Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Telefónika při chuti, ČEZ v útlumu. USA v patu, Itálie s vládou

Týden na pražské burze: Telefónika při chuti, ČEZ v útlumu. USA v patu, Itálie s vládou

04.10.2013 19:32, aktualizováno: 4.10. 20:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Při 0,2% týdenním růstu indexu pražské burzy PX se podstatné odehrávalo na úrovni jednotlivých titulů. Tak objemy i týdenním růstem o 10 % nad 321 korun vládla Telefónica CR. Titul je podporován blížícím se posledním dnem s nárokem na odměnu pro akcionáře ve výši 30 , kterým je 9. říjen, a také nadále probíhajícím zpětným odkupem vlastních akcií. Počátek týdne ovlivnil termín pro přihlášky do LTE aukce frekvencí ČTÚ. Odpadla mobilní divize PPF, ale přihlásil se s ní do aukce její nový majitel a nadto dorazila přihláška společnosti, za kterou stojí KKCG miliardáře Komárka. Telefónica CR nadto podala žalobu proti části podmínek aukce. Jako optimální verdikt vidí spuštění aukce bez sporných podmínek pravidel, považovaných za diskriminační.

O 5 % výš končí NWR, těžíc z týden staré zprávy o prodeji koksoven OKK do rukou skupiny Metalimex za 95 milionů eur. Polepšilo si také CETV s 3 % růstem a Orco s bezmála 3 % růstem. Developer dokončil a začal prodávat byty v prestižním varšavském projektu Zlota 44. S vyprodáním počítá na horizontu roku až roku a půl při tržbách z projektu kolem 250 milionů eur.

Na opačné straně v Praze obchodovaných titulů stojí s -3,6 % ČEZ v opětovné reakci na tržní vývoj elektřiny a s poklesem o 1,7 % VIG při zhoršeném pohledu od Erste a dluhopisové emisi.

Globální dění na trzích ovlivnily dvě hlavní události: prohlubující se pat ve Spojených státech ohledně financování vládních výdajů a navýšení dluhového stropu a o minulém víkendu nastartovaná vládní krize v Itálii. Druhé se vyřešilo nečekaně rychle, když se za Lettův italský kabinet nečekaně postavila část strany Silvia Berlusconiho, který po předchozích rozhodnutí o odchodu jeho ministrů z vlády musel zařadit zpátečku a hlasování o důvěře proběhlo ve středu nečekaně hladce.

Tou vlekoucí se událostí je americký pat. Strany v Kongresu ani americká vláda nejeví ochotu ke kompromisu ohledně uvolnění vládních financí. Tím zásadně roste riziko, že Kongres se v takové situaci nebude schopen dohodnout ani na mnohem důležitějším zvýšení dluhového stropu. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že v rámci nynějšího dluhového stropu 16,7 bilionu dolarů si nebude moci půjčovat už 17. října. Pak bude hrozit, že Spojené státy neuhradí splatné závazky. Jednat o zvýšení dluhového stropu se ale zatím prakticky nezačalo, protože v Kongresu se teď vede spor o uvolnění financí pro vládu v novém fiskálním roce. Vláda má od 1. října kvůli tomu přísun peněz na běžný provoz zablokován a její služby jsou od té doby zčásti přerušené. Stovky tisíc úředníků zůstávají doma a konec týdne zasáhla i absence dat z americké ekonomiky kvůli uzavřeným úřadům. To s sebou nese dopady i na další rozhodování, například amerického Fedu. Je například v zásadě nemyslitelné, aby se Fed bez aktuálního obrazu o americké ekonomice a bez vyřešení rozpočtového i dluhového sporu rozhodl pro omezení QE…

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Telefónica CR 10,03 321,30 ČEZ -3,61 483,40
NWR 5,09 28,90 VIG -1,68 970,00
CETV 3,00 103,00 PM ČR -0,13 10886,00
Orco 2,85 61,40 KB -0,12 4225,00
Fortuna 2,64 105,00
Erste 1,63 610,80
Pegas 1,41 582,00
TMR 1,25 1215,00
Unipetrol 0,00 171,50

 

Již samý úvod týdne byl zasažen neshodou ohledně navýšení dluhového stropu v USA. Do půlnoci měl projít zákon, který navýší maximální dluh. Nestalo se a od úterka zůstaly americké úřady zavřeny a stovky tisíc úředníků nuceně doma. Do nové politické krize se o víkendu posunula Itálie. Ministři Berlusconiho PdL v sobotu opustili vládní kabinet. Prezident Napolitano uvedl, že vyhlásí nové volby jen, pokud nebude možné najít provládní většinu v současném parlamentu. Italské i evropské akcie reagovaly poklesem v čele s finančními tituly, italské dluhopisy růstem výnosu nejvýš za tři měsíce.

