Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin: Rusko neusiluje o připojení Krymu, použití síly je

Putin: Rusko neusiluje o připojení Krymu, použití síly je "krajní možnost". Gazprom zdraží Ukrajině plyn, ta chce Janukovyče

04.03.2014 12:33, aktualizováno: 4.3. 15:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusko necítí potřebu použít na Krymu ozbrojené síly, i když taková krajní možnost existuje. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin v první besedě s novináři po vpádu ruských vojsk na Krym. Rusko si podle něj vyhrazuje právo využít všech prostředků k ochraně ruských obyvatel nejen na Krymu, ale i v ruskojazyčných regionech na východě Ukrajiny. Separatistické nálady prý ale Rusko vyvolávat nebude a o připojení Krymu nestojí.

Putin prohlásil, že na Krymském poloostrově neoperují ruští vojáci, ale "ozbrojené síly sebeobrany". Moskva podle něj zatím necítí potřebu povolat na Krym své vojenské jednotky, i když taková krajní možnost existuje. Případné použití ozbrojených sil na Krymu bude podle ruského vůdce "plně odpovídat normám mezinárodního práva". Rusko totiž má k dispozici oficiální žádost legitimního ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Případné rozhodnutí o použití vojenské síly bude podle ruského prezidenta v souladu s ruskými závazky i zájmy.

Moskva prý dosud jen posílila ochranu svých vojenských objektů na poloostrově vzhledem k opakujícím se hrozbám. "Stahovaly se tam teroristické bojůvky," řekl Putin. Dodal, že na stranu krymských proruských sil přešlo "bez jediného výstřelu" 22.000 ukrajinských vojáků a několik desítek protiraketových systémů S-300. Tyto informace, které se dnes objevily v krymských médiích, ukrajinská armáda popřela.

Pokud k nezákonnostem dojde i na východě Ukrajiny, použije také tam Rusko veškeré prostředky, které má k dispozici, varoval Putin. Obyvatelé Ukrajiny mají podle něj právo rozhodnout nejen o osudu své země, ale i svého regionu. Nové vedení v Kyjevě podle ruského prezidenta nemá mandát rozhodovat o budoucnosti země. "Jedni podvodníci na Ukrajině nahradili podvodníky jiné," poznamenal Putin.

Ruský prezident zvlášť zdůraznil, že jeho země nechce bojovat s ukrajinským lidem, případné rozhodnutí o nasazení ruské armády bude směřovat jen k jeho ochraně. O připojení Krymského poloostrova k Rusku Moskva podle Putina neusiluje. "Takovou variantu nezvažujeme," řekl.

Viktor Janukovyč je podle Putina stále legitimním prezidentem, i když byl odstraněn od moci. Částečnou legitimitu přiznal ruský vládce i ukrajinskému parlamentu.

Ukrajina oficiálně požádala ruskou justici o vydání svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který se podle ruských médií zdržuje v ruském Rostově na Donu. Novinářům v Kyjevě to dnes oznámil šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Valentyn Nalyvajčenko. O aktuálním stavu Janukovyčova zdraví Nalyvajčenko nemá žádné informace. Šéf kontrarozvědky odmítl komentovat spekulace ruských médií, že bývalý prezident v noci na dnešek podlehl infarktu. Pověsti o Janukovyčově smrti dnes na tiskové konferenci popřel sám ruský prezident Vladimir Putin. Janukovyč je podle něj živ a zdráv, politickou budoucnost ale podle šéfa Kremlu před sebou už žádnou nemá.

Putin se ohradil proti kritice, kterou jeho postup na ukrajinském Krymu vyvolal. Západ si podle ruského prezidenta počíná jako "slon v porcelánu". Veškeré hrozby adresované Moskvě jsou podle něj škodlivé a kontraproduktivní. Šéf Kremlu v této souvislosti komentoval chystaný summit skupiny G8, který má hostit jihoruské Soči a který chce Západ bojkotovat. Jestliže "západní státníci přijet nechtějí, nemusejí", řekl Putin.

Putin odmítl hlasy z ruského parlamentu volající po odvolání ruského velvyslance z Washingtonu. Takové opatření je podle šéfa Kremlu "tou poslední možností", k níž by se jen nerad uchýlil.

Na Ukrajině došlo k protiústavnímu převratu a ozbrojenému uchopení moci, komentoval Putin vývoj v zemi západního souseda od loňského prosince. Prezident Janukovyč se podle něj v únoru po jednání s opozicí fakticky vzdal moci a ztratil šance na znovuzvolení.

Opozice za těchto okolnosti podle Putina neměla důvod k ozbrojenému převzetí moci. "Popření ústavních postupů je v postsovětském prostoru kardinální chybou," zdůraznil šéf Kremlu.

O místě pobytu svrženého ukrajinského prezidenta nejsou žádné informace. Některá ruská média dnes přinesla informaci, že Janukovyč v noci na dnešek v Rusku podlehl srdečnímu záchvatu. Poslanci ruské Státní dumy zprávu popřeli s tím, že jde o projev "informační války Západu".

Sám Putin dnes zprávy o Janukovyčově úmrtí popřel. Novinářům řekl, že se s Janukovyčem před dvěma dny setkal a byl "zdráv a při smyslech". Jednou prý svržený ukrajinský prezident sám půjde na pohřeb svých pomlouvačů.

Gazprom ruší slevu na dodávky plynu pro Ukrajinu

Ruský plynárenský gigant Gazprom od dubna zruší slevu, kterou v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu pro Ukrajinu. Oznámil to dnes šéf podniku Alexej Miller. Gazprom rovněž uvedl, že ukrajinská krize nenarušila dodávky ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy. 

Ukrajina podle Millera v pondělí Gazpromu oznámila, že není schopna zaplatit za únorové dodávky. Celkově prý dluží za ruský plyn přes 1,5 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard Kč). Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že pokud Ukrajina nezaplatí za únorové dodávky, vyšplhá se dluh na téměř dvě miliardy dolarů.

Gazprom by podle Millera mohl Ukrajině nabídnout úvěr v objemu dvou až tří miliard dolarů, aby mohla dluh splatit. Ruské ministerstvo energetiky již minulý týden uvedlo, že vzhledem k nesplacenému ukrajinskému dluhu za dodávky plynu není důvod pokračovat i ve druhém čtvrtletí v poskytování dohodnuté slevy za jeho odběr.

Ruský Gazprom od letošního ledna snížil cenu plynu pro Ukrajinu pro první letošní kvartál na 268,5 dolaru za tisíc krychlových metrů. Dřívější cena, dohodnutá v roce 2009, činila 400 dolarů. Podmínkou snížení ceny byla úhrada dřívějšího dluhu.

Na snížení ceny plynu pro Ukrajinu se na konci loňského roku dohodl ruský prezident Vladimir Putin se svým nyní již sesazeným ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem. Tato dohoda následovala poté, co ukrajinská vláda odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Tento krok ukrajinského vedení ovšem vyvolal na Ukrajině bouřlivé demonstrace, které nakonec vyústily v sesazení prezidenta Janukovyče.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Energetická skupina RWE, která je v ČR lídrem na trhu s plynem, nicméně v pondělí uvedla, že by ji krize na Ukrajině neměla ohrozit. Podzemní zásobníky RWE jsou totiž stále naplněny ze 38 procent a tyto zásoby včetně denních dodávek zemního plynu bez problémů pokryjí spotřebu až do konce topné sezóny.

Další zprávy ohledně ukrajinské krize naleznete v prokliku obrázku:

Ukrajina

(Zdroj: čtk, Reuters)


Váš názor
  • Poslední poznámka
    05.03.2014 18:28

    Vytržená z jakéhosi starého vtipu. .... trocha násilí přeci ještě není fašismus, že ..... No a kde je heranice té krajní možnosti?
    pulec
  • No,
    05.03.2014 17:56

    tak pokud má tuhle argumentaci, ..... 'Rusko si podle něj vyhrazuje právo využít všech prostředků k ochraně ruských obyvatel nejen na Krymu, ale i v ruskojazyčných regionech na východě Ukrajiny........' pak bych všem ruskojazyčným obyvatelům ČR zrušil dlouhodobá víza, dostat vízum by mohli max na 20 dní a poslal bych je všechny domů. Jinak si se stejnou argumentací dovedu představit jejich ochranu třeba v Karlových Varech. To město, zeměpisně v ČR, dneska už taky moc české není, alespoň podle nápisů na obchodech a toho co slyšíte v ulicích. Byl jsem tam nedávno a byl to pro mě docela šok. Na mnoha obchodech už úplně chybí české nápisy a v lepším případě jsou tam 2jazyčné. Ten první a výraznější je samozřejmě v jazyce, hádejte kterém. Samozřejmě, na sídlišti u paneláků jsem nebyl, ale to je skupina lidí, kterou by Putin hájil jen když by se mu to hodilo jako záminka. O lidi nejde nikde na světe. Nic proti nim nemám a sám k nim taky patřím, ale to je skutečnost. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale tahle argumentace a hlavně NEČINNOST (vůbec nemám na mysli nějakou vojenskou akci to bych nechtěl)..... no nic.
    pulec
  • Starý vtip - stále platí
    04.03.2014 17:43

