Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské akcie strhl propad developerů. Peking jde proti spekulaci na realitách

Čínské akcie strhl propad developerů. Peking jde proti spekulaci na realitách

04.03.2013 9:51
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Akcie čínských developerů utrpěly největší ztráty od roku 2008, a stáhly tak celý trh hluboko do červených čísel. Propad přišel v reakci na kroky vlády v Pekingu, která se snaží zchladit přehřívající se realitní trh, a také kvůli zpomalení růstu v sektoru služeb.

Souhrnný index CSI 300 oslabil o 4,61 procenta na 2545,72 bodu, index dominantní šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil 3,65 procenta na 2273,40 bodu. Subidex developerů, uvedených na burzu v Šanghaji, padl o 9,3 procenta a zaznamenal nejprudší denní ztrátu od června roku 2008. Developeři, v čele se skupinou China Vanke, většinou zaznamenali 10% propad. Investoři se jich začali zbavovat v návaznosti na prohlášení Státní rada, nejvyššího výkonného orgánu země, podle něhož by měly být zvýšeny zálohy a úrokové sazby u hypoték na druhé byty a domy. Propad zaznamenaly i banky, které aktivitu v realitním sektoru úvěrují.

„Pokud se objeví nová pravidla jako tato, efekt dalece přesáhne akcie v sektoru nemovitostí,“ tvrdí Zhang Yanbin, analytik šanghajského brokera Zheshang Securities. Zvýšení částky, kterou budou muset zájemci o druhé bydlení složit předem, a úrokových sazeb u hypoték by se mělo týkat měst s „nadměrným tempem“ růstu cen. Vláda také místním úřadům nařídila přísnější vynucování daní z převodu nemovitostí. Snaha o upuštění bubliny na realitním trhu trvá už tři roky.

Nová sada přísnějších opatření dolehla krom bank a developerů i na výrobce stavebních materiálů. Skupina Anhui Conch Cement zakončila dnešní seanci se ztrátou 10 % na 17,8 jüanu za kus. Tedy zhruba na stejné úrovni jako před 12 měsíci.

Spekulace o přísnějších opatřeních, které na trhu kolují už několik týdnů, se podepsaly na chabé výkonnosti čínského trhu v posledních několika týdnech. Detaily zveřejněné o víkendu pravděpodobně zašly dál, než s čím trh počítal.

Na náladu investorů doléhá i poslední série dat z ekonomiky, která příliš optimisticky nevyznívá. V pátek zveřejněný index nákupních manažerů vykázal v sektoru služeb nejnižší tempo růstu za posledních pět měsíců. Ve zpracovatelském sektoru index v únoru klesl na 50,1 bodu z lednových 50,4 bodu. Očekávalo se přitom mírné oživení na hodnotu 50,5 bodu.

Zítra začíná každoroční zasedání čínských zákonodárců (Národní lidový kongres), na němž vláda zpravidla ohlašuje ekonomické cíle pro zbytek roku. Díky relativně nízké inflace klesne tlak na utažení měnové politiky. Peking se v souladu s předchozí politikou pravděpodobně opět zaváže zvýšit příjmy obyvatel, tak aby se ekonomika začala více orientovat na spotřebu a méně na investice a export. Hlavním tématem reformního tažení nově nastupující garnitury prezidenta Si Ťin-pchinga by ale měla být liberalizace kapitálových toků. Na zahraničních kontech firem se totiž hromadí stále více jüanů, které mohou být zpět do Číny investovány pouze omezenou měrou. Loni zahraniční obchod vyřízený v čínské měně vzrostl o 41,3 % na 2,9 bilionu jüanů.

Peking by rád z jüanu udělal globální rezervní měnu, avšak musí postupovat opatrně, jelikož se obává, že přílišné uvolnění opratí by mohlo vyústit v chaos a překotný únik kapitálu z Číny. Většina čínské měny v zahraničí se hromadí v Hongkongu a v poslední době i v Singapuru a Londýně. Velké korporace by s ní rády volně disponovaly a výhodně ji investovaly, avšak zpět do Číny mohou převést zhruba čtvrtinu jüanů na svých kontech.

Čínská ekonomika loni expandovala o 7,8 %, tedy nejpomalejším tempem od roku 1999. Ve čtvrtém čtvrtletí se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí. Hrubý domácí produkt se během posledního kvartálu zvýšil o 7,9 %. Snaha o zkrocení realitního trhu podle analytiků vyvolává obavy o celkový stav ekonomiky.

Čínským akciím se v prosinci a lednu všeobecně velmi dařilo. Index šanghajské burzy během tohoto období posílil o víc než 20 %. Nyní se obchoduje na 9,6násobku očekávaného letošního zisku. Americký index S&P 500 se obchoduje na 13,7násobku očekávaného zisku.

(Zdroje: Bloomberg, WSJ, YahooFinance, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data