Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Albánská vláda chce jednat s ČEZ, obává se mezinárodní arbitráže (+komentář)

Albánská vláda chce jednat s ČEZ, obává se mezinárodní arbitráže (+komentář)

21.10.2013 19:08, aktualizováno: 22.10. 13:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Albánská vláda vyzve českou energetickou společnost ČEZ (506,1 CZK,-0,73%) k urovnání sporu, který propukl kolem působení české firmy v roli distributora elektřiny v Albánii. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na slova albánského ministra energetiky Damiana Gjiknuriho. Tirana od tohoto kroku očekává, že se vyhne mezinárodní arbitráži. 

 Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur koupila 76 procent v tamním distributorovi. ČEZ má ale s investicí v Albánii potíže již delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatily, a albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele. Následovala série složitých jednání s albánskou vládou, při nichž se zatím nepodařilo najít konsensuální řešení. V listopadu CEZ Shpërndarje odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

ČEZ již na konci listopadu oznámil, že je jeho ztrátová albánská divize na prodej a vyzval případné kupce k projevení zájmu. Nadále se ale snažil s tamní vládou vyřešit spor o dovoz elektřiny a ceny. V listopadu ČEZ kvůli ztrátám zhoršil výhled hospodaření albánské divize a uvedl, že nejpravděpodobnějším výsledkem sporu bude zřejmě jeho odchod z Albánie.

V prosinci albánská vláda ČEZ obvinila, že jí dluží miliardu dolarů na škodách, které v Albánii firma způsobila. Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky tehdy slíbilo, že podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo proces prodeje CEZ Shpërndarje. ČEZ tehdy albánskou vládou zmiňovaný dluh zpochybnil s tím, že zatím nemá informace od albánské strany, z jakých položek by se domnělé nároky měly skládat. 
 
Albánský regulační úřad v lednu odebral CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu. Albánská společnost již byla vyřazena z konsolidačního celku Skupiny ČEZ a na její hospodářské výsledky tudíž nemá žádný vliv. ČEZ vede arbitráž na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovaly Česko i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky. 

Martin Novák finanční ředitel skupiny ČEZ před měsícem v rozhovoru pro Patria.cz odpovědel na dotaz jak se dále vyvíjí arbitráž, kterou ČEZ vede s albánskou vládou následovně: "Už se rýsuje její konkrétní podoba, zanedlouho bychom měli mít hotovou i finální kalkulaci částky, kterou budeme v arbitráži vymáhat." 

 
Tirana se podle Reuters nynějším krokem chce vyhnout riziku vysoké pokuty, která by nejen těžce dolehla na celý energetický systém této chudé balkánské země, ale poškodila by i pověst Albánie v očích zahraničních investorů. Vláda proto vytvořila speciální tým, který bude pověřen úkolem rozhovory s ČEZ dojednat.

"ČEZ stále pokračuje v přípravě na mezinárodní arbitráž, která je již v pokročilé fázi. Nicméně je samozřejmě možné, že arbitrážní řízení skončí smírnou cestou, formou férového narovnání mezi oběma stranami," sdělila dnes mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Dodala, že ČEZ albánskou stranu k dvoustrannému jednání v minulosti opakovaně vyzýval.

CEZ Shpërndarje také čelí od poloviny roku arbitráži o 108,5 milionů eur, tedy asi 2,8 miliardy korun kvůli vypovězení smlouvy o vymáhání dluhů s firmou Debt International Advisory. 

Podle ministra Gjiknuri je přímé jednání nejlepším řešením. "Pokud by konflikt kvůli arbitráži trval dlouhá léta, zablokovalo by to investice do (energetického) sektoru a poškodilo by to celý elektrický systém, který je už nyní ve finanční krizi," řekl ministr energetiky. 

Gjiknuri nicméně obvinil ČEZ, že nesplnil své smluvní závazky v oblasti investic. Dřívější albánské vládě, kterou před pěti týdny nahradil nynější socialistický kabinet premiéra Ediho Ramy, vytýká ministr nedostatek kontroly nad divizí CEZ Shpërndarje.

(Zdroj: ČTK, Reuters ČEZ)


Čtěte více:

Albánské divizi ČEZ hrozí arbitráž za 2,8 miliardy korun. Skupinu prý neovlivní (+ komentář)
24.06.2013 12:10
Albánská distribuční společnost skupiny ČEZ (CEZ Shpërndarje) čelí arb...
Bývalá albánská divize ČEZ obnovila dodávky spotřebitelům a splatila dluh
14.08.2013 17:10
Bývalá albánská divize české elektrárenské společnosti ČEZ (451 CZK, 1...
Správce bývalé albánské divize ČEZ rezignoval, nesouhlasí s chystaným zestátněním
10.10.2013 9:30
Z čela albánské distribuční firmy CEZ Shpërndarje, kterou donedávna ov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data