    Právě jsme se dozvěděli, jak vypadá humanitární akce. Vzpomněl jsme si starý vtip: Na sovětsko-čínské hranici z čínské strany poklidně oral sovětský traktor. Náhle byl zákeřně napaden dvojicí čínských stíhacích letadel. Traktor vzlétl, palbu opětoval. Poté, co oba stroje sestřelil, přistál a oral klidně dál...
    sgt.Mike
  • Tygrobijec a pokladů hledač .......
    04.03.2014 16:51

    Strašit a posílat tanky Rusák umí. Na pár holek co zapívají proti němu písničku nebo na novináře co proti němu napíšou článek, je to ostrý hoch, ale stačí aby na něj zadupali Amíci a je hned hodný jako beránek. A že prej ty vojáci bez označení nejsou jeho Há Há Há. Kdo by si proti němu nebo bez jeho vědomí tohle dovolil, když si pro ty co s ním pouze nesouhlasí dojede až do Anglie. Na Rusáka platí jen pár facek. Jen tomu rozumí - jak je vidět.
    .
  •  
    04.03.2014 14:54

    Putin zapomíná, že jestliže mají obyvatelé Krymu právo se oddělit, mají to stejné právo i obyvatelé Čečenska a dalších oblastí Ruské federace......na jeho místě bych džina sebeurčení z láhve netahal........když chtěli to stejné Kaukazané, Moskva reagovala způsobem tak důverně známým z Maďarska 1956, Československa 1968, Afghánistánu 1979 atd......evil empire strikes back
    Vlado K
    •  
      04.03.2014 14:56

      překlep - Kavkazané
      Vlado K
      •  
        05.03.2014 12:31

        když kosovští albánci ukousli kus Srbska, protože díky vysoké porodnosti převážil jejich počet srby,celý svět jim tleskal. Když chce ruská většina na krymu k rusku celý svět je pobouřen. Takže kecy o sebeurčení se používají jen tak jak se to hodí.
        krtek
      •  
        04.03.2014 15:50

        I tak by neškodilo na Kreml shodit několik jaderných pum !! Potřebují to jako koza drbání. Když vidím ty jejich tlusté a ožralé generály, zvedá se mi kufr.:-((((
        Jesse
        •  
          04.03.2014 17:43

          jenom, zda to nevidis moc cernobile
          abc
        • IQ některých je na zamyšlení...
          04.03.2014 16:41

          Budete muset ujít ješte velký kus cesty (ale asi Vám to ani nebude stačit milý Jesse), aby jste na TO přišel... , máte přehled a názory jako černý bratr v Jersey na Time Square :)
          Skalar
          • Re: IQ některých je na zamyšlení...
            04.03.2014 17:43

            Noo nemyslím že stupidida jesseho , a slepota Vlada K nemají šanci. Klukům chybí vojna. Až jim budou svištět kulky kolem uší a to je jedno či americké nebo ruské, začnou zjišťovat jestly to co z nich vyteklo je hnědé ze strachu nebo je zasáhla kulka.
            jářku
            •  
              05.03.2014 18:01

              na rozdíl od tebe jsem vojnu absolvoval v plné zbroji, ty bambulo proruská. Tam jsem zjistil, co jsou rusáci za prasata !
              Jesse
              • K tomu bych měl jen jednu poznámku.
                05.03.2014 18:24

                Mějte jim to za zlé (ne nepřeklepl mjsem se) a proč? Inteligenci a lepší společnost si po revoluci, od roku 1917 do začátku 2. světové války, úspěšně vystříleli nebo donutili k útěku, takže se chování (tomu slušnému) neměli od koho naučit. Vždyť i to malé dítě musíte učit jak se má chovat a pokud ne tak když vyroste není to malý nevychovaný spratek, ale tak roztomilý, že, u kterého můžete ještě doufat ve změnu, ale je to HAJZL. No a Rusko nám mezitím vyrostlo, jenže bez té výchovy. Tak si každý asi domyslí jaký je výsledek. Tomu, kdo se mnou nesouhlasí a myslí si, že obyčejní Rusové jsou jiní, doporučuji seznámení s Rusy třeba na dovolené. Jak jsem slyšel stačí k tomu Egypt nebo Tunisko, pokud se zvolí správný hotel, Chce to ovšem buď all inclusive nebo alespoň švédský stůl, s jiným stravováním to není příliš vidět. Pokud zvolíte tohle, pak to určitě nepřehlédnete.
                pulec
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data