Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lízal (ČNB) na Patria.cz: Korunu udržíme na 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší. Posun intervenčního cíle výše není nereálný

Lízal (ČNB) na Patria.cz: Korunu udržíme na 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší. Posun intervenčního cíle výše není nereálný

19.11.2013 18:53

ČNB říká, že bude kurz udržovat „poblíž 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší“, člen bankovní rady Lubomír Lízal nicméně v dnešním online rozhovoru na Patria.cz na požádání vykreslil hypotetické ale reálné důvody pro případné zvýšení tohoto cíle. Koruna po jeho slovech oslabila k euru na úrovně nevídané od konce března 2009 a dostala se až na 27,372 CZK/EUR. Rozhovor ale přinesl i mnohé další zajímavé informace.

Lizal také dnes v online rozhovoru na Patria.cz uvedl, že nelze čekat stejně četné změny v nastavení měnové politiky jako v případě použití úrokových sazeb, které ČNB dostala na technickou nulu již před rokem. „ Jelikož kurz je poněkud kvalitativně jiný nástroj, změny v ekonomice budou muset být výraznější, abychom zvažovali změnu jeho nastavení,“ vysvětlil člen bankovní rady.

V reakci na konkrétní dotaz Lubomír Lízal popsal hypotetický scénář, který by podle něho byl důvodem ke zvýšení intervenčního cíle ČNB na 28 CZK/EUR takto: „V Evropě se zpomaluje hospodářský růst, stále nejsou dořešeny problémy tamního bankovního sektoru, jih Evropy se stále potácí v problémech. ECB snižuje opět sazby, přesto dochází k trvalému poklesu cen v eurozóně. Přes importní ceny se výrazně prohlubují deflační tlaky.“ Zároveň dodal, že si tento vývoj dokáže představit a nepovažuje ho za „nijak dramatický či nerealistický“.

Svým dnešním vyjádřením se Lízal názorově zařadil po bok guvernéra ČNB Miroslava Singera, který v neděli v České televizi rovněž připustil, že by centrální banka mohla během následujícího roku a půl mohla znovu intervenovat a oslabit korunu. Úprava intervenčního cíle by však podle guvernéra vyžadovala „ strašně dramatickou změnu“ ekonomických podmínek.

Deflace vylučuje prosperitu

Viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík den po zahájení intervencí ČNB označil za jejich hlavní přínos udržení a tvorbu nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly v případě deflace mnohem větší. „Deflace vylučuje prosperitu země stejně jako vysoká inflace či hyperinflace,“ podtrhnul dnes v online rozhovoru nebezpečí poklesu cenové hladiny Lubomír Lízal.

Kritici intervencí ale hovoří o upřednostňování exportérů na úkor ostatních firem a spotřebitelů. „Náš primární argument je měnový, tedy udržení cenové stability a odvrácení rizika deflace. Zvolený nástroj má vedlejší pozitivní efekty, tedy ono zvýšení konkurenceschopnosti českého exportu. Že z toho některá média dělají primární důvod, nás mrzí a snažíme se to vysvětlit. Na druhou stranu, tento druhotný pozitivní efekt je vítaným povzbuzením pro ekonomiku,“ dodal dnes k celé věci Lubomír Lízal.

Odmítl, že by cíl udržení cenové stability mohl být dosažen lépe například skrze kvantitativní uvolňování měnové politiky nákupem českých státních dluhopisů ve stylu amerického Fedu, nebo dodáním likvidity bankovnímu sektoru ve stylu ECB. „Český bankovní sektor je plný likvidity, tedy operace, dodávající likviditu nemohou v našem případě fungovat,“ uvedl Lízal.

Česká ekonomika se podle názoru člena bankovní rady nachází v situaci takzvané pasti likvidity, která může nastat při nízkých úrokových sazbách a při očekávání klesajících cen. „Pak se totiž vyplatí jen nečinně „sedět na penězích“, protože se reálně zhodnocují samy od sebe. Peníze se tak začínají v ekonomice stále pomaleji obracet, a i když jich je hodně, tak HDP i cenová hladina mohou klesat,“ upozornil člen bankovní rady ČNB.

Podle Lubomíra Lízala je nyní potřeba „dát české ekonomice impuls, aby peníze začaly ve zvýšené míře obíhat“, tedy uvolnit měnové podmínky. „Oslabení koruny se poměrně rychle probublá ekonomikou, zajistí jistotu zaměstnání tisícům lidí a ochrání ty nejhůře sociálně postavené,“ dodal dnes Lízal k důsledkům posledního měnového rozhodnutí ČNB.

