se ještě donedávna shodovaly na tom, že obchodování po Družbě zoufale chybí transparentnost. Někdejší zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška bývalé šéfce americké mise v Praze bez obalu sdělil, že česká vláda nezná podrobnosti kontraktů uzavřených českou rafinerskou skupinkou Unipetrol či jejími partnery Shellem či Agipem s Rusy, přičemž to nejdůležitější, tedy nasmlouvané množství a ceny, neznají často ani pobočky těchto koncernů v Praze. Trh s ropou prý „postrádá jakoukoli transparentnost a obsahuje několik vrstev prostředníků, z nichž každý má nárok na provizi.“ Většinou jsou registrovaní v exotických destinacích jako Kajmanské ostrovy či Kypr.

Podle vysoce postaveného zdroje z ruské pobočky Shellu musela v minulosti všechna ruská ropa dodávaná do Maďarska projít přes prostředníka, který si ke každému barelu účtoval prémii 1 USD, přičemž běžný obchodník by si vzal maximálně 20 centů. Prostředníci se u ropného „koryta“ střídají podle toho, která frakce má zrovna navrch v kremelských zákulisních tahanicích. Zmiňovaný podnikatel Magomedov, který fungoval jako zprostředkovatel v Polsku, je spojován především s bývalým prezidentem Dmitrijem Medveděvem, jedním z hlavních rivalů Sečinovy frakce „siloviků“, tedy lidí pocházejících z represivních složek státního aparátu. Sečin po pohlcení konkurenčního těžaře TNK-BP, které z Rosněfti udělalo největšího veřejně obchodovatelného ropného producenta na světě, platí za nezpochybnitelného krále ruské ropné branže.

Analytik IDF-Kapital Vitalij Krjukov se domnívá, že smlouvy o přímých dodávkách Rosněfti pomohou dosáhnout vyšší marže z prodeje ropy. Po akvizici TNK-BP má společnost dostatečné kapacity pro zvyšování dodávek do Asie, zejména Číny, a zároveň pro posilování přítomnosti na evropském trhu. Odstraněním prostředníků však na sebe Rosněfť bere dodatečná rizika, například spojená s transportem suroviny, o něž se dříve nemusela starat.

Oprava:

Původní verze článku jako prostředníka obchodu s ropou v Maďarsku zmiňovala společnost Gunvor. Ta podle jejího šéfa pro komunikaci Pietrase Setha nikdy ropovod Družba nevyužívala a trvá na tom, že nemá žádné neformální vazby na ruskou vládu a že neztělesňuje „mafiánské prostředí ruského ropného sektoru,“ jak bylo uvedeno v původním textu článku. Tato tvrzení se opírala o americkou diplomatickou korespondenci zveřejněnou serverem WikiLeaks.

Společnost Gunvor prý také nikdy nebyla aktivní ve vývozu ropy po suchozemských cestách (potrubní a železniční tranzit).

Původní verze článku také zmiňovala osobní rozepře mezi akcionářem Gunvoru Gennadijem Timčenkem a prezidentem Rosněfti Igorem Sečinem, které měly být důvodem poklesu tržního podílu Gunvoru na vývozu ruské ropy. Oba muži toto veřejně popřeli a jako důkaz nabídli tento snímek.


https://twitter.com/Gunvor/status/255686966337732608

(Zdroje: Kommersant, Eurasia Daily Monitor, Reuters, KBC Securities)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů