Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom jedná se Slováky o dostavbě Bohunic. Chce garantované ceny elektřiny

Rosatom jedná se Slováky o dostavbě Bohunic. Chce garantované ceny elektřiny

11.04.2013 12:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Slovenská vláda by v nejbližší době měla začít jednat s ruskou státní korporací Rosatom o možné investici do rozšíření jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Rusové zvažují odkoupení podílu ve společném podniku na výstavbu nového reaktoru od tuzemské společnosti ČEZ. Předtím však od státu, kterému patří zbylý podíl, chtějí získat garance výkupních cen elektřiny. Podobné záruky Rosatom dříve získal pro svůj projekt v Turecku. O dlouhodobé fixaci cen jednají energetici s vládami v Česku a Velké Británii.

Bratislava pověřila jednáním s Rosatomem a ČEZem ministra hospodářství Tomáše Malatinského. Rozhovory se týkají výměny investorů do výstavby pátého bloku Jaslovských Bohunic. K tomuto účelu byla v roce 2009 zaregistrována Jaderná energetická společnost Slovenska (JESS), v níž ČEZu připadl 49% balík akcií a manažerská kontrola, slovenskému státu pak přes společnost JAVYS zbylých 51 %. JAVYS vlastní areál dosluhujících dvou reaktorů v Bohunicích včetně meziskladu vyhořelého jaderného paliva. Dva další bloky byly vyřazeny z provozu v roce 2008.

Hodnota podílu ČEZu v JESS je odhadována na zhruba 110 mil. EUR, což je jeho vklad do základního kapitálu firmy plus dosavadní práce na projektu. Česká energetika prodej zvažuje proto, že na stavbu dalšího atomového zdroje mimo Temelína nemá dost prostředků. S dokončením pátého bloku se počítá do roku 2025. Koupí podílu v JESS by se Rosatom dostal ke kontraktu v hodnotě zhruba 3 mld. EUR (76,3 mld. Kč).

Podle Malatinského se Bratislava do jednání vložila poté, co ruská společnost požádala o dlouhodobé záruky pro výkupní ceny elektřiny z nového bloku. Konkrétní výši ministr upřesnit nechtěl. Dodal také, že momentálně na Slovensku žádný podobný mechanismus nefunguje a že dříve postavené jaderné zdroje garantovanou cenu výstupu nedostávaly.

Společnost Rusatom Overseas, která spadá pod Rosatom a propaguje ruské jaderné technologie v zahraničí, podle svých slov dosud neukončila proces due diligence Bohunic, přičemž rozhodnutí o výkupu 49% podílu ČEZu v JESS zatím přijato nebylo. Rozhovory se slovenskou a českou stranou se prý budou týkat celé řady důležitých parametrů projektu, například ceny pozemku, doby návratnosti a připravenosti slovenského státu podílet se na financování pátého bloku. Fixace cen přitom není jediným možným způsobem zaručení návratnosti investice.

Analogický mechanismus, jaký zmínil Malatinský, už Rosatom získal pro projekt výstavby první jaderné elektrárny v Turecku. Smlouvu o zbudování čtyř reaktorů u středomořského pobřeží o souhrnném výkonu 4800 MW podepsalo Rusko s Tureckem v roce 2010. Rosatom elektrárnu na své náklady postaví a poté bude vlastnit a provozovat, přičemž 49% podíl by měl prodat strategickému investorovi, pravděpodobně jedné z tureckých utilit. Celkové náklady projektu se odhadují na 20 mld. USD. Podle mezivládního kontraktu se turecký distributor zavázal prvních 15 let provozu odebírat 70 % elektřiny prvních dvou bloků Akkuyu za garantovanou cenu 12,35 amerických centů za KWh (92 EUR za MWh).

Rosatom je na garantovaných cenách závislý i doma, kde má rozestavěno několik bloků. Reaktory postavené v poslední době nyní dodávají elektřinu za zvýšený tarif. Ten byl nicméně v roce 2011 snížen - a Rosenergoatom, dceřiná společnost Rosatomu provozující elektrárny, se okamžitě propadl do ztráty.

Rosatom dodává reaktory i pro rozšiřovanou slovenskou elektrárnu Mochovce. V Česku je jedním ze dvou účastníků tendru na dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Uchází se o ni v konsorciu s další ruskou společností Gidropress a českou firmou Škoda JS. Jejich soupeřem je americko-japonský Westinghouse.

