Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sachs: Krugmanovo hrubé keynesiánství škodí

Sachs: Krugmanovo hrubé keynesiánství škodí

21.03.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Paula Krugmana hluboce uznávám, od roku 2008 se ale naše názory na to, jak oživit americkou ekonomiku, znatelně rozcházejí. Já jsem proti krátkodobé fiskální stimulaci, on ji podporuje a tvrdí, že by měla být ještě větší. Podle mého názoru je namísto přechodného snižování daní a zvyšování výdajů třeba konzistentního a dlouhodobého plánu investic do lidí, technologie a infrastruktury. Takové investice šlo zaplatit eliminací daňových úlev v roce 2010. Kvůli Obamovi a Kongresu se však namísto toho stala většina úlev permanentní.

Krugman se domnívá, že Spojené státy by kvůli podpoře agregátní poptávky měly své zadlužení zvýšit. Je těžké říci, co tím přesně myslí, protože s žádnými konkrétními čísly nikdy nepřišel. Mám za to, že jeho názory jsou jen hrubou formou keynesiánství, která je příliš zjednodušená a pro ekonomickou politiku neadekvátní. Sám Keynes v roce 1937, kdy se nezaměstnanost ve Velké Británii pohybovala kolem 10 %, napsal: „Domníváme se, že jsme se přiblížili k bodu, kdy další plošná stimulace nemá velký přínos.“ Namísto toho navrhoval strukturální změny, které by měly za cíl snížení nezaměstnanosti.

Hrubé keynesiánství má čtyři základní rysy. Jeho zastánci věří, že multiplikátory jsou stabilní, vysoké a lze je snadno odhadnout. Věří, že problém nezaměstnanosti v USA je hlavně cyklický, ne strukturální. Lékem by proto mělo být zvýšení poptávky. Domnívají se také, že růst dluhu nemá velký význam a bude tomu tak dlouho, dokud bude ekonomika v recesi. A že nemá valný smysl zabývat se kvalitativní stránkou výdajů, rozhodující je zvýšit poptávku.

Podle mě je tento pohled mylný. Stabilitu multiplikátorů vyvrací jak praxe, tak teorie. Podniky mohou například ve strachu před rostoucím vládním dluhem snižovat své investice, protože očekávají vyšší budoucí daně. Ani stimulace z roku 2009 nefungovala tak, jak bylo plánováno. Podle mého počítala s příliš vysokými multiplikátory, byla špatně navržená a ignorovala strukturální problémy ekonomiky. Krugman ve snaze zlehčit význam strukturálních faktorů neustále srovnává současný stav s Velkou depresí. Dnes je ale situace jiná. Zisky firem rostou, světová ekonomika nestagnuje, ale poměrně rychle roste. Zvyšuje se počet volných pozic, nezaměstnanost však výrazněji neklesá.

Jaké strukturální faktory jsou nyní rozhodující? Velký přesun pracovních míst do zahraničí, automatizace, pokles poptávky po nekvalifikované pracovní síle, kvalifikace, která neodpovídá poptávce na trhu, nefungující infrastruktura, rostoucí ceny energií a potravin. Řešením musí být cílené investice, ne plošná podpora agregátní poptávky. Kdyby k nim došlo a netrvaly by jen dva roky, ale deset let, pravděpodobně by celý program zvýšených výdajů fungoval. Takové projekty ale nebyly připraveny. Nejsou totiž obvykle vhodné pro rychlou stimulaci, protože je třeba je pečlivě naplánovat. Obama tomu měl v roce 2009 věnovat několik měsíců, v současné době již uskutečnění podobných programů není pravděpodobné.

Krugman tvrdí, že Spojené státy nemají problémy s deficitem, protože poměr dluhu k HDP se zřejmě stabilizuje na 75 %. Bude tomu tak ale jen díky odmítnutí plánů, které navrhoval právě Krugman. Pokud by se jimi vláda řídila, zadlužení by bylo mnohem vyšší. Sazby sice nyní leží velmi nízko, časem se však vrátí na normální úrovně a dluhová služba pak rychle poroste. Zodpovědná země se musí na takový růst připravovat.

Autorem je Jeffrey Sachs, ředitel Earth Institute na Columbia University.

(Zdroj: Huffingtonpost)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m