Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom dostal pod stromeček reaktor ve Finsku. V zahraničí má sjednáno už 20 bloků

Rosatom dostal pod stromeček reaktor ve Finsku. V zahraničí má sjednáno už 20 bloků

23.12.2013 12:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská státní jaderná korporace Rosatom si před Vánoci zajistila bohatou nadílku: zakázku na stavbu jaderného reaktoru, který bude z třetiny vlastnit a provozovat. Sérii smluv o stavbě nové jaderné elektrárny Hanhikivi 1 u finského městečka Pyhajöki, majetkových podílech v ní a dalších podmínkách o víkendu v Helsinkách podepsali zástupci vedení Rosatomu a společnosti Fennovoima.

Fennovoima, která si stavbu Hanhikivi objednává, patří skupině 60 finských průmyslových, obchodních a energetických firem s názvem Voimaosakeyhtio SF. Ta uzavřela s Rusy dohodu o tom, že 34% balík ve Fennovoimě připadne Rosatomu. Hlavním akcionářem Fennovoimy byla donedávna německá energetika E.ON. V souladu s odklonem mateřské vlády od jádra Němci svůj 34% podíl v podniku v únoru prodali finským partnerům, kteří pro něj teď našli nového majitele. Rosatom se tak krom stavitele stane i investorem a provozovatelem elektrárny (s třetinovou účastí).

Stavba elektrárny, jejíž plánovaný výkon by měl činit 1200 MW, by měla začít v roce 2015. Finský parlament ji schválil v roce 2010. Do tlakovodního reaktoru modelu AES 2006 z řady VVER 1200 bude zaváženo palivo společnosti TVEL, která spadá pod Rosatom. Kontrakt na jeho dodávku byl také podepsán v Helsinkách. Model AES 2006 nabízí i česko-ruské konsorcium MIR 1200 v tendru na dostavbu JE Temelín.

Přímé rozhovory mezi Fennovoimou a ruskou stranou začaly v dubnu letošního roku. Dříve Finové jednali i se společnostmi Areva a Toshiba, avšak v dubnu 2013 oznámili, že se zaměří pouze na rozhovory s Rosatomem. Jejich rozhodnutí ovlivnilo několik faktorů. Kromě toho, že technologie VVER 1200 zadavateli zakázky vyhovuje z technického, ekonomického a bezpečnostního hlediska, sehrála důležitou roli i skutečnost, že Rosatom má ve Finsku dobré reference. Již 30 let zde bezchybně a spolehlivě pracují dva bloky jaderné elektrárny Loviisa s reaktory VVER 440. Představitelé Rosatomu také naznačili, že na finské stavbě se budou podílet i české firmy. Konkrétně má jít o dodávky zařízení a komponent, tedy produkce s vysokou přidanou hodnotou.

Celkové náklady reaktoru ruského designu zveřejněny nebyly. Odborníci je odhadují na 5-6 mld. USD, což by znamenalo, že příspěvek Rosatomu dosáhne zhruba 2 mld. USD. Není jasné, kolik ruská strana za vstup do Fennovoimy zaplatí, ale podle zdrojů deníku Kommersant se jí majetková účast vyplatí. Stavba jaderného bloku by měla být výhodná i pro finské firmy z řad provozovatelů elektrárny, jelikož budou proud odebírat za cenu odpovídající výrobním nákladům, což by mělo být 50 EUR za MWh. To jim od roku 2024, kdy má elektrárna začít dodávat proud, umožní ušetřit, jelikož jaderná energie je v porovnání s průměrnými cenami ve finském sektoru skandinávského energetického trhu Nord Pool levnější. Pro srovnání, britská vláda nedávno poskytla francouzské společnosti EDF cenovou garanci na elektřinu z plánovaných bloků v lokalitě Hinkley Point ve výši 92,5 GBP za MWh.

Ve slušnou návratnost investice doufá i Rosatom, a to prostřednictvím prodeje elektřiny na finském trhu. Rusové si prý udělali prognózu vývoje cen, porovnali je s náklady a došli k závěru, že spoluvlastnictví je perspektivní záležitostí. Pro ruskou korporaci, která zatím v zahraničí elektrárny nevlastní, se bude jednat o první vstup na energetický trh mimo Rusko. Své reaktory bude vlastnit i v chystaném projektu Akkuyu v Turecku, ale zde bude zpočátku elektřinu prodávat za fixní tarif.

Ceny na Nord Poolu, kterým projde 70 % elektřiny spotřebovávané ve Finsku, Norsku, Švédsku, Dánsku, Litvě a Estonsku, se rok od roku značně liší a závisí zpravidla na faktorech mimo lidskou kontrolu. Letos a loni například ruský vývoz energie do Finska výrazně klesl kvůli pádu cen, který byl zapříčiněn vysokou úrovní vody na tamních tocích a nadprodukcí hydroelektráren. Rusům pomůže, že na blok budou dodávat vlastní jaderné palivo. Dalším bonusem bude získání licence u místního regulátora, který je považován za jednoho z nejpřísnějších na světě. Poslední překážkou před realizací Hanhikivi 1 je získání souhlasu každého akcionáře Fennovoimy. Konečné investiční rozhodnutí by mělo padnout do února příštího roku.

Rosatom nabízí možnost spolufinancování svých reaktorů téměř ve všech zahraničních tendrech, kterých se účastní. V některých případech (Bělorusko, Bangladéš) jsou bloky financovány garantovanými úvěry ruské vlády, což však znamená, že po jejich dostavbě se octnou v zahraničních rukách. Po podpisu smluv rámujících projekt výstavby JE Hanhikivi 1 se počet jaderných bloků budovaných v zahraničí Rosatomem zvýší na 20. Celková hodnota jeho zahraničních kontraktů všech druhů převyšuje 74 mld. USD (kolem 1,5 bilionu Kč).

(Zdroje: Rusatom Overseas, Kommersant, UPI, Fennovoima, Atominfo.ru)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university