Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: Čekám letos schodek rozpočtu pod schválenými 100 mld. Kč, data ukazují zlepšení ekonomiky

Rusnok: Čekám letos schodek rozpočtu pod schválenými 100 mld. Kč, data ukazují zlepšení ekonomiky

04.09.2013 14:31, aktualizováno: 4.9. 14:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Schodek letošního státního rozpočtu bude zřejmě mírně lepší než schválených 100 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání vlády to uvedl premiér Jiří Rusnok s tím, že přesné číslo není možné v souvislosti s čerpáním peněz z evropských fondů říci. "Očekávám, že bude splněn deficit rozpočtu, respektive bude o něco lepší, ale netroufám si říci o kolik," uvedl premiér.

Dosavadní výsledky rozpočtu jsou podle Rusnoka ale opticky lepší díky masivnímu přílivu peněz z EU. "To zlepšení je něco přes 30 miliard. A v tomto kontextu to pokladní plnění není nijak slavné," dodal. "Plnění evropských fondů je velmi variabilní z měsíce na měsíc, čili odhadovat teď ten konečný výsledek by bylo z mé strany poněkud střílení od boku,“ dodal premiér.

Schodek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 36,2 miliardy korun z červencových 27,6 miliardy . Loni v srpnu deficit činil 67 miliard korun. Na meziročním růstu celkových příjmů o 38,4 miliardy na 665,1 miliardy se v srpnu nejvíce podílely nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery, a to zejména z EU (o 32,9 miliardy Kč).

Rusnok, jehož vláda je v demisi, dnes zároveň řekl, že čerstvá data z domácí ekonomiky ukazují, že by se situace mohla zlepšovat. Státní rozpočet na rok 2014 by dle něj měl alespoň nějakým způsobem podporovat růst. Rusnokova vláda chce v příštím roce zachovat schodek veřejných financí pod úrovní 3 procent hrubého domácího produktu.


(Zdroj: čtk, Reuters)


Čtěte více:

První návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 110 mld. Kč
02.09.2013 8:41
První návrh státního rozpočtu z dílny ministra financí Jana Fischera p...
Rusnok by rád mírně zvýšil mzdy státních zaměstnanců
03.09.2013 8:48
Premiér v demisi Jiří Rusnok by rád mírně zvýšil mzdy státních zaměst...
Český HDP ve 2. čtvrtletí: Konec recese potvrzen
03.09.2013 10:16
Zpřesněné údaje potvrdily zvýšení hrubého domácího produktu ve 2. čtvr...
Vláda počítá nadále s deficitem veřejných financí pod 3 % HDP
03.09.2013 13:08
Vláda Jiřího Rusnoka počítá i přes zvýšení schodků státního rozpočtu v...

Váš názor
  • přesněji :)
    04.09.2013 16:22

    Ale ten rozpočet přece připravil Kalous, schválila ho vláda, sněmovna a senát.Ted' se jím nechlubí Rusnok, říká pouze to, že "možná" ...
    mša
    • Re: přesněji :) a ještě přesněji :)))
      04.09.2013 17:13

      Záleží ale na tom kdo rozpočet udělal a ne kdo s ním souhlasí. Já taky musím při zkouškách vypracovat vlastní rozbor a dopracovat se k řešení. Ne jenom oznámit, že souhlasím s někým kdo si to prostudoval a dobře spočítal. Na souhlas s dobře provedeným úkolem stačí i blbec a ne předseda vlády. Proč musel Kalous od válu, když odváděl tak dobrou práci. Nakonec i chlastal méně a nepadal na veřejnosti na hubu jako ten co ho odstranil. Ale mezi slepci je i jednooký králem. A karavana ostatních blbců k tomuu tleská. My si toho Mišloufa opravdu zasloužíme.
      Martouz
      • Kalousek? Ale di
        04.09.2013 18:14

        Kalousek žádný rozpočet nedělal. Na rozpočet existují nějaká pravidla, tabulky, zákony, směrnice bla bla bla. Kalousek je pouze pitomej politik, který zastává volenou funkci. Zas bych toho katolického "politruka" tolik neglorifikoval... Stejnej osel jako ti předešlí.
        Jesse
        • Re: Kalousek? Ale di
          04.09.2013 23:57

          Jestli je to tak jednoduchý jak si to představuješ a tady vysvětluješ ty a jedná se jen o vypln'ování tabulek podle směrnic a zákonů několika čísly, tak to potom může dělat státní rozpočet každý trochu šikovnější pát'ák. Něco jako malování podle čísel. Ale tak se nikdo Rembrantem taky ještě nestal. Ale já se nebavím o jeho morálce nebo charakteru. Tam je opravdu na nízké úrovni. Ale jmenuj třeba jen 5 našich politiků kteří jsou na tom, co se vlastního svědomí nebo morálky a neúplatnosti týče, na výši. Já osobně znám mnoho lidí, kteří by ho dokonce postavili vysoko nad naším nejvyšším, co se holedbá a veřejně lže, že byl zvolen "většinou národa". Co se týče jeho f unkce ministra financi nebo ekonoma tak byl i když neoblíben, daleko lepší než nynější s pomocí zemanovou dosazený Fišer, který se sám topí v dluzích. Bůh ochran'uj národ český. Ale to poznáme brzy všichni na vlastní kůži.
          Martouz
          • ano Martouzi, je to tak
            05.09.2013 6:59

            Informuj se blíže, jak se státní rozpočet dělá - hlavně na základě potřeb správy země !! Dám krk do ohně, že zešedivíš. Vůbec se nehledí a příjmovou stránku věci ale prioritou jsou výdajové návyky!! Na výdaje byl Kalousek expert. On byl vůbec expert na předvádění se, protože jeho osobní ambice vedly do tzv. "vyšších kruhů". Ale to je přece na post a význam pozice min.financí dost málo, řekl bych ubohé pachtění. Odborníci v těchto kruzích si z postavy Kalouska udělali Hurvínka bez vzdělání !!! O politicích mi nevykládej. Tady výběr neexistuje. Vybírat duchem mdlé regionální postavičky mezi imbecily je skoro to samé. Vlastně ses trefil - hodnotili ho na nejvyšší úroveň... otázka je kdo a jestli tím neprojevili onu pověstnou českou servilitu klasického maloměšťáka. Tímto upozorňuji, že vůbec nejsem obhájce socialistických ministrů.
            Jesse
        • Re: Kalousek? Ale di
          04.09.2013 18:24

          nevadí, že nedělal, ale prezentoval se stylem já-já-já (včetně letištní cisterny a popovodňové virozy :) ) A Martouz se diví :))
          mša
          • většího blba jsem neviděl
            04.09.2013 18:37

            Tady jsou nastaveny jakési potřeby státu, rozuměj lidí, kteří na státu parazitují a nebo jsou na něm bytostně závislí. A jelikož se neumí cirka 80% těchto lemplů a sarančat samo uživit smysluplnou prací, tak si jednoduše vydupali přísun peněz v takové míře, nikoliv aby přežili, ale aby si žili přímo luxusně. Idiotští ministři financí pak ze strachu o své koryto slepě dodržují daná kritéria. Kalousek byl v tomto ohledu pedant... naučil se mediálně opakovat několik základních větiček (namátkou slova "fiskální, odpovědný, dospělý"...) z nichž se musel slušný člověk pozvracet. Jestli tohle idiotské stvoření chápalo, jakou roli hraje post min. financí, tak vyšplhám bez kyslíkové bomby na Mont Everest :-)))
            Jesse
            • Re: většího blba jsem neviděl
              04.09.2013 19:42

              ty se ráno při holení nedíváš do zrcadla? Tak nám řekni, proč byl Kalousek, kterého mimochodem také nemusím, v minulosti oceněn jako jeden z nejlepších ekonomů v EU. Ještě ho budeme chválit až se ke kormidlu dostane Sobotka. To že chlastal a měl jiné problémy je vedlejší, ale jako ekonom srazil schodek státního rozpočtu na polovinu toho co měli socani. Dokonce do poloviny tohoto roku byl na méně než 38mld. a to je daleko méně než 50% celoročního očekávání. To si umíš určitě spočítat i ty.
              Kšá
              • Tak pozor Kšá
                04.09.2013 20:26

                Pleteš si pojmy. Kalousek nebyl oceněn jako nejlepší ekonom východního bloku, ale jako nejspolehlivější ministr financí a to je ROZDÍL !!! MK je možná ekonom amatér, ale to je asi tak všechno. Jisté bankovní kruhy odměnili Kalouska za "zásluhy", v překladu - dodržel co slíbil, bez ohledu na potřeby domácí reálné ekonomiky. Jistě umíš dělat rozdíl mezi významem slova ekonom vs. ministr. BTW: bylo to směšné divadýlko, když si v zájmu své popularity doma objednal MK naprosto bezvýznamnou medajli. Oni totiž ti servilní politici další pozornost nikdy nevzbudili... a finance ve skutečnosti běžely mimo toho kašpara, který rozumí víc kadidlu a krucifixu.
                Jesse
                • Re: Tak pozor Kšá
                  04.09.2013 20:46

                  a postnul Ghi:http://blog.beletris.cz/Stanislav_Hudsky_120910.php---------------a neusnu :), dokud Kšá nevysvětlí ten zázrak deficitu - přeměnu vody na víno :)
                  mša
                  • mša
                    04.09.2013 20:52

