Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ Beneš: Smlouva s Czech Coal je nejvyšší měrou nedůvěry, jakou jsem v branži zažil

Šéf ČEZ Beneš: Smlouva s Czech Coal je nejvyšší měrou nedůvěry, jakou jsem v branži zažil

08.04.2013 10:54, aktualizováno: 8.4. 12:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Oba zájemci o dostavbu jaderné elektrárny Temelín musejí své podané nabídky zlepšit jak cenou, tak po technické stránce. „Nejsem spokojený ani s jednou z nich,“ tvrdí šéf ČEZ Daniel Beneš v rozhovoru pro Euro. Dlouhodobý kontrakt na dodávky uhlí od Czech Coal vrátil firmy od hranice obchodní války a dle šéfa ČEZ jsou uzavřené smlouvy nejpevnější, nejrobustnější a postaveny s největší mírou nedůvěry v protistranu, jakou doposud v této branži zažil. „Nikde neexistuje druhý takový kontrakt co do míry předvídání toho, jak by jedna strana tu druhou mohla podvést,“ uvedl Beneš v rozhovoru pro Euro.

Temelín: Čekám lepší nabídky, zatím jen dobré PR

Oba zájemci zatím předvedli jen dobré PR, uvedl na adresu nabídek Westinghouse a česko-ruského konsorcia na dostavbu Temelína šéf ČEZ Beneš. „Z hlediska public relations musím uznat, že o co mají Westinghouse a konsorcium MIR. 1200 horší nabídky, o to lepší mají pracovníky v PR. Budou se muset zlepšit oba v obou aspektech (cenová nabídka i technické řešení projektu) a zlepšení bude muset být výrazné,“ řekl Beneš pro Euro.

Na adresu garancí cen či jiné podpoře pro Temelín státem Beneš řekl, že výstupem diskuse o podpoře nízkouhlíkových technologií nejenom obnovitelných a dotovaných, ale i ostatních by mohla být úprava zákona o podporovaných zdrojích a nově zahrnovat „třeba obchodní model kontraktů s fixovanou cenou elektřiny vyrobené v nových jaderných blocích“. Beneš nepotvrdil postoj, že bez státní podpory je za současné situace na trhu s elektřinou dostavba Temelína neufinancovatelná. „Za současné situace, kdy se cena megawatthodiny elektřiny pohybuje lehce nad 40 eur, je zcela relevantní se zabývat ekonomickou stránkou projektu. A takto přemýšlet je naší povinností vůči akcionářům,“ uvedl Beneš.

Na adresu francouzské Arevy, vyřazené z tendru, Beneš řekl, firma neměla jinou možnost, než Arevu vyloučit kvůli nesplnění podmínek zákona o zadávání veřejných zakázek a není z toho šťastna. „Každý obchodník vám řekne, že je lepší mít tři soutěžící než dva. A je lepší mít na své straně až do úplného konce jadernou mocnost Evropské unie. Samozřejmě ale teď musíme počítat s tím, že Francouzi své vyloučení neunesli a budou dělat vše pro to, aby celý tendr zbořili,“ uvedl Beneš.

Smlouva s Czech Coal: Podepsaný vrchol nedůvěry

„V určitou chvíli se náš spor s Czech Coalem dal nazvat obchodní válkou. A každá válka vytváří zraněné, mrtvé vojáky a škody na obou stranách. Konflikt neprospívá nikomu, jde jen o to, odhadnout správný okamžik, kdy je rozumnější jej ukončit. Nikdy nevíte, jak by se válka dál vyvíjela,“ uvedl Beneš na adresu kapitoly vztahů mezi ČEZ a Czech Coal (ÚOHS dnes začal firmu opět vyšetřovat), která byla uzavřena dlouhodobou smlouvou o dodávkách uhlí. ČEZ dle Beneše mohl k věci přistoupit tak, že horníci z Vršan (Czech Coal) nebudou mít práci, a „řečeno sportovní terminologií, křepčit na jejich mrtvole“. Jenže pro ČEZ elektrárna Počerady stále vytváří provozní zisk v řádech jednotek miliard korun a hazardování dle Beneše proto není moc na místě. Ledy se dle Beneše pohnuly, když Czech Coal pochopil, že „ČEZ byl připraven 20. prosince objednat veškeré prázdné vagony na Severočeské doly a že to skutečně udělá“.

Smlouvu s Czech Coalem Beneš označil za dohodu z nutnosti. „Pokud se nějakým hnutím osudu stalo, že soukromá osoba vlastní důl, musím to brát jako fakt. Osobně se nikdy nesmířím s tím, že doly nejsou ve státních rukou. Takže pokud už někdo důl vlastní a vy vedle něj máte elektrárnu, nemáte jinou možnost než se s ním dohodnout,“ řekl. „Míra nepřátelství se společností Czech Coal byla tak vysoká, že uzavřené smlouvy jsou nejpevnější, nejrobustnější a postaveny s největší mírou nedůvěry v protistranu, jakou jsem doposud v této branži zažil. Nikde neexistuje druhý takový kontrakt co do míry předvídání toho, jak by jedna strana tu druhou mohla podvést. Například že by nám nechtěli dodávat uhlí,“ uvedl také Beneš. Smlouva dle něj obsahuje třeba kauce, „abychom měli jistotu, že když nám Czech Coal nebude dodávat uhlí, alespoň si sáhneme na tyhle peníze“. Kauce jsou dle šéfa ČEZ v řádech miliard korun a jsou již složeny.

