Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusové chystají úprk z Kypru. Co čeká tamní ekonomiku?

Rusové chystají úprk z Kypru. Co čeká tamní ekonomiku?

25.03.2013 12:22, aktualizováno: 25.3. 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Plán pomoci EU a MMF pro Kypr odvrátí hrozbu státního bankrotu, ale přinese Kypru hlubší hospodářskou recesi, která může být až dvouciferná, a zničení jeho dosavadní pověsti. Rusové již dle tamních bankéřů i právníků chystají masívní odliv zdrojů a odchod z Kypru. Znovu zesilují otázky, zda charakterem takového země patří do eurozóny. Šéf Evropské komise Barroso prohlásil, že program pomoci Kypru zafunguje, není ale jisté, kdy se ekonomika navrtání k růstu a banky zotaví.

Euro v pondělí vyskočilo na týdenní maximum poté, co dohoda Kypru s věřiteli odvrátila bezprostřední hrozbu finančního kolapsu země, růstu však postupně docházel dech s tím, jak investorům docházejí dopady této dohody a s přesunem pozornosti na vyhlídky ekonomiky eurozóny. Euro aktuálně obchoduje na hladině 1,2995 USD/EUR při maximu dne u 1,3048.

Konec jedné kyperské éry

Záchranný plán kyperskou ekonomiku tvrdě zasáhne - přinejmenším v krátkodobém horizontu. Stejně jako u dalších záchranných plánů eurozóny i tato pomoc prohloubí recesi a zvýší nezaměstnanost. Kombinuje utahování opasků se zmenšením velikosti bankovnictví, které je klíčovým sektorem kyperské ekonomiky. WSJ cituje ekonomy, podle nichž by se kyperská ekonomika mohla v příštích letech propadat i o více než 10 %. "Blízká budoucnost bude pro zemi a její obyvatele velmi obtížná," připustil po jednání evropský komisař Olli Rehn. Ekonomové rychle snižují předpovědi růstu malé kyperské ekonomiky, která se měla letos smrštit podle oficiálních prognóz o 3,5 %. Podle některých analytiků ale pošle omezení finančního sektoru spolu s nedostatkem úvěrů ekonomiku do volného pádu. Gabriel Sterne z poradenské firmy Exotix předpokládá "katastrofální dopad na kyperskou produkci, který povede k poklesu deseti procent hrubého domácího produktu (HDP) letos a osmi procent v roce 2014".

Podle šéfa bruselské odbočky BBC čekají zemi dny nejistoty, protože se neví, kdy banky znovu otevřou a kdy přestanou platit restrikce pro výběry z bankomatů a na přesuny kapitálu. Bude i hodně zmatků a dohadování, až budou vyplouvat na povrch detaily a jak se o nich bude debatovat. I když dohoda ušetřila vklady do 100.000 eur, způsobila také velké ztráty nevinným lidem. „Co se stane člověku, který poslal na účet přes 100.000 eur, aby si koupil nemovitost nebo aby zaplatil dodavatelům,“ ptá se BBC. Dle ní byla poškozena reputace eurozóny, vadila ale i zastrašovací taktika ECB a Německa. Znovu rostou pochybnosti, zda tak rozdílné země mohou zůstat ve společné měnové unii. Předpokládá se, že omezení pohybu kapitálu bude platit týdny a možná i měsíce, takže kyperští občané a firmy budou odříznuti z velké části od finančního systému zbytku eurozóny.

Jako další jihoevropské země i Kypr čelí ohromnému nárůstu nezaměstnanosti, bankrotům firem a menšímu výběru daní, tvrdí podle WSJ ekonomové. Bude tak ohrožena schopnost země splnit rozpočtové cíle, což by mohlo následně vést k ještě drastičtějším opatřením a opět vyvolat obavy o osud Kypru v eurozóně. Stejně tak je otázkou, zda záchranný plán dokáže udržet státní dluh Kypru do roku 2020 pod 100 procenty HDP, což je podmínka účasti MMF na pomoci Kypru.

Rusové chystají úprk ze země

Záchrana Kypru a její podmínky se staly hlavním tématem v Rusku. Množí ruští podnikatelé, které na ostrově drží podle odhadů celkem 20 až 35 miliard eur, se podle reportáže Financial Times chystají zemi opustit. Moody’s odhaduje, že ruským subjektům v kyperských bankách patří třetina z celkových vkladů ve výši 68 mld. EUR. Zatímco Evropa na Kypr hledí s obavami, zástupci mnoha finančních ústavů si mnou ruce: kyperské ztráty totiž mohou rychle přetavit ve vlastní zisk. Ruské podnikatele tak urychleně kontaktují banky ze Švýcarska a dalších evropských zemí s cílem získat pro sebe řadu lukrativních klientů.

