Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jakou práci by si dnes vybrali velcí finančníci minulosti?

Jakou práci by si dnes vybrali velcí finančníci minulosti?

19.02.2014 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Kdyby došlo k reinkarnaci J. Pierponta Morgana, kým by se tento významný bankéř minulosti stal? Byl by Jamie Dimondem, který nyní stojí v čele banky JPMorgan? Nebo by se Morgan raději vrátil jako šéf private equity společnosti Blackstone Stephen Schwarzman, či jako Leon Black, který stojí v čele společnosti Apollo? Vsadil bych se, že to bude právě u private equity. Nebylo by to ani tak kvůli tomu, že tito „alternativní správci aktiv“, jak sami sobě říkají, jsou dnes podnikavější a dobrodružnější než ředitelé bank. A důvodem není ani to, že příjem Dimonda ve výši 20 milionů dolarů vypadá ve srovnání s příjmy Schwarzmana nebo Blacka téměř skromně. Důvodem je obrovský růst nebankovního financování, které je poskytováno firmám jen s minimem regulace a dohledu. Zdá se, že „nebanky“, které tyto finance poskytují, mají dnes stejný význam jako tradiční banky. A jejich práce je zábavnější.

Uvedené tvrzení dokládají čerstvá čísla zveřejněná investičními skupinami. Před deseti lety dosahovala návratnost vlastního jmění Goldman Sachs svého vrcholu na 40 %. Minulý rok to bylo už jen 11 %. Tato návratnost u společnosti KKR nyní dosahuje 27,4 %. O tom si mohou banky nechat snít. Dříve nebankovní skupiny profitovaly z prodeje firem, které před lety koupily. Dnes už ale tolik transakcí neprobíhá a tak se zaměřily na oblast, která bývala doménou bank. Mohou si to dovolit proto, že banky už neposkytují úvěry rizikovým projektům a zejména malým firmám.

Apollo vlastní aktiva ve výši 160 miliard dolarů a dnes jen čtvrtina z nich souvisí s private equity. Společnost přikročila k mohutné expanzi v oblasti korporátních úvěrů a dluhopisů, což její rozvahu výrazně nafouklo. Blackstone zase minulý týden oznámil, že se hodlá více věnovat hypotéčnímu financování. Úvěrové aktivity těchto společností samozřejmě stále nedosahují takových rozměrů, jako je tomu třeba u JPMorgan. Jsou ale větší než u středně velkých amerických bank. Jes Staley, který dříve pracoval pro JPMorgan, k tomu uvádí: „Dnešní private equity společnosti vypadají jako obchodní banky před sto lety. Jsou opravdu velké a mají vliv.“

Rostoucí vliv nebankovních skupin ale nemusí být pozitivním jevem. Tyto společnosti nečelí takové regulaci, a to jim pomáhá generovat zisky tam, kde se to bankám nedaří. Regulátory to znepokojuje, objevují se varování týkající se trhu s korporátními úvěry. Pozitivní je to, že nebankovní instituce netrpí problémem nesouladu mezi časovou strukturou aktiv a pasiv. Neberou totiž vklady, financovány jsou dlouhodobým kapitálem. Regulátoři se tak domnívají, že tím klesá systematické riziko. A nikdo nepopírá, že boom v této oblasti odráží nenaplněnou poptávku po financích. Je paradoxní, že růst regulace, ke kterému došlo po roce 2008, snížil riziko u bank, ale dal prostor jiným finančním hráčům. Můžeme to považovat za triumf podnikatelského ducha Wall Street či za důkaz její schopnosti obcházet pravidla. Každopádně v popředí zájmu stojí opět finanční arbitráž a generuje zisky, které by se líbily i Morganovi.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • Keby bolo keby
    19.02.2014 11:05

    Predpokladam, ze ta reinkarnacia by prebehla standardnym sposobom. Narodilo by sa nove dieta klasickou cestou (ktore by vsak vykazovalo nejaku nadprirodzenu spojitost s J.P.M.). Ale to dieta by vychovavali iny rodicia v inom prostredi. Dieta by si pravdepodobne vybudovalo uplne iny rebricek hodnot a priorit, kde peniaze by vobec nemuseli byt az na prvom mieste. J.P.M. by tak pracoval v uplne inom obore, uplne inou dravostou, s uplne inymi konickami, a noviny by o nom pravdepodobne vobec nepisali. A tato moja teoria je rovnako bezducha, ako ta v clanku.
    Eco
  • si teda o sobě myslí :-)
    19.02.2014 8:08

    Proč si někdo z té finanční oligarchie nemyslí, že by taky mohli někteří z nich tahat popelnice? :-)))))
    Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data