Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzdejte se jaderných zbraní, radí USA chřadnoucí Evropě

Vzdejte se jaderných zbraní, radí USA chřadnoucí Evropě

30.04.2013 13:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropská dluhová krize a nutnost přistupovat k úsporným opatřením se nejvíc zahryzávají do výdajů na obranu. Očekávaný dopad na vojenský potenciál by mohl být drastický obzvlášť u evropských velmocí Velké Británie a Francie. Tendenci už delší dobu s obavami pozorují a tu a tam kritizují Spojené státy, které teď musí rovněž omezovat výdaje na zbrojení a prioritizovat zájmy ve vztahu k jednotlivým regionům.

Zatímco v roce 2001 na Spojené státy připadalo 63 % vojenských výdajů v rámci NATO, dnes se jejich podíl vyšplhal téměř na 75 %. Z 28 členů Severoatlantické aliance plní neformální výdajový cíl 2 % HDP pouze Spojené státy, Velká Británie a Řecko. Francie na obranu v současnosti utrácí 1,56 % HDP. Podle čerstvě představené vojenské koncepce by tento podíl měl v budoucnosti dál klesat.

Známkou měnící se rovnováhy sil je fakt, že v loňském roce zbrojní výdaje asijských států poprvé předčily součet těch evropských. „Směřujeme k Evropě, která bude kombinací neschopných a neochotných. Evropské státy se místo vážného úsilí o spolupráci dál vezou zadarmo,“ tvrdí francouzský vojenský expert Camille Grand. Poukazuje na zkušenost z posledních let, podle níž evropské ozbrojené síly bez americké asistence nejsou schopny provést ani základní operace. Nedostatek financí a politické vůle znovu a znovu podráží snahy kontinentu o větší soběstačnost a samostatnost.

I když se Británie a Francie pyšní úspěchem misí v Libyi a Mali, intervence do občanských válek v těchto zemích spíše vyjevily jejich slabiny. V Libyi Spojené státy Evropanům poskytly průzkumná bezpilotní letadla, stíhačky, tankovací letouny, munici a rakety na zničení protivzdušné obrany. V Mali byli francouzští vojáci odkázáni na americké zpravodajské informace, bezpilotní letouny a tankovací a transportní letecké kapacity.

Podle nejmenovaného amerického představitele, který se nedávno svěřil deníku New York Times, má Washington velký zájem na spolupráci na Blízkém Východě či v Asii, avšak rozhodnutí Evropy „vzdát výdaje na obranu znamená, že se kontinent stále víc nebude moci postarat o sebe a nebude pro nás představovat cenného partnera.“

Řada pozorovatelů má pochybnosti hlavně o Velké Británii a Francii. Obě země musí velmi nákladně udržovat jaderné síly a zároveň živit a vyzbrojovat mobilní a moderní armádu, letectvo a námořnictvo. Británie byla po rozsáhlých škrtech z roku 2010 nucena vyřadit z provozu jedinou funkční letadlovou loď a stavbu nových zmrazit. Její situace je prý tak zoufalá, že ji Američané taktně vyzývají vzdát se drahých atomových zbraní. „Buď budou jaderná velmoc a nic víc, nebo budou opravdovým vojenským partnerem,“ tvrdí zdroj New York Times.

Snahy o vytvoření alespoň zárodku evropské armády v rámci Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU zatím mnoho nepřinesly. EU si v roce 1999 za cíl vytkla vyčlenit 60 tisíc vojáků v rámci „Eurocorps“. Plán byl poté v tichosti opuštěn a nahradil ho koncept tzv. battlegroup, bojového uskupení o síle 1500 až 2500 lidí připraveného k okamžitému nasazení. Každá jednotka má mít vedoucí zemi, která nese největší díl politického rizika a nákladů. Jednu takovou skupinu před nedávnem zformovaly země Visegrádské čtyřky pod vedením Polska. Jinde ale ochota tak velká není.

V roce 1987 byla vytvořena pětitisícová německo-francouzská brigáda, která se sice účastní přehlídek na Champs-Élysées, ale to je asi tak všechno. Když ji Francouzi chtěli využít pro zásah v Mali, Němci byli proti, stejně jako v případě Libye. Berlínu se nelíbila ani snaha EU poslat do Mali 550 instruktorů na výcvik tamní armády. Po martýriu jednání první školitelé teprve doráží do země.

Odborníci a někteří politici se shodnou na tom, že dříve či později si Evropa bude muset vážně pohovořit o bezpečnostní politice.

(Zdroje: NYT, ČT24, Reuters, FT)


Váš názor
  •  
    30.04.2013 14:23

    Světový četník si dovoluje už moc.
    Juniper
    •  
      30.04.2013 15:47

      Tak je to správně. Kdo by měl být podle tebe tím četníkem? Uveď alternativu. Pokud by jím neměly být USA, kdo tedy? Rusko? Čína, Německo? nemyslíš to vážně, že? Nějakou alternativu uveď, místo nadávání... prosím:-)
      Jesse
    •  
      30.04.2013 15:38

      Světového četníka už vážně nebaví jen tak pro nic za nic chránit Evropu.
      El Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university