Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolega Merkelové: V kyperském plánu B zřejmě chybí miliarda eur

Kolega Merkelové: V kyperském plánu B zřejmě chybí miliarda eur

21.03.2013 16:34, aktualizováno: 21.3. 18:39

Aktualizováno

Restrukturalizace problémových kyperských bank, další pomoc Ruska, zásah do penzijních fondů nebo fond solidarity – to jsou některé nástroje, kterými chce Kypr získat potřebných 5,8 miliardy eur. Stačit to ale prý nebude. Tvrdí to alespoň Hans Michelbach, člen německého vládního bloku CDU/CSU Angely Merkelové a také zástupce finančního výboru německého parlamentu.

„Nový plán bude muset být ještě podrobně prostudován, ale informace, které jsou nyní dostupné, vyvolávají celou řadu otázek,“ uvedl Hans Michelbach v čerstvém prohlášení pro tisk. „Vlastní příspěvek ostrova (k záchranné finanční pomoci), zdá se, se zaostává o 1 miliardu eur za požadovaným objemem,“ upozornil německý zákonodárce a spolupracovník německé kancléřky Angely Merkelové. Dodal ale, že dokud nebude mít oficiální plán k dispozici, je třeba jeho závěry brát „s rezervou“.

Ministři financí zemí eurozóny se o víkendu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur. Podle původní dohody měl Kypr k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur a tyto peníze měly podle původního oznámení získat jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 tisíc eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Dohodu následně ministři financí eurozóny v pondělí v noci revidovali na doporučení nedanit vklady do 100 tisíc eur s tím, že hlavní je zachovat celkový výnos opatření na úrovni 5,8 miliardy eur. V kyperském parlamentu se nakonec v úterý večer ale nenašel jediný zákonodárce, který by plán na zdanění bankovních vkladů podpořil.

Kyperský plán B, na kterém vláda od úterního fiaska v parlamentu pracuje a který ještě musí schválit EU a MMF, by měl podle zdrojů agentury AP zřejmě obsahovat plán restrukturalizace problémových kyperských bank, určitou formu pomoci ze strany Ruska, kde od včerejška jedná ministr financí Michalis Sarris, blíže neurčený zásah do penzijních fondů a přijetí nabídky pomoci od tamní církve. Kyperská ortodoxní církev již včera vládě nabídla poskytnutí úvěru zastaveného církevním majetkem. Církev má na ostrově značné majetky a je také hlavním akcionářem třetí největší banky Hellenic Bank.

Fond solidarity a udržitelnost

Další kyperskými politiky dnes dohodnutou novinkou má být vytvoření „Investičního fondu solidarity“, dohodu v této věci oznámil dnes šéf jedné z menších kyperských stran Demetris Syllouris. Do fondu, který podle něho má primárně apelovat na patriotismus obyvatel Kypru, budou moct posílat své příspěvky na záchranu země i zahraniční dobrodinci a společnosti. Plán B bude nejspíš nadále obsahovat také určitou formu zdanění bankovních vkladů, tvrdí agenturní zdroje.

Plánované vytvoření zvláštního fondu podle německého vládního poslance Michelbacha v sobě nese problém v podobě dalšího nárůstu zadlužení země, která již loni přišla o rating v investičním pásmu od všech tří hlavních ratingových agentur. Kriticky zhodnotil také přispění z důchodového fondu.

Oba tyto návrhy podle německého zákonodárce nesplňují „hlavní body dohody uzavřené o víkendu v Bruselu. To s sebou nese riziko, že nebude zajištěna udržitelnost zadlužení Kypru.“ Hans Michelbach přitom označil jasná znak udržitelnosti zadlužení této ostrovní země za nutnou podmínku dohody na záchranném balíku. „Pokud nedojde k plné implementaci všech hlavních bodů (dohody), nebude žádná pomoc Kypru možná,“ upozornil.

Jasno bude do úterý

Chybějící technické a první detaily podle pozorovatelů znemožní hlasování o konkrétní podobě plánu ještě při dnešní schůzi kyperského parlamentu.  Guvernér kyperské centrální banky Panicos Demetriades nicméně po dnešním setkání s kyperskými politickými špičkami slíbil, že „program podpory pro Kypr bude hotový do pondělka“. To je také den, kdy Evropská centrální banka podle dnešního prohlášení přestane zásobovat banky na Kypru krizovou likviditou, pokud nebude na světě finální dohoda mezi Kyprem a mezinárodními věřiteli.

Nový plán Kypru v každém případě musí ještě odsouhlasit rovněž zástupci Evropské unie, ECB a Mezinárodního měnového fondu. Šéf Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroen Dijsselbloem se dnes nechal slyšet, že Kypr podle jemu dostupných informací nemůže počítat s finanční podporou od samotného Ruska, takže bude muset přikročit k určitému zdanění bankovních vkladů, aby splnil podmínky pro pomoc od eurozóny.

Dijsselbloem navíc soudí, že by ani vyšší než 10miliardový příspěvek k záchraně od eurozóny nebo další úvěr od Rusko (mluví se o 5 mld. EUR) nebyl pro zemi udržitelnou pro stabilní růst země v budoucnu. Učitá forma zdanění vkladů je potom podle šéfa Eurogroup ve finálním plánu Kypru „nevyhnutelná“. Dijsselbloem, který je zároveň nizozemským ministrem financí, svolal na dnešní 19. hodinu konferenční hovor svých zbylých protistran z eurozóny kvůli dalšímu jednání o situaci v Kypru.

"Kyperské úřady mají do úterý na práci tři věci: předložit důvěryhodný a životaschopný plán B, který nahradí záchranný plán zamítnutý parlamentem, dlouhodobě zablokovat kapitál uložený v bankách, a pak také připravit fúzi dvou největších bank, které jsou v potížích," řekl agentuře AFP zdroj z Evropské unie, který si nepřál být jmenován. V úterý by se po pondělním svátku měly podle dosavadních informací opět otevřít nejen kyperské banky, ale i tamní akciový trh.

(Zdroj: Bloomberg, AP, CyBC)


Čtěte více:

Kypr nepřijal podmínky pomoci. Co bude dál?
20.03.2013 8:11
V kyperském parlamentu se nenašel ani jediný poslanec, který by podpoř...
Boj za drobného střadatele? Ale kdeže...
20.03.2013 13:29
Obrázky z kyperských ulic obletěly svět. Mohutné protesty proti zdaněn...
Kypr má prý nový plán k odvrácení bankrotu, ECB mu dává ultimátum
21.03.2013 8:15
Kypr se snaží najít cestu k odvrácení státního bankrotu poté, co jeho ...
Kypřané v Moskvě nabídli mřenky. Kreml chce velkou rybu
21.03.2013 11:24
Prodlužující se krize kyperského bankovního systému se začíná vážným z...

Váš názor
  • co ty kurvy sijou
    21.03.2013 16:54

    üz by to chtelo ty zmrdky bankerske pozavirat
    xxx
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení