Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie: Obří nekonvenční ložiska ropy jsou i mimo USA, ale hůř dostupná

Studie: Obří nekonvenční ložiska ropy jsou i mimo USA, ale hůř dostupná

17.09.2013 16:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Břidlicové formace v Argentině, Rusku, Alžírsku a dalších zemích skrývají větší zásoby ropy než velké pánve ve Spojených státech, které stojí v epicentru amerického energetického boomu. Mají také potenciál výrazně přispět k nárůstu světové těžby v následujících letech, uvádí se ve zprávě konzultantské společnosti IHS.

Podle odhadů IHS ložiska jako Vaca Muerta v Argentině, Baženovova formace na Sibiři či Silurská v severní Africe mohou produkovat víc černého zlata než Bakkenova pánev v Severní Dakotě nebo texaská břidlicová formace Eagle Ford (17,34 USD, -0,07%).

Například čínští státní geologové odhadují vytěžitelné zásoby břidlicového plynu v Číně na 25 bilionů metrů krychlových, zatímco americká Energetická informační agentura je odhadla na 36,1 bilionu kubíků. V obou případech je to víc než zásoby v USA, které se pohybují kolem 24 bilionů kubíků plynu.

Závěry studie IHS však naznačují, že náklady na těžbu těžko dostupné ropy z břidlic či jiného podloží jsou ve srovnání s USA výrazně vyšší. Proto pro komerční využitelnost ložisek bude třeba další růst cen ropy. Zatímco vyhloubení jednoho vrtu v USA stojí kolem 5,6 mil. USD, průměr zbytku světa se pohybuje kolem 8 mil. USD.

V řadě zemí s velkým potenciálem chybí infrastruktura, voda na frakování a také subdodavatelé s moderním vybavením. Jiné státy, například Francie nebo Česko, se vůči technikám hydraulického štěpení a horizontálního vrtání staví a priori odmítavě. Další komplikaci představují vlastnická práva. Ve Spojených státech majitelé pozemků zpravidla vlastní i plyn či ropu pod zemí, jinde jsou suroviny ukryté pod povrchem považované za bohatství státu. Obyvatele z okolí vrtů tak nic nemotivuje k tomu, aby těžbu podporovali.

Čínské formace jsou podle výpovědí těžařů obtížněji zvládatelné, a navíc často leží ve větší hloubce než ty americké. Riziko představuje i zatím nedokončená regulace frakování. V rámci boje s inflací musí být plyn prodáván za státem nastavené ceny, což může omezovat ziskovost.

Podle údajů IHS 23 nejslibnějších ložisek mimo Severní Ameriku skrývá 175 mld. barelů vytěžitelné ropy, přičemž podobná ložiska v Severní Americe mají 40 mld. barelů. Z prvně jmenovaných se může do roku 2020 těžit 5 mil. barelů denně, což je víc, než kolik dnes produkuje Irák či Kanada. „Ropný trh to ovlivní, 5 mil. barelů denně je významné množství,“ tvrdí Steve Trammel z IHS. Dodává ale, že data z ložisek mimo Spojené státy jsou všeobecně mnohem méně spolehlivá.

Výkonný ředitel Royal Dutch Shell (24,46 EUR, -0,69%) Peter Voser v srpnu prohlásil, že s globální břidlicovou revolucí se to „trochu přehání“. Podle IHS by však země, které již s těžbou mají zkušenost, mohly najít ten správný recept, včetně pracovní síly i vybavení.

Jednou ze zemí, na niž se upíná pozornost společností poskytujících vrtné služby, je Rusko a jeho Baženovova formace. Zhruba 50 metrů tlustá vrstva špatně porózní a těžko rozrušitelné horniny, která se táhne tisíce kilometrů od Omska na sever přes Surgut až ke Karskému moři v hloubce 2,5 kilometrů pod zemí, by podle ruských odhadů mohla skrývat neuvěřitelných 25-50 miliard tun ropy, což je dvojnásobek současných potvrzených zásob Ruska. Těžba těžko dostupné ropy by se s pomocí horizontálního vrtání a hydraulického štěpení mohla do konce dekády dostat ze současných 400 tisíc barelů za den až na 2 miliony barelů denně.

O nekonvenční těžbu mají v Rusku zájem domácí hráči i jejich zahraniční partneři poskytující nezbytné technologie a know how. Moskva se produkci snaží stimulovat daňovými úlevami. Na ropu z Baženovovy formace bude uvalena nulová sazba daně z těžby. Běžná sazba bude činit 446 rublů za tunu. „Pokud se jim podaří rozluštit kód, což se podle mě povede, čeká nás rychlý rozvoj,“ tvrdí Richard Anderson z Eurasia Drilling, nejaktivnější servisní firmy v Rusku.

(Zdroje: FT, Moscow Times, Bloomberg, Kommersant)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data