Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Westinghouse se stahuje z malých reaktorů. Slibnému segmentu dominují Rusové a Číňané

Westinghouse se stahuje z malých reaktorů. Slibnému segmentu dominují Rusové a Číňané

14.02.2014 12:36, aktualizováno: 14.2. 14:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Investice milionů dolarů a více než desetiletí práce na vývoji malých jaderných reaktorů společnosti Westinghouse přijde vniveč. Projekt, do něhož byly kladeny velké naděje a který mnozí označují za budoucnost jaderné energetiky, nakonec americko-japonský podnik vzdal.

Stalo se tak poté, co společnost utrpěla dvojnásobný neúspěch s žádostí o podporu projektu vývoje malých reaktorů v rámci programu jejich komercionalizace u amerického ministerstva energetiky. Americká vláda dala před Westinghousem přednost firmám Babcock & Wilcox a NuScale Power.

První kolo soutěže o státní podporu vývoje malých jaderných reaktorů, které by se v budoucnu mohly uplatnit třeba při odsolování mořské vody, při elektrifikaci odlehlých oblastí bez infrastruktury nebo jako záložní zdroje větších reaktorů, se uskutečnilo v listopadu 2012 a společnost Babcock & Wilcox ze Severní Karolíny v něm zvítězila s projektem malého reaktoru o výkonu 180 MW, pro nějž získala v první fázi podporu 101 milionů dolarů. Ve druhém kole dali experti amerického ministerstva energetiky před Westinghousem přednost projektu reaktoru společnosti NuScale Power o výkonu 45 MW, který získal státní podporu ve výši 226 milionů dolarů. Ani v tomto kole tak Westinghouse se svým projektem reaktoru SMR o výkonu 225 MW neuspěl.

Výkonný ředitel Westinghousu Danny Roderick vycouvání ze slibného segmentu menších reaktorů obhajuje změnou priorit. Společnost se podle něj hodlá plně soustředit na projekt reaktorů AP 1000, jejichž první prototypy buduje v současné době ve Spojených státech a Číně. Ani tento projekt ovšem neprobíhá hladce a problémy s cirkulačními čerpadly způsobily skluz staveb bloků s reaktory AP 1000 (stejný typ, s nímž se Westinghouse účastní tendru na dostavbu JE Temelín) oproti plánu. „Není to problém technologií, problém je v tom, že pro malé reaktory neexistuje dostatek zákazníků,“ tvrdí Roderick. „Pokud je nebudeme vyrábět v počtu alespoň 30 nebo 50 kusů, peníze se nám nevrátí,“ dodává.

Ne všichni ovšem mají stejný názor. Jak uvedl americký deník Pittsburgh Post-Gazette, existuje mnoho firem, které věří, že právě malé reaktory mají budoucnost. Jejich výhodou je relativně nízká pořizovací cena, kratší termín výroby a možnost kombinace výkonu několika reaktorů podle aktuální potřeby.

Společnost Holtec International, která vyvíjí minireaktor o výkonu 160 MW, byla například s žádostí u ministerstva energetiky také odmítnuta, ale přesto dvojnásobně zvýšila investice do projektu. Americká Jaderné regulační komise, která kontroluje komerční jaderný průmysl v USA, očekává první žádost o licenci pro výrobu malých reaktorů v horizontu několika měsíců.

V roce 2011 bylo ve 28 zemích světa v provozu 125 malých a středních jaderných elektráren s celkovou kapacitou 57 gigawattů. Dalších 17 bylo ve výstavbě. Nejmodernějším modulárním projektem se může v současnosti pochlubit Čína. Prim v jejich vývoji hrály za studené války Spojené státy a Sovětský svaz, které s nimi poháněly jaderné ponorky.

V Rusku je vývoj malých reaktorů v plném proudu. Za dva roky má na trh přijít první komerční malý reaktor SVBR-100 chlazený směsí olova a bismutu. Technologii vyvíjí v rámci joint venture ruská státní korporace Rosatom a energetický podnik miliardáře Olega Děripasky. Možnosti jeho uplatnění jsou potenciálně velké.

Výhodou malých reaktorů je snadná doprava i do odlehlých oblastí a vysoká úroveň bezpečnosti. V malých reaktorech totiž na rozdíl od jejich větších souputníků není vysoký tlak, a v případě jakékoli nehody tak nehrozí přehřátí a únik radioaktivního paliva. Reaktory díky tomu nepotřebují nákladné bezpečnostní systémy, ani systém zadržování radioaktivity, protože jsou sestrojeny tak, že elementární fyzikální zákony nedovolují, aby v nich vůbec k nežádoucím reakcím došlo.

 
(Zdroje: Atomic Insights, Pittsburgh Post-Gazette, Atominfo.ru)


Čtěte více:

Reaktory Westinghousu se měly lépe prověřit, tvrdí čínský jaderný veterán
04.12.2013 17:28
Vůbec první jaderná elektrárna stavěná na základě revoluční americké t...
Westinghouse v pátek podá upravenou nabídku v tendru na dostavbu Temelína
19.12.2013 12:41
Americko-japonská společnost Westinghouse v pátek předá energetické fi...

Váš názor
  •  
    27.02.2014 16:41

    Zajímavé je, že se společnost Westinghouse obává nedostatku zákazníků, když mnoho společností na celém světě pracuje na vývoji této kategorie jaderných reaktorů. Například v Rusku probíhá usilovný vývoj reaktorů SVBR-100, které by v blízké době měly spatřit světlo světa. To je velký rozdíl oproti americkým projektům modulárních jaderných reaktorů, které jsou zatím všechny ve fázi projektování.
    Proficak
    • Mnoho společností už právě bohužel ne
      27.02.2014 17:50

      To, že malé jaderné reaktory vyvíjí několik společností na světě už bohužel neplatí. Rusové jsou jednoznačně nejdál a ostatní jim ze zcela nepochopitelných důvodů vyklízí pozice. Evropská Unie bohužel vývoj štěpných technologií téměř nepodporuje, soustředí se na fúzi (a to je běh na dlouhou trať a vždy se bude jednat o obrovské elektrárny, takže alternativa malých reaktorů bude potřeba). V Evropě tedy výzkum malých reaktorů provádějí v podstatě už jen Francouzi a to v omezené míře. Japonci skončili po Fukušimě, teď odpadají Američané (ne všichni ještě je tam iniciativa jiných firem). Čína si vlak ujet nenechá a v budoucnu si zřejmě s Ruskem rozdělí celý trh. Jestli pak budou ostatní brečet, bude to jedině jejich chyba.
      CorAngar
      • Re: Mnoho společností už právě bohužel ne
        27.02.2014 18:10

        Souhlasím, Rusko je skutečně ve vývoji a testování malých reaktorů nejdál. Není to náhoda, ale je to dáno hned několika faktory. Prvním je zkušenost s malými reaktory z ponorek a jaderných ledoborců, dalším podpora, jaké se vývoji jaderných technologií dostává expertům od státu a ještě další přesvědčení podnikatelů jako Děripaska, že se to do budoucna mnohonásobně vyplatí a bude to byznys jako Brno. Malé ruské reaktory mají navíc kromě výroby energie i schopnost vyrábět z mořské vody pitnou, po čemž skočí všechny státy, kde jí je nedostatek. Odmítat jádro jen z ideologických důvodů je nesmysl, a co se týče ekologie, jsou tyto zdroje energie bezuhlíkové a bezpečné.
        Pavel Horák
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.