Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na dvou měsících QE nezáleží, rozhodující je zvýšení sazeb. Kdy přijde?

Na dvou měsících QE nezáleží, rozhodující je zvýšení sazeb. Kdy přijde?

17.09.2013 21:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Rostoucí objem cenných papírů v rozvaze Fedu se stává trnem v oku některým členům FOMC. V porovnání s HDP nyní dosahuje rekordních úrovní a Fed tak evidentně plánuje ukončení nákupů těchto aktiv. Ekonomická data jsou ale smíšená a není tedy jasné, kdy přesně dojde k tomu, že Fed tempo nákupů zvolní. Na nejistotě přidává i vývoj v Sýrii a nesoulad týkající se zvyšování dluhového stropu. V konečném důsledku ovšem moc nezáleží na tom, zda Fed zvolní tempo nákupů v září či až v prosinci. Téměř jisté je to, že k tomuto kroku letos dojde a celý program QE3 bude ukončen v polovině roku příštího. Dva měsíce nákupů jsou v porovnání s tím, kolik cenných papírů nyní Fed v rozvaze drží, nepodstatné.

Do centra pozornosti se dostává výhled týkající se pohybu sazeb. Finanční trhy už vstřebaly to, že Fed se jednou posune k utažení politiky. Investoři se přestávají zajímat o to, jak bude vypadat exit z QE, namísto toho se množí úvahy o tom, kdy dojde k prvnímu zvýšení sazeb. Fed uvedl, že sazby se budou pohybovat u nuly „minimálně“ tak dlouho, dokud bude nezaměstnanost nad 6,5 % a střednědobá inflace nepřekročí 2,5 %. V srpnu nezaměstnanost klesla na 7,3 %, a pokud bude pokračovat nastavený trend poklesu, hranici 6,5 % překročí na konci léta příštího roku. Graf ukazuje, kdy se nezaměstnanost ve třech různých scénářích dostane pod úroveň 6,5 % a pod úroveň 6 %:

qe

Pro trend vývoje nezaměstnanosti bude v budoucnu rozhodující vývoj míry participace. Demografický trend naznačuje, že participace bude nadále klesat. Krátkodobé faktory, které tlačily na její pokles, by ale měly ztrácet na síle, což by mohlo míru participace postupně zvyšovat.

V grafu popsaný první scénář vývoje nezaměstnanosti tak odráží předpoklad stabilní míry participace, její další pokles je odražen ve druhém scénáři (klesá ale mírnějším tempem než doposud). Třetí scénář je založen na současném tempu poklesu míry participace. V takovém případě by k proražení 6,5% hranice nezaměstnanosti došlo už v květnu 2014.

Většina ekonomů, včetně těch z Fedu, předpokládá, že strukturální nezaměstnanost se pohybuje někde kolem 5,5 %. Pokud by nezaměstnanost klesla na 6 %, byla by dost blízko nezaměstnanosti strukturální. Čím více se k ní přiblíží, tím více porostou inflační očekávání. Fed pak už nebude dlouho čekat a první zvýšení sazeb tak pravděpodobně nastane někdy v polovině roku 2015. V posledních měsících se už ceny dluhopisů nastavily na toto očekávání. Trh s futures dokonce předpokládá, že za 12 měsíců dojde k růstu tříměsíční sazby Libor o 30 bazických bodů, což je pravděpodobně příliš. Situace se totiž liší od vývoje v roce 1994, kdy Fed zvýšil sazby mnohem rychleji, než trh čekal. Varujeme tedy před tím, aby investoři extrapolovali růst sazeb, ke kterému došlo v minulých týdnech.

(Zdroj: Commerzbank)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data