Rozhodně také nelze brát intervence ČNB jako útok na drobné střadatele. „Koruna neztratila vnitřní hodnotu. Nikdo, kdo spoří v korunách, o nic nepřišel. Stokoruna, kterou lidé měli v peněžence před oslabením koruny, má pořád hodnotu sto korun,“ uvedl dnes Lubomír Lízal s tím, že většina obyvatelstva má příjmy i výdaje v korunách, takže oslabení koruny vůči euru o 5 procent automaticky neznamená zchudnutí populace.

Po masivním nástupu intervencí a splnění cíle přišel útlum

Centrální banka zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu před necelými dvěma týdny - ve čtvrtek 7. listopadu. Od té doby podle Lubomíra Lízala z ČNB zaznívá, že „kurz bude poblíž 27 CZK/EUR, nebo i mírně slabší.“ Slova navíc ČNB hned od oznámení svého záměru doprovodila i rasantními činy. Kurz koruny (se) tak drží již druhým týdnem na úrovních, kde jej chtěla centrální banka mít.

„V prvních dvou dnech bylo naše obchodování na trhu masivnější, než většina účastníků trhu asi očekávala,“ uvedl dnes Lubomír Lízal v online rozhovoru ke spekulacím, že ČNB v den oznámení intervencí za koruny nakoupila až 5 miliard eur.

Následně nepřímo potvrdil, že objem intervencí od té doby ochabl. „V souladu se zkušenostmi jiných centrálních bank, které provádějí či prováděly podobné operace, četnost a objem obchodů v čase klesaly,“ uvedl Lubomír Lízal s tím, že konkrétní čísla budou centrální bankou zveřejněna „ve standardní čas“.

A jak celý proces intervenčních obchodů ČNB na devizovém trhu funguje? „Intervence na devizovém trhu je běžný obchod. Za nově vydané koruny ČNB při intervencích nakoupila eura. Za nulových úrokových sazeb centrální banka při intervencích vytváří české koruny bez jakýchkoli nákladů. Tyto nově vydávané koruny jsou vyměněny za eura a tato eura ČNB investuje do kvalitních cenných papírů, především vládních dluhopisů zemí jako jsou Spojené státy, Německo, Švédsko, Kanada a Austrálie. Za koruny, které jsme při intervencích vydali, se tedy zvýšily devizové rezervy a do devizových zásob ČNB získáme kvalitní zahraniční cenné papíry,“ vysvětlil dnes na Patria.cz Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB. 
 
Kompletní online rozhovor členem bankovní rady Lubomírem Lízalem na Patria.cz čtete zde 


Čtěte více:

ČNB oznámila intervence a prudce srazila korunu. Chce ji držet u 27 k euru
07.11.2013 13:08
Česká národní banka oznámila devizové intervence směrem oslabení české...
D. Marek - Celkový ekonomický dopad měnových intervencí ČNB by měl být pozitivní (video)
07.11.2013 18:10
Česká národní banka dnes ohlásila měnové intervence spolu s explicitní...
ČNB včera nakoupila eura za miliardy. Jak intervence fungují a kdy skončí? (+komentáře)
08.11.2013 11:35
Česká národní banka včera ve snaze podtrhnout důvěryhodnost svých slov...
Tomšík (ČNB): Intervence zabrání ztrátě pracovních míst a podpoří spotřebu. Deflace by bolela víc
08.11.2013 17:17
Hlavní přínos devizových intervencí vidí Česká národní banka v udržení...
ČNB: Důvody a přínosy oslabení koruny - nejčastější otázky a odpovědi
08.11.2013 20:34
Zprostředkováváme dokument ČNB v nezměněné podobě:Proč ČNB rozhodla o ...
Singer: Slabší korunu udržíme alespoň rok a půl, ekonomice to pomůže
13.11.2013 8:06
Česká národní banka (ČNB) bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 Kč...
Rusnok: Devizové intervence prospěji tuzemské ekonomice i rozpočtu
13.11.2013 14:55
(doplněno o komentář ministra financí Fischera) Devizové intervence Če...
Singer: Intervence mají posílit konkurenceschopnost ČR, do cen potravin se dramaticky neprojeví
15.11.2013 14:12
Devizové intervence, které ČNB zahájila minulý týden, nebudou mít dram...
Singer (ČNB): Nevylučujeme další intervence, jsou ale málo pravděpodobné
18.11.2013 7:53
Pokud devizová intervence, která má za cíl oslabit národní měnu a se ...
27,0 je možná málo, centrální banka slovně tlačí kurz koruny výš
19.11.2013 15:01
Korunu dnes vyvedla z klidu znovu Česká národní banka. Nikoli snad pří...

