Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
2013: Rok odpadní bubliny?

2013: Rok odpadní bubliny?

18.02.2013 17:52, aktualizováno: 18.2. 17:58

Aktualizováno

Financial Times minulý týden psaly o tom, že investoři jako Apollo Global Management, Oaktree Capital a GSO otočili svůj pohled na junk dluhopisy a nyní sázejí na růst jejich výnosů (pokles cen). Zaznamenat lze i úvahy o junk bublinách. UBS podle CNBC zase tvrdí, že výhled pro tyto obligace je nadále pozitivní a banka očekává návratnost kolem 6 %. Nejsem dluhopisovým specialistou, ale uvedené dilema (a hovory o bublině na trhu s korporátními dluhopisy obecně) má úzkou souvislost i s ostatními trhy. Podívejme se tedy na jádro věci.

Celkové výnosy junk dluhopisů (tedy dluhopisů „odpadních“, někdy raději nazývaných dluhopisy s vysokým výnosem, či spekulativní) jsou dány bezrizikovou složkou a rizikovou prémií. Růst výnosů (pokles cen) tak může vyvolat celkový růst sazeb, který je pravděpodobný zejména v případě sílícího oživení. Pak je ale také pravděpodobné, že rizikové prémie by šly proti tomuto trendu (silnější oživení = menší riziko). Rozhodující by tedy měl být pohyb těchto prémií sám o sobě. Další příběh již nechme vyprávět grafy z výborného souboru obrázků Guide To The Markets od JPMorgan.

V prvním grafu jsou modře rizikové spready junk dluhopisů a šedě míra defaultů. Pokud porovnáme současné rizikové prémie s tím, jak moc firmy krachují, žádnou disproporci nevidíme. Oranžovou čarou jsem současné úrovně natáhl do minulosti a můžeme tak lehce vidět, že v roce 08 byly při porovnatelném spreadu defaulty o něco málo níže, v roce 04 výrazně výše, v roce 99 výrazně výše, v roce 98 na cca stejné úrovni. Jde ale samozřejmě o zjednodušený pohled, protože rizikové prémie jsou vedoucím ukazatelem – odvíjí se od očekávané, ne současné míry defaultů, což je z grafu také dobře patrné. O té očekávané něco říkají další grafy.

Druhý graf ukazuje rozdíl mezi vnitřně generovanými zdroji (šedě) a investičními výdaji obchodovaných firem (oranžově). Zatímco zdroje trendově rostou, investice se v roce 09 prudce propadly a vzniklá mezera přetrvává. Výsledkem je silná schopnost firem financovat své (k trendu utlumené) investice, což se projevuje známým jevem – růstem hromady hotovosti v rozvahách firem. Jsem si vědom toho, že tento, i další grafy nejsou zrovna reprezentativní pro junk, protože ten má z definice horší obrázek. I tak se ale domnívám, že pohled na celkový korporátní sektor (tedy od junk až po bezpečné korporátní obligace) je vypovídající. 

001

Graf spodní vpravo ukazuje poměr dluhu k vlastnímu jmění u firem v indexu S&P 500. Vidíme masivní oddlužení firemního sektoru (viz i předchozí článek) s tím, že dluh je nyní hluboko pod úrovní roku 93. Spodní graf vlevo ukazuje pokrytí úrokových nákladů provozním ziskem (čím vyšší tím lepší). Předně si všimněme spojitosti s předchozím grafem – až do roku 2008 roste zadlužení, pokrytí úrokových nákladů se ale nehorší, což má na „svědomí“ zřejmě celkový pohyb sazeb a rizikových prémií. Pak již jde klesající finanční páka ruku v ruce s rostoucím krytím úrokových nákladů. Sám o sobě tento poslední graf dokresluje obrázek načrtnutý těmi předchozími. Od roku 09 se prudce lepší pokrytí úrokových nákladů firemního sektoru a nyní je na dlouhodoběji nevídaném rozmezí 6 – 7.

Jak bylo uvedeno, rizikové prémie závisí na tom, co se stane, což platí o akciích jako o dluhopisech. Co se stane je ale závislé i od toho, co se stalo – je rozdíl, pokud do volatilního období firmy vstupují s vyždímanými rozvahami, či rozvahami s nízkým dluhem a až nemístně vysokou hotovostí (ohledně toho „nemístně“ viz např. Apple, či podobné korporátní syslíky). Nerovnováh ve světové ekonomice je stále dost, ale minimálně co se týče současného stavu korporátního sektoru se mi nezdá, že by současné rizikové prémie dluhopisů (junk i investičních) byly po jejich předchozí rally nějak hrubě odtrženy od reality bublinovým směrem.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    18.02.2013 19:43

    Nic není zadarmo. Růst zisků firem, pokud není podpořen růstem investic, je ovlivněn růstem státních deficitů a poklesem soukromých úspor. Co se stane v momentě,kdy stát a lidé začnou šetřit, vidíme dnes např. ve Španělsku nebo i v ČR.
    Igor
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data