Beneš uvedl, že se ČEZ nejprve soustředil na dohodu o uhlí dodávaného z Vršan do Počerad a teprve poté na prodej Chvaletic. „Vytvářela se velmi robustní a bezpečná smlouva s mnoha zajišťovacími instrumenty. Navíc jsme věděli, že když nedohrajeme kontrakt na uhlí a prodáme Chvaletice, může to srazit hodnotu elektrárny Počerady. Takže pořadí našich kroků bylo ze strategického pohledu jasné,“ uvedl Beneš k jednáním.

Prodej Chvaletic dle Beneše vyřešil spor s Evropskou komisí a nadto byly Chvaletice na čele mezi lokalitami, jež z pohledu ČEZ není smysluplné dlouhodobě rozvíjet. „Elektrárna je daleko od dolů s uhlím, ekonomicky je na chvostu našich elektráren. I z toho důvodu byla první, o níž se rozhodlo, že do ní dlouhodobě nebudeme investovat žádné peníze. Jinak řečeno, pokud by ji ČEZ neprodal, dříve nebo později by ji zavřel,“ uvedl Beneš s tím, že smysl má z pohledu hráčů, kteří chtějí vlastní zdroj elektrické energie, případně mají vlastní uhlí a potřebují jej někde využít. Podmínkou dohody s EK bylo „prodat elektrárnu minimálně o výkonu 800 MW takzvanému kvalifikovanému uchazeči, tedy někomu, kdo má vlastní zdroje uhlí a bude nezávisle na ČEZ dodávat elektřinu na trh“.

Chvaletice: Volba byla prodat nebo zavřít

Dle Beneše ČEZ od léta o prodeji Chvaletic jednal s Czech Coal a EPH. „Obě skupiny nám daly několik nabídek. Czech Coal navíc v určité fázi signalizoval, že u nich dochází k restrukturalizaci, vlastnickému rozdělení skupiny. Údajně i proto, že životní a podnikatelské priority Pavla Tykače a Jana Dienstla jsou rozdílné. Současně s tím nám bylo řečeno, že Litvínovská uhelná, které patří lom Československé armády (ČSA), podá velmi zajímavou nabídku na koupi Chvaletic a zároveň splní parametry komise. Odmítnout nabídku jen proto, že Litvínovská uhelná vzniká odštěpením z Czech Coalu, nedává pro akcionáře smysl. Museli bychom zavřít oči, přestat se chovat jako řádný hospodář a říkat, pro nás jako důl ČSA neexistujete,“ komentoval v rozhovoru Beneš.

„EPH k nabídce na získání Chvaletic přidal jako bonus kontrakt na dodávku hnědého uhlí, který by měl sám o sobě pro ČEZ pozitivní hodnotu. Avšak platnost nabídky spojil s podmínkou povinného odběru černého uhlí z dolu Silesia za velmi nevýhodných podmínek. Pokud by ČEZ na tento kontrakt přistoupil, byl by vysokou cenou uhlí tlačen nakonec elektrárnu Dětmarovice skupině EPH prodat, a to za cenu, která není pro ČEZ dnes přijatelná,“ komentoval dále Beneš rozhodnutí o prodeji Chvaletic Litvínovské uhelné.


Podle Beneše je nadále nutné ze strategického pohledu ČEZ zhodnotit, zda je rozumné prodávat Dětmarovice ve srovnání s variantou, kdy bude ČEZ elektrárnu sám provozovat.

Letošek: Připravit se na pokles tradičních zisků, rozvinout nový byznys

Letošní rok bude dle šéfa ČEZ náročný. „Rádi bychom dohráli Albánii, vyřešili situaci v Bulharsku, záležitosti mediálně známé, které nelze považovat za drobnosti. Osobně si ale myslím, že nejzásadnějším z pohledu energetiky, a tedy i ČEZ, je dobře se orientovat v nestabilním prostředí podnikání v energetice Evropské unie,“ říká.

To dle Beneše znamená dobře připravit se na obecně hubenější léta v energetice, ale i najít opatření, která pomohou zlepšit hospodaření ČEZ a hledat příbuzné byznysy, které pomohou dohnat klesající ziskovost energetiky. „Stačí se podívat, co dělají ostatní velcí hráči na trhu, jako jsou třeba RWE či E. ON. Každý disponuje širokou databází klientů, jimž poskytuje trochu jiné dodatečné služby. Třeba Enel nabízí tepelná čerpadla. Buď se budeme držet svého zavedeného byznysu a připravíme se na budoucí pokles zisků, nebo začneme rozvíjet nové trendy, jako to dělají velcí hráči. Myslím si, že lidský potenciál ČEZ je takový, že se budeme muset zachovat jako velcí hráči,“ uvedl Beneš.

(Zdroj: Euro, ČEZ)


Čtěte více:

ČEZ má dohodu s Czech Coal o uhlí pro Počerady až na 50 let. Do letošních výsledků může přinést až 2 miliardy (+komentář)
19.03.2013 9:25
Energetická firma ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny ...
ČEZ prodá chvaletickou elektrárnu Litvínovské uhelné za více než 4 miliardy. Udrží dividendu?
19.03.2013 14:09
Společnost ČEZ (569 CZK, -1,08%) prodá uhelnou elektrárnu Chvaletice s...
ČEZ chce s oběma uchazeči o Temelín jednat o vylepšení nabídek
25.03.2013 13:30
Tuzemská energetika ČEZ předběžně vyhodnotila nabídky na dostavbu jade...
Antimonopolní úřad opět vyšetřuje Czech Coal
08.04.2013 9:21
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal vyšetřovat těžební s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university