Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kokain nebo zlato? Kolumbijští povstalci mají jasno

Kokain nebo zlato? Kolumbijští povstalci mají jasno

28.06.2013 17:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) a další bojůvky v neklidné zemi přesedlaly z drog na zlato. Výnosy z nelegální těžby vzácného kovu jsou podle venkovské policie pětkrát vyšší než z pěstování a vývozu omamného bílého prášku.

Průměrná doba zrání kokových lístků je šest měsíců a k dalšímu zpracování je třeba značné know how. Důsledné vyhledávání a ničení kokových plantáží vládními vojsky, financovanými Spojenými státy, navíc v posledních letech způsobilo drogovým kartelům i levicovým povstalcům, kteří z obchodu s kokainem žijí, značné problémy. Povstalci si proto v souladu s trendy na světových trzích našli alternativní zdroj obživy: těžbu komodit.

V typickém nelegálním dolu v kolumbijské džungli se podle místních úřadů dají dobýt až dva kilogramy zlata týdně. Ty mají i po nedávných propadech cenu přes 80 tisíc USD (1,6 mil. Kč). Čtyřicet let trvající guerillová válka tak může pokračovat.

„Nelegální těžba v zemi vzrostla – jde o zlato, coltan (mobilní telefony), vápenec a další stavební materiály,“ tvrdí vedoucí venkovské divize policejního sboru Hector Paez. Hlavním zdrojem povstaleckých příjmů tak dnes v sestupném pořadí jsou: zlato, kokain, únosy.

Plantáže koky, tzv. „cocales“, se nejčastěji zakládají na lesních mýtinách. Při pečlivém ošetřování dávají již za 1,5 roku sklizeň prvních listů. Ve stáří tří let se trhají třikrát až čtyřikrát ročně, průměrná životnost plantáže je asi 20 let. Ze tří až čtyř kilogramů čerstvého listí lze vyrobit asi kilogram sušené drogy.

Zlato, jehož cena minulý týden poprvé od září 2010 spadla pod úroveň 1300 USD za unci, se stalo hlavním exportním artiklem Kolumbie po ropě a uhlí. Kilogram kokainu se v kolumbijských pralesích dá pořídit za 2500 USD, kilogram zlata lze prodat za sedmnáctinásobek. Vzácný kov lze navíc velmi snadno legalizovat. „Jakmile je zlato vytěženo a dopraveno pryž z dolu, je čisté,“ vysvětluje Paez.

FARC těží ve „vlastních" dolech a současně vybírá výpalné od ostatních nelegálních zlatokopů. Počíná si jako samozvaný správce. Vydává například ostatním povolení k těžbě a účtuje si za ně statisíce dolarů měsíčně. V dolech pracují vesničané, kteří utekli ze svých políček, na kterých již nemohou pěstovat koku.

Výsledkem je, že tažení kolumbijské vlády proti pěstování koky se opět obrací proti ní samé.

Vyděděnci z vesnic, kteří většinou neměli jinou možnost obživy než nelegální pěstování koky, nyní těží pro FARC a další povstalecké nebo kriminální organizace. Jen letos policie zavřela 336 černých dolů na zlato. Za celý loňský rok to bylo 330.

Nelegální těžba probíhá v řekách provincie Antioquía a pro získávání zlata z říčních sedimentů se používá prudce jedovatá rtuť. Podle údajů OSN patří tato provincie k nejznečištěnějším oblastem ve světě, pokud jde o kontaminaci tímto prvkem. Do půdy a vody se tu každý roka dostane na 67 tun rtuti.

Cesar Díaz, který předsedá kolumbijské důlní asociaci, tvrdí, že značná část kolumbijské produkce zlata pochází z načerno provozovaných dolů. „Dva velcí producenti, Mineros SA a Gran Colombia Gold, se na celkovém výstupu podílejí z 10-15 %. Tak co asi tvoří těch zbylých 85 %?“ ptá se rétoricky Díaz.

Loni bylo z Kolumbie vyvezeno 70 metrických tun zlata. Podle statistik OSN zároveň klesla sklizeň koky o 25 %.

(Zdroje: Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • Al Pacino
    01.07.2013 8:01

    aka Tony Montana: "Nemám rád Kolumbijce..." ve slavném filmu "Scarface" http://www.youtube.com/watch?v=kg7goEASO5E
    sgt.Mike
  •  
    29.06.2013 9:42

    ano, smutne videt, ty barevna jezirka, ze kterych vyteka jedovata voda. Na otevreni dolu staci par set dolaru, daleko drazsi je ochrana. Doly na velkem uzemi JA vznikaji nekontrolovane a urady je neresi. V jednom takovem jsem par dni stravil a to byla cena zlata $ 400, i tehdy to pro ne byl uzasnej business, ted tam musi probihat hon za eldoradem.
    fluidum
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data