                    Lépe bych to jako Hudský nenapsal. Zastánci Kalouska by se měli chytit za nos a pro jistotu vyoperovat dobrovolně játra,... když ho tolik milují :-))) Tím netvrdím, že Kšá patří mezi ně :-)))
                    Jesse
                    • Re: mša
                      04.09.2013 21:27

                      Kšá si nechá dobrovolně vyoperovat mozek, bych si tipla
                      mša
              •  
                04.09.2013 19:48

                ok, a nyní nám, Kšá, vysvětli, čím tohoto zázraku :) dosáhl
                mša
                • noták, bij se za toho,
                  04.09.2013 20:18

                  kdo Ti leží tak na srdci
                  mša
      • Re: přesněji :) a ještě přesněji :))) nejpřesněji
        04.09.2013 17:32

        "Záleží ale na tom kdo rozpočet udělal a ne kdo s ním souhlasí." ok :), nyní tedy již chápeme, že ten, kdo seká léta stamiliardové schodky, bývá "nenáviděn"
        mša
        • dost už o schůdkách......
          04.09.2013 18:00

          z těch má strach i sám pán král. Ale vzpomínáte ještě na schůdky za vlády Paroubka a dluhoše? Něco hodně blízko 200mld a to v době rozkvětu. A nikomu to moc nevadilo a nikdo na to nepoukazoval. Ale oblbování a goeblsováni dělá divy a z lidi ovce
          Martouz
          • Re: dost už o schůdkách......
            05.09.2013 7:37

            Když už tady střílíš 200 mld., tak si to nastuduj. 100 mld za socanů ( 2003, 2004 ) bylo pro pravičáky něco strašného, nyní je to obrovský úspěch. R. 2006 byl volební a o zvýšení sekery se nejvíce zasloužil v r. 2005 obdivovaný populista Kalousek, který přece slíbil maminkám zvýšení porodného a dalších věcí za celkem 60 mld. Kč. Sobotka jako MF byl proti, ale nakonec všechny strany před volebním rokem návrhy podpořily, aby je pak v následujících letech Kalousek zodpovědně zase snižoval. Takže ten Kalousek je neušetřil na chodu státu, ale vzal si je od lidí, viz. dále např snížená sazba DPH. O recesi vím, viz. procenta vedle schodků. 1998 -29,3 -1 % 1999 -29,6 0,5 % 2000 -46 3,3 % 2001 -67,7 3,1 % 2002 -45,7 2 % 2003 -109 2,9 % 2004 -93,7 4 % 2005 -56,3 6 % 2006 -97,6 6,1 % 2007 -66,4 6,5 % 2008 -19,4 3,1 % 2009 -192,4 -4,1 % 2010* -156 2,2% 2011 -142,8 1,7 % 2012 -101 -1,2%
            vlcak
          • Re: dost už o schůdkách......
            04.09.2013 18:07

            vzpomínáme :) a dluhošovi to (snad) taky nevyjde
            mša
  •  
    04.09.2013 15:56

    Tak příští rok taky pod tou stovečkou pane Rusnok, co?
    razit
    • kde bude příští rok Rusnok :))
      04.09.2013 17:28

      Stejně i pan prezident se mezitím uchlastá, ukouří nebo utluče padáním se schodku a ani celé konsorcium doktorů nebo jeho podpěrný doprovod v tom nezabrání. Jen my budeme stále v tom marastu jen lapat po dechu a vzpomínat na skvělé včerejšky.
      Dolejší
  • schodek pod 100 mld
    04.09.2013 15:41

    Ale ten rozpočet přece připravil tolik nenáviděný Kalous. Ted' se jím chlubí Rusnok, který ještě ani neměl čas se pořádně rozhlídnout, natož něco udělat. Už slyším Zemáka jak se pyšní volbou svého kamouše a radí svým ovčanům koho volit. Ale za pár měsícu, až se zase prohloubí deficit tak to, jako obvykle bude zase vina špatného hospodaření předešlé vlády. A ovčané se budou opět veselit jaké máme výborné Zemáky.
    Martouz
    • Re: schodek pod 100 mld
      04.09.2013 15:59

      Tak musíte respektovat místní emiprickou realitu. Žebříček strašnosti a děsivosti: 4. Všichni politici, kromě těch pro dolních 10 mega. 3. Ďábel sám. 2. Hrozně velká díra na žebříčku. 1. Mirek Kalousků
      razit
    • Re: schodek pod 100 mld
      04.09.2013 15:58

      Přesně.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m