Státní garance na vykupovanou elektřinu u nových bloků Temelína požaduje i ČEZ. Společnost chce zavést takzvaný britský model, podle kterého by v případě nižších cen energie na trhu stát firmě doplácel rozdíl, v opačném případě by ho ČEZ odváděl státu. Podle ČEZu by mu taková garance od státu pro období několika let po spuštění nových bloků Temelína zjednodušila pozici při jednání o financování dostavby. Ministerstvo průmyslu a obchodu s trvalou garancí výkupních cen nesouhlasí. Úřad by byl ochoten nastavit pouze krátkodobý příspěvkový systém.

V podobné situaci jako ČEZ či Roastom je společnost EDF, kterou z většiny vlastní francouzská vláda. EDF v roce 2009 ovládla britskou jadernou energetiku, když koupila skupinu British Energy. V rámci projektu Hinkley Point C na britských ostrovech plánuje postavit dva velkokapacitní reaktory moderního typu EPR od francouzské společnosti Areva, z nichž každý má výkon 1600 MW. O investici do projektu chce EDF s konečnou platností rozhodnout až poté, co pro něj dosáhne dohody o garanci cen elektřiny s vládou. Zatímco Londýn nabízí kolem zhruba 70 EUR za MWh, Francouzi by rádi získali cenu poblíž 90 EUR za MWh. Ceny silové elektřiny s dodávkou za dva roky se přitom na burze pohybují mezi 40 a 45 EUR za MWh. Japonský koncern Hitachi, který v Británii hodlá stavět několik reaktorů, označil očekávaný výsledek jednání mezi EDF a britskou vládou za důležitý signál i pro své rozhodování. Garance také musí posvětit Brusel, jelikož by mohly být považovány za nedovolenou státní podporu. 


 
Fixace výkupních cen je podle ruských analytiků nejrozšířenější způsob, jakým garantovat návratnost investice do jaderné energie. Stát však může využít i jiných mechanismů. Nabízejí se například daňové úlevy, záruky na úvěry a jejich preferenční úročení.

Evropský energetický trh v současné situaci skrývá tak velká rizika a nejistoty, že je podpora státu pro jaderné projekty prakticky nezbytná. Energetické společnosti jsou nuceny uzavírat paroplynové zdroje, jejichž cena a předpokládaná návratnost se dříve zdály mnohem lepší než u jádra. Kontinent zaplavuje levné uhlí ze Spojených států a dřevěné pelety z Kanady, které se jako biomasa spalují v tepelných elektrárnách. Chudší členové EU drasticky omezují podporu obnovitelným zdrojům, jelikož si kvůli dluhové krizi a špatnému stavu ekonomiky štědré dotace nemohou dovolit. Německo, vlajkonoš obnovitelných zdrojů, loni zvýšilo emise CO2 o 1,6 %, jelikož kvůli uzavření jaderných elektráren muselo zvýšit spotřebu špinavého lignitu.

(Zdroje: Kommersant, Atominfo.ru, WSJ, The Telegraph, FT, ČTK) 


Čtěte více:

Areva chtěla znovu pozastavit tendr na dostavbu Temelína, ÚOHS to zamítl
24.01.2013 9:53
Francouzská energetika Areva znovu požádala Úřad pro ochranu hospodářs...
MPO navrhuje garantované ceny pro velké bezemisní zdroje
13.03.2013 15:28
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje plošné stanovení garant...
ČEZ chce s oběma uchazeči o Temelín jednat o vylepšení nabídek
25.03.2013 13:30
Tuzemská energetika ČEZ předběžně vyhodnotila nabídky na dostavbu jade...
Šéf ČEZ Beneš: Smlouva s Czech Coal je nejvyšší měrou nedůvěry, jakou jsem v branži zažil
08.04.2013 10:54
Oba zájemci o dostavbu jaderné elektrárny Temelín musejí své podané na...
Westinghouse zveřejnil seznam českých dodavatelů pro Temelín
10.04.2013 11:36
Americko-japonská společnost Westinghouse zveřejnila seznam českých fi...

Váš názor
  • noční proud z FVE?:-)
    11.04.2013 17:02

    Garance ve všech pádech... takhle umí podnikat kdejakej dement...
    Jesse
  •  
    11.04.2013 16:53

    Ovšem těch 92 EUR za MWh je děsivá hodnota, FVE je komerčně návratné někde na úrovni 135 EUR za MWh. a jak FVE nemam rád tak přes atomovou energii asi cesta k levné enrgii nevede.
    dorcas
  •  
    11.04.2013 14:44

    Slovo "garance ceny" v souvislosti s výrobou elektřiny mě už silně irituje...!!!
    delcop
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.