Minulý týden mířily na Kypr desítky movitých Rusů a jejich zástupců, aby zkontrolovaly stav svých účtů a zahájily zuřivá vyjednávání s úřady. I když se zatím nedá říct, kolik ruských podnikatelů navrhovaná opatření EU postihnou a co přesně se pak stane, většina cizinců už je prakticky na odchodu ze země. Teď jenom zvažují, kam svá sídla přesunou.

"Kypřané svou zemi zničili za jediný den," říká jeden z ruských podnikatelů s odkazem na 15. březen, kdy kyperský prezident Nikos Anastasiadis přijal unijní návrh získat 5,8 miliardy eur zdaněním bankovních vkladů. Podnikatele děsí především fakt, že se kyperský finanční systém stane zcela nedůvěryhodným. "Místní by měli pochopit jednu věc: jakmile odtud odtečou peníze, zmizí také lidé, kteří chodí do restaurací, kupují auta a nemovitosti. Kypřané přijdou o živobytí," varuje. "Říkají, že tady pereme peníze, ale oni z těch peněz deset let žili a zapomínají na to."

Blížící se exodus movitých lidí způsobuje těžkou hlavu tisícům právníků, sekretářek a auditorů, kteří pro ruské klienty pracují a nejspíš brzy přijdou o práci, stejně jako zaměstnanci dvou největších bank v zemi.

Někteří Rusové vyčkávají, co se stane, až se banky na Kypru zase otevřou. A čekají také, zda zůstane v platnosti rusko-kyperská dohoda o dvojím zdanění, jejíž výpovědí pohrozil ruský premiér Dmitrij Medveděv v případě, že konečná dohoda bude pro Rusko nepříznivá. "Pokud dohoda o dvojím zdanění přestane platit, nebudeme mít žádný důvod dál na Kypru zůstávat," říká otevřeně právník jednoho ruského oligarchy.

Dohodu o pomoci Kypru dnes zkritizoval ruský premiér Dmitrij Medveděv. "Podle mě tam (na Kypru) pokračují v rozkrádání nakradeného," řekl podle agentury ITAR-TASS. "Proto je nutné pochopit, v co se to všechno nakonec obrátí a jaké budou důsledky pro celý mezinárodní finanční a měnový systém, tedy i pro naše zájmy." Naopak Německo dohodu chválí a považuje ji za nejlepší způsob, jak dostat zemi zpátky na nohy. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nicméně připustil, že před Kyprem je dlouhá a obtížná cesta k obnovení ekonomiky.

Kyperská ekonomika v číslech

Kyperská ekonomika se podílí na ekonomice eurozóny zhruba z 0,2 %. Nezaměstnanost v lednu dosahovala 14,7 %, dluh k HDP má letos vzrůst ke 140 %. Loňský HDP Kypru činil dle odhadů 18 mld. eur, na hlavu dle parity kupní síly zhruba 26,9 tisíce eur. Loni dle předběžných odhadů kyperská ekonomika klesla o 2,4 %.

Kyperský bankovní sektor je zhruba pětinásobkem výkonu ekonomiky (HDP) země. Zhruba 22,5 % dosahuje podíl největší kyperské banky Bank of Cyprus na kyperském trhu půjček, 26,7 % je pak zhruba dosavadní podíl největší kyperské banky Bank of Cyprus na kyperském depozitním trhu. Vklady jsou chráněny v souladu s právem celé EU do výše 100 tisíc eur a to míní respektovat i nová dohoda na záchraně Kypru. Jedinou nynější šancí, jak dostat své peníze z kyperských bank, jsou bankomaty. Na nich byly omezeny limity pro výběr: na 100 a 120 eur denně z bankomatů Bank of Cyprus a druhé největší banky Laiki.

(Zdroj: WSJ, FT, BBC, Moody's, Reuters, Bloomberg, ANSA, čtk, AP, DPA)


Vše o tématu Kypr na Patria.cz:

Kypr

 


Váš názor
  • Ještě bude legrace
    26.03.2013 1:03

    Část těch 10 mld. eurošvindliků od EU si rozeberou Ti vkladatelé do 100.000, část se použije na úhradu květnové splátky úvěru ECB a potom se zjistí, že je opět kasa prázdná neboť aby mohli platit vysoký úrok z vkladů, tak napůjčovali bratrům PIIGS, kteří mají sami málo. Prostě v těch bankách žádná cash už není, protože se narazilo na dno po převodech ven jejich "elity" a stahování peněz těmi rovnějšími.
    velkyprcek
  • KYPR
    25.03.2013 22:58

