Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gross: Fed škodí ekonomice, snižujte riziko

Gross: Fed škodí ekonomice, snižujte riziko

04.06.2013 15:53, aktualizováno: 4.6. 16:31

Aktualizováno

Vytrvalá politika americké centrální banky, založená na prakticky nulových úrokových sazbách a nákupech vládních cenných papírů, se stává spíše přítěží ekonomice, která nutně potřebuje strukturální reformy. Uvedl to ve svém pravidelném měsíčním výhledu investorům dobře známý Bill Gross z vedení globálně největšího dluhopisového fondu Pacific Investment Management co. (PIMCO).

Přístup Fedu Gross charakterizuje jako „zoufalý pokus léčit ekonomiku nástroji měnové politiky“, zatímco pravé řešení spočívá ve strukturálních reformách. „Centrální banky, včetně šéfa Bank of Japan Kurody, zdá se, věří, že vyšší a vyšší ceny aktiv hnané dalšími a dalšími nákupy v rámci QE nutně nakopnou reálnou ekonomiku k růstu, přes vedlejší efekt růstu bohatství. Nízké sazby a nízké budoucí očekávané výnosy ale v čím dál vyšší míře ovlivňují reálnou ekonomiku negativně. Růst úvěrového trhu v soukromém sektoru je omezen narůstající bilancí Fedu…,“ argumentuje šéf Pimca. V tomto duchu radí investorům snižovat míru rizika ve svých portfoliích, tj. „snižovat objem aktiv pojících se s vyšším rizikem, než mají vládní Treasuries nebo dlouhodobý dluh“.

Pimco během měsíce dubna navýšilo podíl dluhopisů americké vlády ve svém vlajkovém fondu z 33 na 39 procent. V polovině května Gross prohlásil tři dekády trvající býčí trh na dluhopisech za ukončený, na konci měsíce však uvedl, že Pimco věří ve vládní dluhopisy se splatností 5 až 10 let, protože v dohledné době neočekává ústup od uvolněné měnové politiky. Výnosy na 10letých dluhopisech v květnu vzrostly o 46 bazických bodů, především v důsledku lepších údajů o spotřebitelské důvěře a následných spekulací, že lepšící se ekonomika přiměje Fed ke stahování likvidity. Největší fond Pimca, Total Return Fund, utrpěl během května ztrátu 1,9 procenta, nejvýraznější od září 2008, a zaostal tak za 94 procenty trhu. Globální dluhopisový trh zaznamenal v minulém měsíci největší ztrátu za devět let.

Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius připustil, že v případě dostatečně silných údajů z ekonomiky, především co se týče zaměstnanosti a inflace, by mohl Fed začít postupně utahovat měnové kohouty již v září. Oficiální prognóza GS přitom počítá s tím, že ke snižování měsíčních objemů nákupů dluhopisů by mělo dojít nejdříve v prosinci. Podle Hatziuse závisí případné rozhodnutí Fedu o urychlení procesu ukončování QE zcela na datech z ekonomiky. Předpokládá nicméně, že v následujících několika kvartálech poroste ekonomika zhruba 2procentním tempem, s inflací výrazně pod cílem, což promlouvá spíše ve prospěch prosincového termínu. 

Podle ekonoma Nouriela Roubiniho jsou obavy z ukončování QE předčasné vzhledem k tomu, že hospodářský růst je příliš slabý a finanční trh příliš závislý na dodávkách likvidity Fedem. Roubini očekává, že růst akciových trhů potrvá ještě dva roky a příjmová mezera mezi Wall Street a reálnou ekonomikou, se tak bude dále zvyšovat. Index S&P 500 od začátku roku vzrostl o 15 procent. Růst ekonomiky USA v 1Q byl revidován na anualizovaná 2,4 procenta proti prvotnímu odhadu 2,5 %.