NWR pomohla zpráva ze závěru předchozího týdne o prodeji koksoven OKK za 95 mil. EUR. Nacenění transakce mírně překonalo odhady analytiků a mohlo by pokrýt hotovostní potřeby NWR až na období jednoho roku. Akcie nabraly intradenně až 15% zisk. Pondělí bylo posledním dnem pro přihlášku do LTE aukce ČTÚ. Vstoupí do ní opětovně všichni tři současní operátoři, přičemž Telefónica CR a Vodafone souběžně oznámily zahájení právních kroků, směřujících proti části pravidel aukce, kterou považují za diskriminační. PPF naopak uvedla, že se aukce nezúčastní a nadto, že PPF Mobile Services prodala do rukou jejího ředitele Tomáše Budníka. ČTÚ následně potvrdil, že do aukce se přihlásila pětice zájemců. Kromě dosavadní trojice operátorů to je Revolution Mobile, právě přejmenovaná dřívější PPF Mobile, a nově také Tasciane, za kterou stojí skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka (mj. majitel Sazky se 7 tisícovkami prodejních míst). Samotná aukce by měla být spuštěna zhruba v polovině listopadu tohoto roku.

Na poklesu indexu PX měl naopak největší podíl ČEZ, na konec předchozího týdne na Wall Street reagovala červeně CETV. Unipetrol oznámil, že zahájil proces obnovení provozu etylénové jednotky v Chemparku Záluží u Litvínova, kterou 17. září nečekaně odstavil z důvodu technických potíží. Jednotka by měla být plně v provozu ve středu, uvedla společnost. Na Erste analytici Natixis doporučili titul k nákupu a zvýšili cílovou cenu z 26 EUR na 30,4 EUR, cca 781 .

Úterý vyneslo PX více než 1% zisk. Podporou byl lepší výsledek indexu ISM. Růstový trend neohrozil ani čerstvý výsledek domácího indexu PMI, který za září na rozdíl od regionu mírně klesl. Erste i KB rostly o víc jak procento. Ratingová agentura Fitch potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků Komerční banky na stupni „A-„, České spořitelny na stupni „A“ i ČSOB na „BBB+“ se stabilním výhledem. Uvedla, že by mohlo dojít na zlepšení ratingu při důvodu pro lepší hodnocení mateřských skupin. To ale v dohledné době nečeká, zejména kvůli tlaku na „omezení podpory pro systémové významné banky v Evropě“. Fitch trojici tuzemských bank hodnotí jako solidně ziskovou, se stabilní kvalitou aktiv, silnou kapitálovou i likviditní pozicí a střízlivým poměrem úvěrů k depozitům.

Kupci se vrátili na ČEZ, klesalo NWR. Vlastník společnosti Metalimex a nový majitel společnosti OKK Koksovny ujistil, že podnik bude s ohledem na uzavřené smlouvy dále kupovat uhlí od OKD zhruba ve stejném rozsahu jako doposud. Navíc věří, že díky správnému obchodnímu modelu vrátí OKK do zisku do dvou let.

ČTÚ počítá se startem aukce volných frekvencí pro rychlé sítě nové generace kolem 11. listopadu i přes soudní spory, které iniciovali stávající operátoři Telefónica CR a Vodafone, uvedl šéf ČTÚ Jaromír Novák. Podmínky aukce označil za vyrovnané při cíli zvýšit konkurenci a přinést nové technologie. Akcie Telefóniky CR, podporovány probíhajícím zpětným odkupem akcií i blížícím se 9. říjnem jako posledním dnem s nárokem na odměnu 30 na akcii, posílily o 1,9 % nad 307 .

Analytici Erste snížili doporučení na akcie pojišťovací skupiny VIG z původního „koupit“ na „akumulovat“ při zvýšení cílové ceny na 43 eur z 42 eur. Důvodem bylo snížení očekávané ziskovosti v letošním roce, Erste ale nemění očekávání ohledně vyplácené dividendy a na titul si ponechává „pozitivní“ názor.

Středa byla opět růstová. Podporou pro trh bylo nečekaně rychlé vyřešení italské politické krize. Italská vláda premiéra Letty po revoltě ve straně Silvia Berlusconiho získala podporu parlamentu nečekaně hladce a se silnou převahou. Pro Silvia Berlusconiho by vývoj mohl znamenal i konec kariéry. ECB ve středu nepřekvapila ponecháním úrokových sazeb beze změny, navíc přislíbila využití všech instrumentů včetně LTRO v případě potřeby.

Akcie Telefóniky CR připsaly téměř 3% zisk. Za celý den se zobchodovalo nadprůměrných více jak jeden milion kusů akcií s průměrnou cenou u 312 . Telefónica CR v říjnu spouští pilotní projekt mobilních platebních terminálů, které umožní platby kartami či mobilním telefonem v zásadě kdekoli. Cílí zejména na malé podnikatele a živnostníky. Z Evropy přišla informace o schválení prodeje trojky německého mobilního trhu E-Plus do rukou německé Telefóniky ze strany akcionářů mateřské KPN (ještě je třeba souhlasu regulátorů) a záměr prodeje portugalského telekomu (akcie rostly až o 23 %) do rukou brazilské jedničky Oi.

