Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tichá válka v kyberprostoru testuje americko-čínské vztahy

Tichá válka v kyberprostoru testuje americko-čínské vztahy

26.02.2013 12:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Série útoků čínských hackerů proti řadě amerických firem a institucí staví administrativu prezidenta Baracka Obamy před nelehký úkol. Musí ochránit své obchodní zájmy a klíčové duševní vlastnictví a zároveň s kyberútoky konfrontovat nové čínské vedení, které tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Tichá válka dvou největších světových ekonomik, kterou lze díky internetu vést z pohodlí kanceláře či domova, se od těch minulých liší větší komplexností a také tajemností.

Obamovi pobočníci jsou stále více ochotni zmínit Čínu jako viníka přímo. Příkladem je generální prokurátor Eric Holder, který minulý týden ohlašoval novou strategii pro boj s krádežemi duševního vlastnictví. Ještě rezolutněji se vyjádřil republikánský předseda sněmovního výboru pro zpravodajské služby Mike Rogers. O tom, že za útoky stojí čínská vláda, podle něj „vůbec nelze pochybovat.“

Prezident Obama však zatím žádný konkrétní stát v souvislosti s internetovou špionáží nejmenoval. „Víme, že cizí státy a společnosti kradou naše obchodní tajemství. Naši nepřátelé teď také usilují o schopnosti narušovat naši elektrickou síť, naše finanční instituce a systémy řízení letového provozu,“ uvedl Obama v nedávné zprávě o stavu unie.

Pojem „nepřítel“ by v případě Číny byl trochu přehnaný výraz. V některých oblastech je Peking soupeřem, v jiných zase klíčovým dodavatelem či věřitelem Washingtonu. Obě země pevně spojuje bilaterální obchod, který loni dosáhl 425 mld. USD, a také čínská ochota nakupovat americké státní dluhopisy. Situaci výstižně shrnula bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová: „Jak můžete zacházet tvrdě se svým bankéřem?“

Ze zhruba 20 hackerských skupin, které americké zpravodajské služby sledují, se pozornost v uplynulých týdnech soustředila na jednotku Comment Crew, pravděpodobně provozovanou Čínskou lidovou armádou. Na napojení skupiny na čínskou armádu upozornila zpráva soukromé bezpečnostní firmy Mandiant, které se dokonce podařilo najít místo, odkud jsou útoky vedeny.

Podle Mandiantu jsou hackeři velmi dobře organizovaní. Speciální armádní jednotka sídlí v dvanáctipatrové budově se stovkami, možná tisíci zaměstnanci, kteří mají k dispozici špičkovou telekomunikační infrastrukturu poskytovanou společností China Telecom. Jednotka prý systematicky kradla stovky terabajtů dat z minimálně 141 společností. Americké úřady závěry zprávy nerozporují, avšak oficiálně je potvrdit nechtějí.

Za hradbu mlčení se skryla i většina postižených korporací. Navzdory tomu, že kyberútoky mohou mít vážné následky, o napáchaných škodách ve výročních zprávách a v podáních pro Komisi pro cenné papíry (SEC) velmi často nepadne ani zmínka. Za minulý rok hackerské nájezdy ohlásilo jen minimum firem, i když jim SEC v roce 2011 speciálně tyto případy doporučila zveřejňovat.

Úředníci Bílého domu a Pentagonu zdrženlivost soukromého sektoru chápou. Firmy o útocích buď neví, nebo se bojí, že zveřejnění informací by mohlo odstrašit potenciální či stávající zákazníky, srazit cenu akcií, a dokonce mít odpovědnostní právní následky. Změnit by to mohla legislativa právě projednávaná Kongresem, podle níž by management v případech kyberútoků a jejich ohlašování požíval jisté právní ochrany.

Server CNBC prošel stovky reportů pro SEC a mezi těmi, kteří jsou ochotní přiznat problémy, našel společnost Korn/Ferry International, zaměřující se na headhunting (hledání manažerů pro jiné firmy). „V nedávné době jsme zjistili, že naše počítačová síť se stala cílem zločinného prolomení ochrany dat, v jehož rámci unikly jisté informace získané od našich klientů, kandidátů a zaměstnanců,“ uvádí se v podání pro SEC. Okolnosti útoku podle Korn/Ferry naznačují, že se jedná o aktivitu „státem sponzorovaných kyberzločinců“.

Obamova administrativa se v následujících měsících bude snažit čínské vedení opakovaně varovat. Do Pekingu zanedlouho zamíří prezidentův poradce pro národní bezpečnost Tom Donilon i John Kerry, který vystřídal Hillary Clintonovou. Jejich argumentační linie bude jednoduchá. Rozsah a rafinovanost útoků by mohly způsobit, že Čína ztratí největšího spojence ve Washingtonu – americký soukromý sektor.

Jestli budou mít tyto apely na Číňany nějaký efekt, se dá těžko odhadnout. Podobná argumentace se v minulosti příliš neosvědčila. Když v květnu 2011 Pentagon navštívila delegace vysoce postavených čínských vojenských představitelů, jeden z generálů prohlásil, že o kyberzbraních toho moc neví a že Čínská lidová armáda je nepoužívá. Podobně se ale vyjadřují i Američané. Obamova administrativa nikdy nepřiznala, že disponuje ofenzivními schopnostmi v kyberprostoru. Íránské obohacovací laboratoře s nimi velmi pravděpodobně mají své zkušenosti.

(Zdroje: NYT, CNBC, Washington Post)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data