Váš názor
  • Mimochodem Lízale
    20.11.2013 11:09

    Tahle drobná "náhoda" bude mít pro českou ekonomiku poměrně negativní konsekvence... Jak asi bude ČR v následujícím období úspěšná v refinancování státního dluhu (míním tím za jaké úroky se jí bude dařit obměńovat splatné dluhopisy za nové - a bavíme se o emisích v řádu stovek miliard, ne usmolených 20 mild pro české příštipkáře? Odpověď se přímo nabízí - investoři nakupující naše dluhopisy budou logicky požadovat vyšší rizikovou přirážku, protože ČNB dala jasně najevo (ve spolupráci s českou vládou - tedy emitentem dluhopisů), že jim nedělá žádný problém účelově znehodnotit peníze investorů s odůvodněním "vyšších zájmů"... Druhá věc je, kdo má zájem na vyšším růstu inflace, v překladu znehodnocování měny. Je opravdu ČNB ta instituce, která má dbát na znehodnocování vlastní měny? To jsme se dostali do Kocourkova. Stavíte střechu dřív, než základy :-)) Jedním slovem trotli.
    Jesse
  • sbalte kufry a utíkejte pryč
    20.11.2013 10:29

    Jste-li mladí, je-li vám do 35ti let, umíte-li jazyky, sbalte kufry a utíkejte z této posrané země někam do nějaké nezávislé země. Tady to bude už jen a jen horší. Spekulovat můžete odkuďkoli, kde je internet.
    MarcoPolo
  • :)))
    20.11.2013 10:26

    munice čnb vystřílena a Tomšík přichází s tímhle.. (ČNB): Rychlý odhad HDP za 3Q naznačuje, že se česká ekonomika možná vrací do recese
    bob
    • Re: :)))
      20.11.2013 10:53

      a ke všemu už klepou na dveře vlády, ekonomičtí experti slávka sobotky.. třeba mládek :)) http://www.youtube.com/watch?v=FqEPCFQAHV8
      bob
  • Zajímavý souběh.
    20.11.2013 9:26

    Prodej státních dluhopisů byl pro velký zájem předčasně ukončen právě ve chvíli, kdy byla provedena intervence proti koruně. Náhoda? http://www.novinky.cz/finance/319611-lide-statu-pujcili-21-miliard-cnb-jim-ale-jejich-investice-znehodnoti.html Guvernér ČNB přitom chodí na zasedání vlády! Že by Fišer se Singerem opravdu nic o plánovaných krocích nevěděli?! Oba patří do stejného klanu pánů Izraelitů.
    jarom
  • koukám na kurz 27,319
    20.11.2013 9:13

    a neskrývám radost. Tak to konečně začalo. Čekal jsem na to mnoho let. Od roku 2002 do roku 2007 jsem na kurzu koruny prodělal v exportu 87 000 000 korun, které si vzala ČNB. 80 lidí přišlo nevratně o práci. Nejsem sám, jsou nás podobných tisíce. Lidé jim tehdy tleskali, jejich výplaty posilovaly někdy i 20 % za rok, ale i přes to chtěli pořád víc. Dovozci pohádkově bohatli, ale zboží nezlevňovali. Teď to dostanou všichni nazpět. Znehodnocené životní úspory, růst veškerých cen, zlikvidované firmy, nesmyslné zákony, zkrátka dojebaná celá naše země. Když si čtu odpovědi pana Lízala, tak nevím jestli se mám smát, nebo plakat.
    oradapoisson
  •  
    20.11.2013 8:06

    trh chce ale inovace a kvalitni zbozi, ne ceskou vetes a sunt. nasi exporteri potrebuji inovovat nebo zkrachovat. ne dotace z cnb. ja jsem pro trzni vyvoj. netrzni podpora neschopnosti bude pro nas dlouhodobe drazsi nez pripadny krach nekolika spolecnosti.
    matous
  • domácí úkol :)
    19.11.2013 21:26

    kolik procent HDP činí průmysl? kolik procent HDP činí export? kolik procent HDP činí export do EU? a Německa? kolik procent činí zbývající procenta HDP? komu kroky ČNB skutečně slouží? Importu nedostatečné poptávky EU?
    mša
    • Jáj, aký úkol
      19.11.2013 22:19

      To každý vie, že oslabenie koruny pomôže importérom do ČR. Napríklad naši chalani vozia do Česka turistov a obchod ide dobre, no terazky bude ešte lepšie, veru hej. Praha na tom tiež veľa zarobí, a ako hovorieval strýko Klausko, dokiaľ Praha stojí, nemám, o českú ekonomiku obavy, veru tak.
      Šaňo
      • Re: Jáj, aký úkol
        19.11.2013 22:41

        tož Šaňo, šak ona si i ta netáhla, pokud bude hůř, konečně uvědomí kdo je živí
        mša
        •  
          19.11.2013 22:55

          Jáj, s týmto choď strašiť staré baby, peňazí je všade dosť a keď bude málo, natlačia sa ďalšie, Junkerko dobre povedal. Z Bruselka sme dobre živený, veru hej.
          Šaňo
          •  
            19.11.2013 23:02

            šak jo, bruselko je dělný spolek. Si dovedu představit jak se tam nadýmají podobně jako pan Lízal :))
            mša
            •  
              20.11.2013 4:18

              http://czech.ruvr.ru/2013_11_19/Casopis-Forbes-napsal-o-anonymnim-trhu-s-vrazdami-na-Internetu/
              Azb
  •  
    19.11.2013 20:44

    "Za koruny, které jsme při intervencích vydali, se tedy zvýšily devizové rezervy a do devizových zásob ČNB získáme kvalitní zahraniční cenné papíry,“ vysvětlil dnes na Patria.cz Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB." ... jak muze neco koupene za cosi vytvorene z niceho mit vubec nejakou kvalitu? centralni bankovnictvi je absolutni podvod a singer i lizal uz davno meli mit diru uprostred cela. jak je mozny, ze jakykoliv stat na tyto podvody vubec pristoupi?
    Azb
    •  
      19.11.2013 21:35

      je to spatny, kdyz si banka zacne zamenovat rust ekonomiky s rustem inflace..
      Azb
      •  
        19.11.2013 21:38

        přesně
        mša
        •  
          19.11.2013 21:47

          exprezident vyjadřoval svůj nesouhlas s chemickými pokusy jemně. A prezident současný se s tím nemazal, když měl zákonné možnosti
          mša
          •  
            19.11.2013 22:02

            vidim to tak, ze se sigr zavazal vytvorit armadu levne pracovni sily, ktera bude konkurovat te cinske. takovy cesky pasacek neboli pimp. good luck, but leave me out of it..
            Azb
    •  
      19.11.2013 21:24

      Odvoláni mohou být jen pokud přestanou splňovat zákonné podmínky výkonu funkce nebo pokud se " dopustí vážného pochybení." Tak to by mohl být důvod, pro mnou nevolenou hlavu státu, hlavu zastupující /jeho slovy/deset milionů "poddaných". Obzvláště , když v únoru resp. v březnu splní skoro veřejný slib, jednomu ze svých věrných. A ten by mohl zase vše uvést do "přirozených"kolejí.
      AMN
      •  
        19.11.2013 21:29

        aničko, pročpak se nenaučíš jasně formulovat? Nějaký mindrák?
        mša
        • MŠA
          19.11.2013 21:58

          já si ponechám své "žvatlání " a tobě ponechám tvé "kopírování". Inspirací pro mě budeš v momentě, až zaregistruji, že hodíš do placu jakýkoli pozitivní investiční stock , a né že se sem chodíš jen vykecávat a "rýpat" např.do mě. :-)
          AMN
          • Aničko,
            19.11.2013 22:06

            podívej se, laskavě, o čem je řeč a pak poučuj, ok? O svých obchodech mluvit nebudu. Alespoň to bys mohla pochopit. Ok?
            mša
            • Re: Aničko- asi to bude na mě,
              19.11.2013 22:12

              ale toto jméno nepoužívám.Tvé obchody nikoho nezajímají - ale tipy - jsou vítané, aby se nejevilo, že zde dáváš volný průchod svým nevybouřeným/neuspokojeným/ frustracím např, politickým. btw, Toto je akciový, investiční chat - proto můj dotaz na investice - pokud jsi to nepochopila.
              AMN
              •  
                19.11.2013 22:19

                já jsem Tě pochopila. Téma je Lízal. Chápeš to?
                mša
                •  
                  19.11.2013 22:26

                  Lízal nebo Tomšík - to je stejné - oba doufám budou odvoláni - ani jeden mně nepřinese dolar navíc a nepřispěje k mým ziskům ani ztrátám. Chápeš to ? Čím obohatíš tento akciový chat. Politický diskus tu nikoho nezajímá - chápeš to ?
                  AMN
                  •  
                    19.11.2013 22:31

                    budu krafat o politice, třeba. Chápeš to, Velká sestro?
                    mša
          • Re: MŠA
            19.11.2013 22:00

            neni tady nekde zuzka?
            Azb
            • AZB
              19.11.2013 22:04

              musíš požádat Buffa, aby se jí omluvil a slíbil, že jí přestane pronásledovat a urážet -poté se možná vrátí - také mně tu chybí ? Proč se ptáš mě ?
              AMN
              • Re: AZB
                19.11.2013 22:13

                jen tak, jsem tu dlouho nebyl, tak se ptam zname tvare na znamou tvar :)
                Azb
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university