Ke zvýšení cílové ceny akcií společnosti Pegas Nonwovens přistoupili analytici Erste a to z 550 na 640 . Erste zároveň snížila doporučení z „koupit“ na „akumulovat“, nicméně v analýze připojuje důvody, proč do Pegasu investovat.

Realitní skupina Orco dokončila a začala prodávat svůj prestižní a klíčový projekt mrakodrapu Zlota 44 ve Varšavě. Dle šéfa skupiny Otta je reálné jej vyprodat na horizontu roku až roku a půl a očekávat tržby kolem 250 mil. eur v závislosti na kurzu polského zlotého.

Čtvrtek znamenal pro pražskou burzu menší výběr zisků, PX oslabil o 0,8 %. Americký pat pokračoval, negativně překvapil pokles amerického indexu ISM mimo výrobu. Telefónica CR z pozice nejaktivnějšího titulu připsala procento. Mluvčí Telefóniky Hany Farghali uvedl, že žaloba, kterou firma podala proti části podmínek LTE aukce, ji nutně nemusí zdržet. Ideálním scénářem pro Telefóniku podle něho je, pokud soud rozhodne do 30 dnů kladně a LTE aukce bude pokračovat bez sporných podmínek.

Ztrátu přes 2 % utržily akcie ČEZ, 3% zisk naopak připsalo NWR. CEO polského těžaře uhlí Bogdanka uvedl, že do konce roku podle něho změna v klesajícím trendu cen uhlí nepřijde a mírný meziroční pokles prodejních cen lze čekat i napřesrok. Obrat čeká zřejmě až na konci roku 2014.

Erste v nové analýze ohodnotila akciový trh regionu CEE známkou „neutral“, přičemž ten český podle ní stojí na silnější straně spektra. Z českých titulů je Komerční banka, s doporučením „akumulovat“, mezi „top picks“ regionu. V rámci energetického sektoru Erste potvrzuje doporučení „overweight“ výhradně na ČEZ, který je „jediným zástupcem schopným financovat dividendy z provozního cash flow a z pokrývaných titulů je stále nejlevnější“.

Philip Morris pak znovu potvrdil, že nesází na elektronické cigarety a jde místo toho cestou vývoje tabákových výrobků, u kterých „je vědecky podloženo, že snižují riziko chorob způsobených kouřením a které jsou přijatelné pro dospělé kuřáky jako alternativa k tradičním cigaretám“.

Závěrem týdne prošel lokální trh bez výraznější změny. Celková aktivita se soustředila především do Telefóniky CR. Z USA nepřišla makrodata kvůli uzavřeným úřadům, trhy na obou stranách Atlantiku přesto držely růst. Na akciíchTelefóniky CR se zobchodovalo dalších více jak 750 tisíc kusů akcií a to s průměrnou cenou na dosah 320 . Titulu pomáhá blížící se poslední den s nárokem na odměnu pro akcionáře ve výši 30 , který připadá na příští středu 9. října. Mluvčí Telefóniky korigoval ranní zprávu LN o tom, že operátor nutí zákazníky plošně přecházet na nové neomezené tarify Free. Krok se podle firmy týká řádově 10 tisíc zákazníků (při celkovém počtu více jak 5 milionů zákazníků), kteří využívají některé dnes již zastaralé tarify, u kterých dojde k převedení na jeden z tarifů Free. Nejde o plošné migrace zákazníků.

Smíšený vývoj předvedli bankovní zástupci. Komerční banka propadla o 0,7 % níže s denními minimy na dosah 4200 . Banka zveřejnila akcionářskou strukturu k 30. září. Majoritním nadpolovičním vlastníkem je mateřská skupina Societe Generale s 60,353% podílem na základním kapitálu. Erste naopak připsala necelé 1% zisku, když se snažila kopírovat okolní pozitivní sentiment.

Bez větší akce prošly seancí energetické tituly. Analytici BRE Bank změnili doporučení „koupit“ na nově „akumulovat“. Negativní tlak na akcie ČEZ mohou zprostředkovaně vyvíjet obavy ohledně budoucnosti několika milionové investice maďarské skupiny MOL v Chorvatsku. Její akcie propadly na nové 16měsíční dno a ČEZ je druhým největším akcionářem firmy po Maďarsku, které nyní tlačí na odprodej problematického podílu v chorvatském koncernu INA kvůli urovnání mezinárodního konfliktu. ČEZ dále oznámil, že jaderná elektrárna Temelín bude o víkendu pracovat ve sníženém výkonu. Důvodem je výměna měření teploty ložiska jednoho ze čtyř hlavních cirkulačních čerpadel.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.