Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Racionální korekce je u konce, trhy ale chtějí slunečno a zároveň déšť

Racionální korekce je u konce, trhy ale chtějí slunečno a zároveň déšť

24.06.2013 17:36

Hitem posledních dnů je snížení tempa monetární stimulace a jeho dopad na trhy. S předstihem jsem se zde obému věnoval, včetně toho, že korekce na amerických akciích je pravděpodobná. K tématu se nyní chci stručně vrátit ze dvou důvodů: Korekce si podle mne zhruba došla do svého „racionálního“ konce a komentářů ohledně monetárního „taperingu“ je tolik, že se může hodit nějaké rozumné zjednodušení

Fed má oficiálně cíl inflační a cíl výše nezaměstnanosti, dovolím si tvrdit, že neoficiálně je poměrně citlivý i na vývoj cen aktiv. Ještě před dvěma, třemi týdny jsme mohli snad denně číst, či slyšet, jak na trzích s aktivy vznikly kvůli QE bubliny. Byl to ale hodně zobecňující pohled a akcie byly podle mého dost daleko od bubliny, i když jejich valuace trochu přestřelily. Fed svou poslední rétorikou hlasatelům bublinové zkázy musel udělat radost. Opak platí pro ty, kteří sázeli na to, že nakonec stejně nějakým způsobem vyvolá vysokou inflaci. Tyto sázky nyní potřebují již notnou dávku kreativity, s evidentním dopadem na komodity citlivé na hypersupermegainflační obavy (pro někoho snad i naděje).

Nyní k akciím. První z následujících grafů ukazuje valuaci indexu SPX dopředuhledícím PE, druhý pro zajímavost PEGem. Tedy poměrem PE a dlouhodobějšího očekávaného růstu. Osobně tento poměr nemám nijak zvlášť rád - tváří se, že standardizuje PE růstem a selektuje tak příliš vysoká a nízká PE, ale ve skutečnosti tomu tak není (více možná jindy). Pan Yardeni ale poukazuje na to, že se PEG už na konci května pohyboval na dlouhodobějším průměru. Nechám na čtenářovi, aby relevanci posoudil sám a zaměřím se na PE.
 
 
001

Od konce května, kdy PE dosahovalo 14,17, oslabil SPX o 3,65 %. Současné PE se tedy pohybuje kolem 13,65. V grafu jsem vyznačil PE 13, protože v pokrizové době to byla významná rezistence valuace. PE se po prvotní vlně pokrizové naivity dostalo až k 15, pak se propadlo a několikrát se pokoušelo prorazit onu 13. Podařilo se to až na počátku tohoto roku. Zprvu jsem se domníval, že přijde opětovný pokles pod 13, pak se ale začalo ukazovat, že fiskální brzda nebude pro US ekonomiku kritická a že proces oddlužení domácností se minimálně dostal do konečné fáze. Pokud k tomu přidáme to, že ECB už evidentně nechce nechat dojít věci až na samou hranu, je namístě uvažovat o tom, že ona rezistence na 13 ztrácí relevanci. Kam až se posouvá směrem nahoru je těžké říci, ale růst o 0,5 bodu, tedy na nějakých 13,5 (tj. nedaleko současnosti) by neměl být přehnaným optimismem. Spíše naopak. Tato rámcová úvaha mě vede k závěru, že racionální korekce z vyšších valuací by měla být cca u konce. Zda a kam až případně přestřelí sentiment ve stylu „neberte nám likviditu“ je těžko říci.

Na začátku jsem sliboval stručnost, a unavený čtenář zde může bez ztráty jádra sdělení s klidem skončit. Pro ostatní bych ještě doplnil trochu PE fundamentu. Proti výše uvedenému můžeme samozřejmě namítnout, že do PE vedle očekávaného růstu G (který není tak zlý jak se čekalo na počátku roku) promlouvá i požadovaná návratnost, která je tvořena výnosy bezrizikových aktiv VBA a rizikovými prémiemi RP. V pokrizovém světě jdou VBA proti RP a G, a celkový efekt by tak byl neutrální až pozitivní.

Jde tak o to, jakou povahu má současný široce diskutovaný růst VBA. Ten „dobrý“ by odrážel lepší růstový výhled. Celé je to zamotané proto, že trhy by chtěly všechno – lepší růstový výhled i neustále uvolněnou monetární politiku. Tedy slunečno a současně „likvidní“ déšť. Já se stále kloním k tomu, že růst VBA je zatím skutečně ten dobrý. Na jeden z argumentů poukazuje například pan Beckworth následujícím grafem. Z něj je patrné, že k růstu US VBA došlo ještě před Bernankeho historickým komentářem. A „mimochodem“, VBA jsou stále na úrovni, kterou bychom před ne tak vzdálenou dobou stále považovali za hluboce depresivní.
 
 
002
 

Za významné zdroje starostí můžeme považovat volatilitu a sebenaplňující se proroctví. I onen dobrý růst VBA může být doprovázen volatilitou, která zvedne rizikové prémie a už se vše veze v mustru sebenaplňujícího se „risk-off“. Fed se pokusí opět slovně uvolnit, jakou důvěru ale bude mít je otázka. Zatím si myslím, že se tomu podaří vyhnout.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university