 
Fed v současné době nakupuje vládní dluhopisy a hypoteční cenné papíry v objemu 85 miliard dolarů měsíčně, jedná se již o třetí kolo kvantitativního uvolňování (tzv. QE). Svou klíčovou jednodenní sazbu snížil v prosinci 2008 do pásma nula až 0,25 procenta, kde ji dodnes drží. Bilance Fedu narostla od roku 2007 z 900 miliard na 3 biliony dolarů. Ben Bernanke při květnovém setkání s Kongresem sice řekl, že by Fed mohl v rámci příštích jednání FOMC zvážnit snížení objemu nakupovaných aktiv, budou-li patrné známky udržitelného zlepšování na trhu práce, zároveň ale varoval před riziky „předčasného utahování“.

Evropská centrální banka stanovila nové historické minimum pro svou klíčovou sazbu na posledním zasedání v květnu, jejím snížením na 0,5 procenta a trhy spekulují o oznámení dalšího měnového stimulu již tento týden. Svůj limit pro nákup vládních dluhopisů by mohla dle očekávání některých ekonomů navýšit britská Bank of England poté, co se jejího vedení v červenci nově ujme Mark Carney. Výměna vedení měnové autority Japonska BoJ vedla ke spuštění bezprecedentního měnového stimulu, tj. měsíčních nákupů dluhopisů v objemu 7 bilionů jenů.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Gross (PIMCO): Finančnímu trhu dochází čas. Jak a kde ještě investovat?
04.02.2013 16:48
„Říká se, že čas jsou peníze. Už se ale nemluví o tom, že penězům možn...
Gross: Drogy centrálních bank dělají z ekonomiky zombii
09.04.2013 12:30
Obrovské injekce likvidity pumpované do finančního systému největšími ...
Bank of Japan si jde odhodlaně za svým (inflačním) cílem. Pomůže si vyšší prognózou?
12.04.2013 9:41
Japonská centrální banka, která minulý týden nově pod vedením Haruhiko...
Bernanke naplnil holubičí očekávání, varoval před ukončením QE. Podpořil akcie, eurodolar na týdenním maximu
22.05.2013 16:22
Americkou ekonomiku nadále brzdí přetrvávající vysoká nezaměstnanost ...
Stiglitz: Na ztlumení stimulace v USA je příliš brzy, i když asi nefunguje
27.05.2013 12:11
Americká centrální banka by neměla omezovat nákupy dluhopisů v hodnotě...
Klíčové zasedání ECB se blíží. Jaké trumfy skrývá Draghi? Dokáže naplnit vysoká očekávání?
04.06.2013 14:05
Ve čtvrtek nás čeká další klíčové zasedání Evropské centrální banky, k...

Váš názor
  • Souhlas
    04.06.2013 16:33

    Souhlasím s "Tři soutěsky", jedná se o strukturální krizi. Potíže jsou dlouhodobé, doposud stačilo jejich následky "zalít" dalšími penězy. ale to už nebude možné.
    Aleš Müller
  • Krize
    04.06.2013 16:24

    Gross má pravdu, tato krize je strukturální nikoli běžná cyklická, na které jsme všichni zvyklí z minulosti. Tedy nelze trvale nakopnout ekonomiku naléváním laciných peněz, když je chyba v samotné struktuře. Ani USA s jejich obřím zadlužením proto nedokázaly dostatečně oživit ekonomiku a 5 let po začátku krize tam měli v 1 Q 2013 meziroční růst jen 1,8 %. To je při 5 let trvajících nulových sazbách, měsíční injekci FED - 85 mld. USD plus růstu státního dluhu USA za posledních 5 let ze 65 % na 107 % HDP !!! zatraceně málo ! USA jsou v situaci, kdy stále nejsou schopny utáhnout zvyšování sazeb, ty by lidem přinesly zdražení hypoték, všech úvěrů, státní dluhopisy USA by propadly s výnosem na 4 až 5 % ze současných 2 % = USA by měly větší splátky státního dluhu. ,...atd, atd.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m