Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké veřejné investice na poválečném minimu. Šetří se na silnicích, výzkumu i školství

Americké veřejné investice na poválečném minimu. Šetří se na silnicích, výzkumu i školství

12.11.2013 13:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americký prezident Barack Obama za pět let působení v úřadu ohlásil několik velkých iniciativ, které měly povzbudit investice do infrastruktury. Zarytý odpor republikánů v Kongresu, kteří tlačí na ořezávání státních výdajů a snižování veřejného dluhu, tyto snahy účinně otupil. Federální vláda a samosprávy v jednotlivých státech vydávají na investice nejméně od konce druhé světové války.

Podle údajů sestavených deníkem Financial Times hrubé kapitálové investice veřejného sektoru ve Spojených státech klesly na pouhých 3,6 % HDP. Poválečný průměr přitom činí 5 %. Za největšího viníka je považován tristní stav amerických veřejných financí a neschopnost politiků ve Washingtonu shodnout se na tom, kde by se mělo nejvíc šetřit.

Pokles investic do sektorů a služeb obhospodařovaných státem je výsledkem dlouholeté války mezi nekompromisními republikány, kteří kontrolují Sněmovnu reprezentantů, a stejně neústupnými demokraty, jimž patří Bílý dům a Senát. Zatím poslední dějství se odehrálo před několika týdny při jednání o dluhovém stropu a rozpočtu na příští rok, kdy ani jedna ze stran nebyla ochotná smířit se s většími ústupky. Řešení bylo nakonec odsunuto o několik měsíců, avšak je pravděpodobné, že největší obětí budou opět investice, jelikož v penzích a sociální podpoře bez radikálních reforem příliš prostoru pro úspory není. Podle řady ekonomů u investičních položek jde o šetření na nesprávném místě, jelikož se tím podkopávají základy pro budoucí růst.

Obamova administrativa hodlá trend radikálně zvrátit už v příštím roce. „Kapitola federálních investic má v rozpočtu na rok 2012 přiděleno 475 mld. USD. Pokud se podíváte na náš návrh pro příští rok, najdete tam 625 mld. USD. Navrhujeme velmi velký nárůst, a to proto, že země nedostatečně investuje do infrastruktury, neinvestuje do výzkumu a vývoje,“ tvrdí Jason Furman, předseda rady Obamových ekonomických poradců. Jelikož se úsporně naladěným republikánům takový nárůst bude sotva líbit, dá se v lednu očekávat tuhá bitva o každý proinvestovaný dolar.

Infrastrukturní kapitoly rozpočtu jsou na tom bídně od recese z let 2008-2009, avšak klesající trend lze pozorovat už od konce 60. let minulého století. Výdaje na stavbu dálnic setrvale klesají 13 let v řadě, jelikož hlavní zdroj jejich financování – palivové daně – není navázán na inflaci, a navíc kvůli vyšší účinnosti stále klesá spotřeba benzínu.

Obama si dal za úkol zvrátit trend hned od začátku své první předvolební kampaně. „Odpověď na naše fiskální problémy nemůže být šetření na investicích do vzdělání, energetiky, inovací a infrastruktury – investice jsou klíčem k dlouhodobému růstu,“ prohlásil budoucí prezident v projevu na Kettering University v červnu 2008.

Zkraje Obamova prvního funkčního období veřejné investice doznaly nárůstu a díky pokrizové fiskální stimulaci se přechodně držely na nejvyšší úrovni od začátku 90. let minulého století. Následující škrty si však vybraly tvrdou daň a dočasný nárůst přešel v prudký pokles pod původní úroveň. Nejvíc postižená je infrastruktura, obzvlášť výstavba škol a dálnic, o něž se starají státy a obce.

Výdaje na výzkum a vývoj zatím klesají jen mírně, ale pokud se bude dál plošně škrtat, čekají hubené roky i je. Řadu průlomových objevů ve vědě přitom umožnily státem dotované instituce.

(Zdroje: FT, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data