Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z mamonu už se nám tolik utrácet nechce

Z mamonu už se nám tolik utrácet nechce

01.03.2013 18:06

Bylo by chybou vnímat trhy s investičními aktivy (zejména s akciemi) jako pouhé zrcadlo reálné ekonomiky. Tedy jako něco, co pokud možno přesně odráží vývoj v ekonomice, ale nevysílá do ní žádnou zpětnou vazbu. Největším přínosem správně fungujícího trhu je právě tato zpětná vazba. U akcií ji můžeme rozdělit na známější kanál nákladu kapitálu (ceny aktiv ukazují a určují náklad financování) a ne tak často diskutovaný kanál efektu bohatství. Mimochodem, oba měly být hlavními mechanismy působení QE (ne „rozpůjčování“ nadbytečných rezerv). Podívejme se dnes na ten druhý.

Mechanika efektu bohatství by v principu měla být jednoduchá – čím bohatší se cítím, tím více utrácím. Zajímavé je podívat se na to, jak se tato naše výdajová citlivost na mamon mění v čase a s tím, o jaký typ bohatství jde. Pěkné před- i pokrizové odhady přinesla CSFB a dokonce je ochotná se s námi o ně podělit. V grafu je vidět, jak velký byl efekt bohatství u nemovitostí (první dva sloupce) a u akcií. Červeně je období 1993 – 2007, šedě 1993 – 2012. Vidíme, že u nemovitostí je efekt bohatství obecně mnohem silnější (3 – 4 krát) a u obou typů došlo po krizi ke znatelnému poklesu. Takže Američané z dolaru dodatečného realitního bohatství utráceli v kratším období v průměru 0,05 dolaru, měřeno do roku 2012 už jen 0,033 dolaru. Tabulka pak ukazuje stejná čísla a přidává k nim ještě citlivost na utrácení ze změny příjmu. Ta je přirozeně mnohem vyšší (0,99 a 0,943), i zde ale můžeme pozorovat určitý pokrizový pokles.

soustruh

Jak uvedená čísla vysvětlit? Každý sám u sebe asi cítíme, že čím prchavější růst našeho bohatství je (když už je), o to menší impuls (pokud nějaký) k dodatečné oniománii nám poskytne. A tento mechanismus vysvětluje jak rozdíly mezi realitami a akciemi, tak změny elasticity v čase. Změna bohatství pramenící z rostoucích cen realit je totiž obecně vnímána jako hmatatelnější, či „reálnější“, než je tomu u akcií. A u obou skupin došlo po krizi k růstu nejistoty a volatility, tudíž se obě posunuly více od „vrabce v hrsti“ k „vrabci na střeše“ (o holubech nemluvě).

Úvahu můžeme propojit i s nedávným článkem „Ziskový propad do akciové hibernace“ – vysoká volatilita nejenže snižuje „kvalitu“ růstu cen akcií ve smyslu atraktivity pro investory. Ona snižuje i tuto kvalitu ve vztahu k podpoře poptávky. Můžeme tak říci, že celkovou efektivitu QE podkopalo i to, že růst cen akcií byl doprovázen vysokou volatilitou, která ho z hlediska spotřeby znehodnotila (to samé můžeme ještě silněji prohlásit o vlivu QE na náklad kapitálu a následně investice firem). Tedy další kandidát do seznamu nečekaných QErvítek.

Neznám další konkrétní čísla, ale dovolím si tvrdit, že USA jsou ve výši popsané elasticity výjimkou – jinde jsou čísla menší. Můžeme hovořit o tom, že růstový model v USA fungoval v předkrizových letech následujícím jedinečným způsobem:

Celkový růst bohatství z nemovitostí i akcií, podporovaný uvolněnou monetární politikou. Nabuzená ochota utrácet, která byla uspokojována jak příjmy (malými úsporami), tak zadlužováním se (relevantní je v tomto ohledu zejména dluh vůči zahraničí). Tento model má svá pro (v určitém rozumném rozmezí udrží poptávku, která je dnes tou nejvzácnější komoditou) a samozřejmě proti (od určitého momentu je disproporce mezi spotřebou a příjmy neudržitelná). Popsaný pokles ochoty Američanů (a pravděpodobně nejen jich) utrácet z bohatství tak z pohledu dlouhodobějšího hledání globálních rovnováh není ničím jednoznačně negativním. Kde ale vzít poptávku, která dá práci těm, kteří mají splácet dluhy?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.