    SE měl sebrat a vysrat se na celé euro a tím by jim vytřel zrak zmrdům německým
    XXX
  •  
    25.03.2013 16:31

    Vysla zprava kterou jsem ocekal,vyzkouseli to na malicke zemicce a budou pokracovat Předseda Euroskupiny Dijsselbloem říká, že plán restrukturalizace kyperských bank by měl být považován za vzor pro zbytek eurozóny. Bude-li třeba zapojit do rekapitalizace nepojištěné vkladatele, stane se
    dolar
  •  
    25.03.2013 16:09

    jak muze stat zasahovat do soukromeho sektoru,cim si vlastne pomohli,jen je dal stahli do vetsich dluhu a problemu, meli nechat banky padnout. To teprve dnes zacal pro Evropu problem,budou dalsi na rade a nakonec Nemci dostanou celou Evropu bez samopalu-Hitler byl hloupej ,kdyz to resil silou,lepsi je bojovat ekonomickou cestou oni dostanou vsechny diky lidske nenasitnosti a prepychu - SVETOVA BANKA je vas pritel HA HA
    dolar
  • Dobře jim tak
    25.03.2013 14:50

    Teď budou všichni brečet?? A promarněný léta, kdy mohli z těch ruskejch investic (spíš nelegálních úlitek a odklonů) vybudovat celou fungující ekonomiku a stát se nezávislejma na těchhle zlodějnách, ty nikdo nevidí?? Nezodpovědnej línej póvl, zvyklej na komfort a lehkej život - stejný jako Řekové a další pronárody. Eště by měli dostat nakopáno...V dobách blahobytu měli šetřit a dřít jako mezci, investovat a chystat se na tuhou zimu. Kdo všechno prožere a nebuduje, má holt prdlajs. Takový Norsko neprožere z peněz za ropu jedinou grešli - všechno de do investic, spořej, makaj a maj pod sebou nahrabáno na špatný časy. Todle u žádnejch vopálenejch kudrnáčů z jihu neznám. Populismus, socialismus, socdemismus - cesta do pekel. Zvolili si cestu, ať si po ní šlapou, předtim po hebounkým pažitu, teď pudou trním.
    MARRTT
    • Re: Dobře jim tak
      25.03.2013 15:11

      Ještě zbývá dodat, ať žije Kalousek.
      Homo
  •  
    25.03.2013 12:52

    "Ruské podnikatele tak urychleně kontaktují banky ze Švýcarska a dalších evropských zemí s cílem získat pro sebe řadu lukrativních klientů". Já tomu patrně nerozumím. Když mají Rusové peníze na Kypru, je to praní špinavých peněz. A když peníze s Kypru převedou např. do Švýcarské banky, stane se znich co????
    Achjo...
    • trochu pomotaný blábol...
      25.03.2013 15:08

      rusové jako nečlenové EU mají velmi ztížené podmínky k zakládání účtů jako soukromé osoby ve Swis.Pohyb na území nejen u nich, ale i v EU je rovněž korigován.
      AMN
    • stane se
      25.03.2013 14:56

      z nich švýcarská čokoláda
      ZUZKA
      • Re: stane se
        25.03.2013 15:16

        Zuzko, malé upozornění - rusové jsou běloši :-))
        Jesse
    •  
      25.03.2013 12:58

      svycarske legalni preprane uspory
      OPTIMISTA
  • Zažila jsem
    25.03.2013 12:46

    když Rusové utíkali nebo ještě utíkají z Karlových Varů a stačí mi to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Když tam přišli, cena bytu, kam bych nedala ani brambory na zimu, byla Okamžikem vyšroubována na numero, které si každá realitky fotila a nyní, když je z města Skanzen a město Duchů, tak byty se dávají zadarmo, jen aby v nich někdo bydlel.Jo Peníze jsou povrchní a abstraktní(ale mám je ráda)
    ZUZKA
    • Re: Zažila jsem
      25.03.2013 12:50

      fakt ??? toz nastehujem se tam ??? zadara ???
      OPTIMISTA
      •  
        25.03.2013 12:57

        ZADAR má holou hlavu a Rusové na Kypru holý zadek...
        Lubo
  •  
    25.03.2013 12:33

    Tez to vyberu a presouvam do Zambezi...
    OPTIMISTA
  • byli předtím než přišli Rusové
    25.03.2013 12:28

    a budou i po tom...jen se nebudou mít tak dobře :-* konkurence je holt kouzelná věc
    Bo
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení