Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Draghiho efekt a cynické fantazie

Krugman: Draghiho efekt a cynické fantazie

16.01.2014 7:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Snažím se srovnat si své myšlenky týkající se vývoje v Evropě a vhodným nástrojem může být následující obrázek. Porovnává poměr vládního dluhu k HDP s výnosy desetiletých vládních dluhopisů u několika evropských zemí. Vyznačena je situace ke dvěma datům, první z nich je vrchol krize v eurozóně v roce 2011 a druhý ukazuje současný stav:

Krugman

Náklady financování u zadlužených evropských zemí klesly, a to o hodně. Není to ale výsledkem utažené fiskální politiky, která by snížila míru zadlužení. Ta totiž naopak vzrostla, příčinou je hlavně ekonomický pokles a deflace. Ve skutečnosti tak došlo k tomu, že vztah mezi sazbami a dluhem se výrazně zploštil. Proč k tomu došlo? Velice pravděpodobně je ve hře „Draghi efekt“. Tedy ochota ECB fungovat jako věřitel poslední instance, která eliminovala paniku na trzích. Navíc je možné, že došlo i ke snížení rizikových prémií spojených s politickým vývojem v jednotlivých zemích. Ukazuje se totiž, že jejich odhodlání zůstat v eurozóně za každou cenu je obrovské.

Je tedy krize v eurozóně u konce? Ne a nebude, dokud nedojde k posunu v dluhové dynamice. Navíc ještě v žádné zemi nedošlo k tomu, že by klesající mzdy vedly k jasnému oživení taženému exporty. Nebo k tomu, že by se fiskální utahování konečně projevilo snížením zadlužení. Jsem europesimista, ale musím uznat, že celý plán možná bude fungovat. Ekonomické, lidské a politické náklady budou obrovské a celé se to stále může rozpadnout. Ochota ECB k záchranným krokům ale Evropě poskytla prostor k dýchání, píše na svém blogu Paul Krugman. Následně se věnuje tomu, co nazývá „cynickými fantaziemi“:

Pokud chcete dosáhnout racionální diskuse o bitcoinu, zlatu a dalších libertariánských tématech, dostane se vám hodně cynických poznámek o tom, jak funguje vláda. To mimochodem ukazuje, že jde do značné míry o politická témata. Když řeknete, že hodnota bitcoinu není směrem dolů ničím omezena, čelíte tvrzení, že vláda také může snížit hodnotu dolaru na nulu. Problém však spočívá v tom, že vláda se přece jen stará o svou pověst a do určité míra dokonce i o blahobyt lidí.

Už slyším výhrady, které tvrdí, že vlády svou schopnost tisknout peníze zneužívají. Zní to jako cynický realismus, ve skutečnosti jde ale o cynické fantazie. Ano, je tu Výmarská republika, je tu Zimbabwe. Najdeme v posledních desetiletích ještě něco jiného? Ne. Historie fiat měn je taková, že většina z nich je spravována zodpovědně, s výjimkou období politického chaosu. Data ukazují, že období vysoké inflace jsou stále méně častější, a to i přesto, že nikdo nepoužívá zlatý standard nebo systém jemu podobný (výjimku představuje eurozóna).

Jak jsem tedy uvedl, tvrzení, že vládám se nedá ohledně tištění peněz věřit, zní cynicky a realisticky. Ve skutečnosti je to ale pouze fantazie. Je podobná tomu, když slyšíme, že fiskální stimulace není nikdy ukončena a programy boje s útlumem se stávají programy stálými. To je naprostá lež a ne popis toho, k čemu dochází. Jestliže někdo něco podobného tvrdí, ukazuje na to, čemu chce věřit, ale ne na historický vývoj.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
  •  
    16.01.2014 9:16

    Já s tím závěrem nesouhlasím. Ekonomické a finanční nástroje, které určuje politika (a to je vláda a naopak) nejsou využívány racionálně. Jako jasný příklad uvádím financování vlád a států prostřednictvím DPH. Tato daň byla zavedena v některých zemích jako "dočasný nástroj pro obnovu válkou zničených zemí a jejich infrastruktury". Že by některá z vlád chtěla tento nástroj omezit jsem ještě neslyšel. (Taky by si někdo mohl myslet, že nejdelší dočasné období je 22 let - pokud jde o moc, nikoliv.) A zcele identicky budou fungovat i nové nástroje, pokud nezpůsobí úplný pád vlád, které je používají. Toto podle mne ukazuje historický vývoj.
    Kapitán
    •  
      16.01.2014 10:12

      Tak u nás byla DPHJ zavedena až 1993. Nahradila daň z obratu, tedy nic dočasného. Je to pro podnikatele vhodnější, zdaňuje jim hrubou marži.
      Kalka.
      • Souhlasím z předřečníkem
        16.01.2014 10:41

        Předchozí příspěvek je pravdivý. Takový byl vývoj DPH. Nedomnívám se, že ČR je příklad vyvracející uvedené - dočasná povodňová daň, dočasná solidární přirážka pro vyšší příjmové skupiny, dočasné zrušení daňové slevy pro pracující důchodce a celá řada dalších dočasných opatření. Dočasných proto, že v dané chvíli není žádoucí opak.
        mahamotti
      • asi jo
        16.01.2014 10:39

        ale i kdyby se u nás začalo těžit zlato na 1000 % proti světu, EU nás stáhne beztak do propasti. Já bych vyznamenal Gragiho "makarónem roku" :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů