Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína má na Blízkém východě značné zájmy, ale malý vliv

Čína má na Blízkém východě značné zájmy, ale malý vliv

30.08.2013 11:29
Autor: ČTK

Zhoršující se konflikt v Sýrii odhalil nepříjemnou pravdu skrývající se za uctívanou čínskou politikou nevměšování. Peking nemůže příliš ovlivnit vývoj událostí v oblasti, a to ani kdyby chtěl, napsala agentura Reuters. 

Se slabými a nevyzkoušenými ozbrojenými složkami neschopnými demonstrovat sílu na Blízkém východě může Čína hrát jen omezenou roli v tomto regionu, který je přitom klíčový pro její energetickou bezpečnost. 

Zatímco USA a jejich spojenci se připravují na pravděpodobný vojenský zásah v Sýrii, Čína to celé sleduje zpovzdálí jako divák, přestože sama má mnohem víc v sázce než některé další velmoci. 

Blízký východ je pro Čínu největším zdrojem ropy. Bez ní by se druhá největší ekonomika světa zastavila. V prvních sedmi měsících tohoto roku Čína dovezla asi 83 milionů tun ropy z této oblasti, což představuje polovinu jejího celkového importu. Největšími dodavateli byly Saúdská Arábie, Írán, Irák, Omán a Spojené arabské emiráty. 

V Sýrii má Čína malé hospodářské zájmy, je však přesvědčena, že tato země má strategický a diplomatický význam pro zajištění stability Blízkého východu a pro ochranu životně důležitých energetických zdrojů. 

Vysloužilý generálmajor čínské armády Luo Jüan loni v rozhovoru pro státní Lidový deník řekl, že s takovým množstvím ropy v sázce "si nemůžeme myslet, že s otázkami Sýrie a Íránu nemáme co do činění". 

Čína opakovaně prohlašuje, že nepodporuje ani nechrání syrského prezidenta Bašára Asada, a tvrdí, že vetovala jen ty rezoluce OSN, které by podle jejího názoru krizi dále prohloubily. Peking rovněž hostil jak představitele syrské vlády, tak zástupce opozice ve snaze nalézt politické řešení, což však nepřineslo žádné konkrétní výsledky. 

Ovšem i kdyby se čínská vláda rozhodla opustit princip nevměšování se do záležitostí jiných zemí, Čínská lidová osvobozenecká armáda (ČLOA) není zatím schopna ničeho víc než symbolické přítomnosti v zemích daleko od vlasti. 

"ČLOA nemá v současné době prostředky, jak se aktivně zapojit a provádět kroky, jež USA a jejich spojenci plánují v nadcházejících dnech," uvedl Ross Babbage, australský vojenský analytik a někdejší vysoký představitel australské armády. 

Čínské ozbrojené složky, navzdory rychlému pokroku ve vývoji technologií stealth a zařazení své první letadlové lodi do výzbroje, neprošly žádnou významnější zkouškou. Poslední válku svedly v roce 1979 proti Vietnamu a tento krátký, pohraniční konflikt neskončil pro špatně připravené Číňany valným úspěchem. 

V poslední době se čínské lodě zúčastnily protipirátských hlídek u pobřeží Somálska, ale když došlo na evakuaci čínských občanů z Libye v roce 2011 během tamních bojů, Čína byla nucena spoléhat převážně na pronajaté trajekty, píše agentura Reuters. 

ČLOA se v současné době soustřeďuje na operace v Pacifiku, prohlásil Babbage. "Ale provádět ten typ operací, o němž tady mluvíme, ve Středozemním moři, na to Číňané skutečně nejsou připraveni. Byli by toho schopni za deset let? Určitě, kdyby se pro to rozhodli," dodal. 

Podle experta na blízkovýchodní politiku na Čínské akademii sociálních věd Jin Kanga si "Čína nemyslí, že by nesla odpovědnost za bezpečnost na Blízkém východě, protože tam nedokáže podnikat účinné kroky". "Nejlepším způsobem, jak ochránit své zájmy, by pro Čínu bylo diverzifikovat svůj ropný dovoz a kupovat více ropy od Ruska a z dalších částí světa," řekl Jin. 

Na rozdíl od ostatních členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta - Spojených států, Ruska, Británie a Francie - má Čína s blízkovýchodním regionem jen malé zkušenosti. "Pro Čínu je to tajemná oblast, o níž ví jen málo," říká generálmajor čínské armády ve výslužbě a nyní vysoký poradce vládního Sdružení pro kontrolu zbraní a odzbrojení Sü Kuang-jü. "Číňané naprosto netuší, co se v těchto zemích děje. Proto musíme zaujímat neutrální postoj," dodává. 

Přesto na internetu probíhá diskuse, zda není načase, aby čínská armáda začala hrát na Blízkém východě agresivnější roli. Nyní se Peking při zajišťování stability a hladkého toku ropy spoléhá na Spojené státy. To by mohlo Číňany stále více dráždit a vést k přehodnocení strategie, uvedl nejmenovaný diplomatický zdroj obeznámený s čínskou politikou na Blízkém východě. "V určitém okamžiku si Čína řekne: proč by měly naši ropu chránit Spojené státy?" soudí zmíněný zdroj.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m