Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom shání prostředky na předražený South Stream. Banky se zdráhají

Gazprom shání prostředky na předražený South Stream. Banky se zdráhají

30.09.2013 13:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská společnost Gazprom dostane od státní Vněšekonombanky (VEB) jen třetinu z prostředků, které hodlá použít na investice do rozsáhlého rozšíření jižní části ruské plynovodní soustavy, potřebné kvůli plánované stavbě exportního plynovodu South Stream. Plynárenský gigant, kterému vláda zarazila zvýšení domácích tarifů v příštím roce, chce prostředky na kapitálové výdaje najít jinde. Podle analytiků je možné, že potrubí, které má přivést ruský plyn po dně Černého moře do Bulharska a poté přes Balkán až do Itálie, nebude postaveno s plánovanou kapacitou.

Gazprom v létě nabídl VEBu ke koupi své infrastrukturní dluhopisy v hodnotě 100 mld. rublů, které hodlal z drtivé většiny použít na financování výstavby projektu Jižního koridoru. Ten má na ruském území připravit půdu pro South Stream a jeho celkové náklady jsou odhadovány na mamutích 509 mld. rublů (300 mld. Kč). Dozorčí rada VEBu ale v polovině září rozhodla, že od Gazpromu nakoupí obligace jen za 30 mld. rublů.

Gazpromu se tak s největší pravděpodobností nepodaří od státní banky získat potřebné peníze. Vysoce postavený manažer VEBu prohlásil, že ani v příštím, ani v dalším roce už banka nebude mít disponibilní prostředky na nákup dalších dluhopisů. Zdroje z Gazpromu deníku Kommersant sdělily, že infrastrukturní obligace byly sice „pohodlnou možností,“ ale že nebude problém sehnat finance jinde. To ovšem vyjde plynárenského molocha draho. Podle analytika Promsvjazbanky Dmitrije Monastyršina může Gazprom vydat dluhopisy se splatnostní 5 až 10 let s výnosem 7-8 %.

Infrastrukturní dluhopisy Gazpromu umožňují získat prostředky na 30-35 let se úrokem rovnajícím se inflaci (v příštím roce se počítá se 4,8-5,0 %) plus jednomu procentnímu bodu navíc. Peníze plynou z prostředků penzijního fondu, který spravuje VEB. Tyto finanční instrumenty v současnosti využívají i Ruské železnice a Federální síťová společnost, která spravuje elektrickou rozvodnou soustavu. Penzijní úspory hodlají touto formou získat i další firmy. Pro ruské infrastrukturní monopoly se jedná o vysoce aktuální záležitost, jelikož vláda nedávno rozhodla o zmrazení jejich tarifů v příštím roce a jejich indexaci k úrovni inflace v letech 2015-2016. To znamená, že domácí ceny plynu, elektřiny, či lístků na vlak budou v blízké budoucnosti stoupat jen velmi pozvolna, což monopoly připraví o peníze potřebné pro investice do dlouho zanedbávané infrastruktury.

Gazprom kvůli zmrazení tarifů očekává v příštím roce pokles kapitálových výdajů o 52 mld. rublů na 724 mld. rublů. V dalších dvou letech by měly být škrty v investičních plánech ještě drastičtější. Právě v tomto období je v plánu hlavní část stavby Jižního koridoru a jeho pokračování – South Streamu.

Stavební práce na South Streamu začaly loni. První dodávky by do Evropy měly začít proudit v roce 2015. O rok později by přes potrubí mělo být přepraveno 15,75 mld. m3 plynu, dál pak 47 mld. m3, přičemž plné kapacity, tedy 63 mld. m3 ročně, by měl projekt dosáhnout už v roce 2017. Polovinu suroviny by měla odebírat Itálie, která se tak snaží diverzifikovat dodávky z neklidné severní Afriky. Akcionáři podmořské části plynovodu jsou krom Gazpromu (50 %), italský koncern Eni (20 %), německý Wintershall (15 %) a francouzská energetika EdF (15 %). Podmořský úsek South Streamu bude měřit 900 km a měl by stát 10 mld. EUR. Pozemní úseky na územích Bulharska, Srbska a Maďarska přijdou na 6 mld. EUR. Podle Gazpromu by od hlavního potrubí mohly být vedeny odbočky do Chorvatska a Bosny a Hercegoviny.

První větší kontrakt v rámci stavby plynovodu South Stream získala ve výběrovém řízení Gazpromu společnost Strojgazmontaž, která vyrobí výchozí přečerpávací bod South Streamu – nejvýkonnější kompresní stanici na světě v hodnotě kolem 1 mld. EUR.

V rámci Jižního koridoru bude v následujících letech od Nižněgorodské oblasti k břehům Černého moře třeba položit 2446 km nového potrubí a postavit 10 nových kompresních stanic. Hlavní z nich – Russkaja – bude v první fázi dosahovat výkonu 224 MW. Po dokončení South Streamu, který by měl při plné kapacitě přepravovat 64 mld. m3 plynu ročně, bude muset být výkon stanice navýšen 448 MW, což zhruba odpovídá kapacitě jednoho reaktoru v Dukovanech. Russkaja se tak stane nejvýkonnější kompresní stanicí na světě, jelikož překoná konkurenční Portovou (366 MW), která pumpuje surovinu do nedávno dokončeného podmořského plynovodu Nord Stream na dně Baltu.

Podle ruských analytiků je South Stream hlavně politickým projektem, jehož hlavním smyslem je vyvíjet tlak na Ukrajinu, která dosud z tranzitu ruského plynu přes své území získávala zahraničně politické i hospodářské výhody. Navíc se teď Kyjev snaží podepsat důležitou asociační smlouvu s EU, čemuž chce Moskva za každou cenu zabránit. Dokud tedy osud Ukrajiny a jejích plynovodů nebude rozhodnut a dokud nebude mít South Stream zajištěn právní status v rámci energetické politiky EU (hlavně kvůli povinnému přístupu třetích stran k plynovodu), nemusí Gazprom spěchat a může začít stavět jen pozvolna. 

 
(Zdroje: Kommersant, Bloomberg, Eurasia Daily Monitor)


Čtěte více:

Naftové doly miliardáře Komárka pronajaly budovaný zásobník plynu Gazpromu
18.09.2013 11:41
Firma Moravské naftové doly (MND) miliardáře Karla Komárka pronajala r...
Ázerbájdžán podepsal kontrakty na dodávky plynu do Evropy
19.09.2013 19:31
Ázerbájdžánská státní energetická společnost SOCAR dnes podepsala s ev...
Šest mýtů o obnovitelných zdrojích energie
27.09.2013 20:42
O přednostech a záporech obnovitelných zdrojů energie se hovoří již dl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university