Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tentokrát je to jinak. Ale v čem přesně?

Tentokrát je to jinak. Ale v čem přesně?

19.04.2013 18:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých ekonomů není pomalé tempo oživení globální ekonomiky žádným překvapením, protože takový vývoj je po finančních krizích typický. Podle jiných názorů je jeho příčinou hlavně nejistota, která obklopuje ekonomickou politiku, či vysoká synchronizovanost recese v roce 2009 a problémy v Evropě. Během posledních 50 let prošla světová ekonomika čtyřmi recesemi – v letech 1975, 1982, 1991 a 2009. Jak ukazuje následující graf, současné oživení se ve skutečnosti podobá obvyklému vývoji po předchozích recesích. Světová ekonomika se totiž během jednoho roku dokázala vrátit na předchozí úroveň produktu. V obrázku je modře vyznačen průměrný vývoj reálného produktu na hlavu během předchozích recesí. Červeně je vyznačen vývoj během poslední recese (Velká recese). 
 
00 s1  

Podobný pohled na oživení ale neukazuje velké rozdíly mezi tím, jak si vedou vyspělé a rozvíjející se ekonomiky. Pokud globální ekonomiku takto rozdělíme, je patrné, že současné oživení je u vyspělých zemí velmi slabé, zatímco u jejich rozvíjejících se protějšků dochází k velmi silnému oživení. Porovnání historického průměru a současného vývoje u první skupiny zemí vidíme v prvním z následujících grafů a u rozvíjejících se zemí ve druhém: 
 
00 s2 

Co je příčinou tohoto vývoje? Možné faktory byly z části vyjmenovány v úvodu, k nim musíme přidat rozdíly v monetární a fiskální politice. Během předchozích oživení byla sledována silně expanzivní fiskální politika s rostoucími vládními výdaji (v reálném vyjádření). Tentokrát je tomu ale jinak. Některé vyspělé ekonomiky na počátku recese implementovaly fiskální stimulaci, a to dokonce v mnohem větším měřítku než dříve. K ukončení stimulace ale došlo při prvních známkách oživení. Vládní výdaje během prvních dvou let globálního oživení klesly a podle očekávání by ve vyspělých ekonomikách měly klesat i nadále. Největší rozdíly v současné a dřívější fiskální politice pak najdeme ve Velké Británii a v eurozóně.

V rozvíjejících se ekonomikách je situace na poli fiskální politiky opačná. To znamená, že nyní sledují mnohem expanzivnější politiku než během předchozích oživení. Umožňuje jim to lepší fiskální situace, ve které se nacházejí. Monetární politika vyspělých ekonomik je vysoce uvolněná, sazby leží na historických minimech a rozvahy centrálních bank byly významně zvětšeny. Ve srovnání s minulými oživeními je ale znatelně uvolněnější i monetární politika rozvíjejících se zemí.

Opatrný přístup k fiskální politice vyspělých ekonomik je dán jejich vysokou zadlužeností a deficity. Do recese totiž vstoupily s mnohem vyšším podílem dluhu k HDP, než tomu bylo během předchozích recesí. K tomu se přidala počáteční stimulace, podpora finančního sektoru a pokles daňových příjmů. V eurozóně je tlak na fiskální konsolidaci ještě zvýšen tím, že některé země ztratily přístup na trh. Na druhou stranu platí, že vyspělé ekonomiky měly více prostoru pro monetární stimulaci, protože jejich inflace ležela mnohem níž než během předchozích recesí.

Podobné srovnání průběhu poslední recese a oživení s předchozími recesemi není samo o sobě hodnocením toho, zda měla být přijata rozdílná ekonomická politika. Ta současná může znamenat rozumnou reakci na danou situaci. To však neznamená, že by současný vývoj nevyvolával obavy. Monetární politika byla doposud efektivní, její celková účinnost ale byla zmenšena tím, že sazby nelze snižovat pod nulu. To může spolu s velkým objemem nevyužitých kapacit zvyšovat citlivost na fiskální utahování. V současné fázi oživení možná klademe na monetární politiku příliš vysoké nároky a spoléháme na ni mnohem více, než tomu bylo v minulosti.

Uvedené je výtahem z „Why is this global recovery different?“, autory jsou M Ayhan Kose, Prakash Loungani a Marco E. Terrones.

Zdroj: VOX


Váš názor
  • eště aby bylo:-)
    22.04.2013 7:12

    Jsou to všechno plané a alibistické výmluvy, hledání příčin, svádění problémů na kde koho od A až do Z... S jediným čím se dá souhlasit je, že pomalé tempo oživení globální ekonomiky není fakt překvapující. Mě by překvapilo, kdyby globální ekonomika neustále "kamsi" rostla. Důvod je pouze jeden - ve své podstatě GLOBÁLNOSTI. Už samo slovo GLOBÁLNÍ znamená vývojový stupeň - sjednocení - konečný model - zahrnutí všeho do jednoho pytle. Myslím, že by ekonomové udělali pokrok, kdyby začali hledat pro tento jev nový název, což je jejich oblíbený sport. Globálně se obr (světová ekonomika) vykrmoval, vykrmoval, vykrmoval... až nastalo přežrání a obrovi se podlomily nohy. Vlastní vahou se už nepostaví, to prostě nejde. Nelze růst donekonečna jen tím, že si přizve okolní státy... a jakmile v nich dojde k útlumu, zahrne do svého jídelníčku další a postupně "zkolektivizuje" všechny ostatní. NIKDO nemá vybudovaný imunitní systém, protože globalizování všeho bylo tak snadné a lákavé. Několik století trvající pokles konkurenceschopnosti jednotlivých států zavedl všechny účastníky do neschopnosti se postarat sám o sebe. Už nikdo neumí žít z vlastního potenciálu. Všichni chtějí být stejně vykrmováni, jako jejich sousedi... To co se stalo běžné a zdálo se výhodné, defacto zničilo výjimečné a tedy charakteristické schopnosti, mentalitu, tradici atd... lokalit na zemi. Jasně, máme všichni banány a čipy... mexičané, eskimáci i češi používají ke svému životu čínské zboží... Fajn a teď si můžeme zazpívat tu známou budovatelskou písničku: "Teď už máme co jsme chtěli" :-)))
    Jesse
    • a jak
      22.04.2013 10:49

      bys to dělal jinak, lépe a neglobálně? Odstěhuj se do KLDR, to by mohla být země podle tvého gusta.
      lime
      • Re: a jak
        22.04.2013 11:35

        Meleš nesmysly. Každý národ má nějaké své zvyklosti, tradice, mentalitu, potenciál, schopnosti atd... o čemž nemáš pod vlivem ideologie zřejmě ani ponětí. Natloukli ti do hlavy, že nějaká pomazaná hlava z MMF, nebo Bruselu ví lépe o tvých potřebách a radostně se zařadíš do celosvětového stáda ovcí. Dostaneš příděl, zažvejkáš, zamektáš a o ostatní se starat nemusíš. NE já do KLDR, ale ty se odstěhuj do Bruselu. potřebují tam dav s mávátkama:-)) Stane se z tebe výrobní číslo, automat na funkce, požírač norem atd... Nebudeš brzo vědět, kde je tvá minulost, rasa, hrouda... Až se Globální obr totálně zhroutí, budeš bezradný a na odpis.
        Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university